Runpact

Runpact


Vanaf januari 2013 ging ik met steeds meer regelmaat mijn hardlooprondjes maken. Ik vond het fijn om weer te sporten maar ik had er niet altijd even veel zin in.
Het was buiten nog hartstikke koud, soms lag er sneeuw of zelfs ijs! Motiveer jezelf dan maar eens om in je ‘hardloop-outfitje’ op pad te gaan terwijl je weet dat je ook lekker warm op de bank kan zitten.
Daarnaast had ik niet de doelen die veel andere (beginnende) lopers hebben: Ik wilde niet afvallen, was niet bezig om aan een ‘bikini-proof’ lichaam te werken voor de zomer, mijn conditie was best goed. Eigenlijk liep ik nogal doelloos… Voor iemand die competitief is, maakt dat het ook niet makkelijker om enthousiast te blijven voor een sport. En dat was op zich ook nog een punt: waar vind je de competitie in een vaak eenzame sport als hardlopen?
Een deel van dit ‘probleem’ werd opgelost doordat ik steeds meer ‘vrienden’ kreeg op Runkeeper. Ik kon mijn honger naar competitie wat beter stillen door mijn resultaten met die van hen te vergelijken. Vooral als het ervaren lopers waren, vond mijn sneue ego het fijn om te zien als ik bij hen in de buurt kwam of zelfs sneller was. Daarnaast kan je met apps als Runkeeper, Runtastic, Endomondo etc. heel goed je eigen vorderingen bijhouden en dus ook voortdurend nieuwe doelen stellen.
Een andere App die me heeft geholpen is Spotify. Ik blijk in hoge mate beïnvloed te worden door muziek als ik loop.
Door de tijd heen heb ik verschillende hardlooplijstjes gemaakt op Spotify die ik aanpas als ik bijvoorbeeld een wedstrijd heb (stimulerende nummers) of moet trainen om rustiger te lopen (meer ontspannende muziek). Hieronder vind je mijn huidige playlist die ik aan het samenstellen ben zodat ik in november een top-lijst heb bij de marathon van New York!

Met de Appjes zat het op een gegeven moment dus wel goed. Toch had ik nog te veel ruimte om af te haken als ik eigenlijk zou moeten lopen. Daar kwam verandering in toen oud-collega Ralph contact zocht omdat hij via Facebook had gezien dat ik aan het lopen was geslagen.
Hij vroeg of ik deel wilde nemen aan een virtuele hardloopgroep: Runpact. De korte uitleg op de website van Runpact is als volgt: ‘Runpact bestaat uit een groep recreatielopers die een pact hebben gesloten waardoor ze in vorm blijven. Het pact is simpel: iedere week ten minste 2x 5 km hardlopen’.
Ralph vertelde verder dat iedereen bij aanvang van deelname 20 euro inlegt en dat je iedere keer dat je niet loopt vijf euro kwijt raakt. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd en ben daar nog vaak blij om. Ik denk dat één van de belangrijkste redenen dat ik door ben gegaan met trainen Runpact is. Daar waar je na je zomervakantie het sporten normaal misschien niet meer oppakt, zorgt Runpact er bij mij voor dat ik altijd weer begin. Dat geldt ook als ik eens ziek ben geweest of om een andere reden ‘op pauze heb gestaan’ (want dat is toegestaan; runpact heeft allerlei fijne regeltjes 😉  ).
We vormen momenteel een clubje van 11 personen. Ik ken maar twee van deze mensen ‘in het echt’ maar het grappige is dat het voelt alsof ik de anderen ook echt ken. We moedigen elkaar -virtueel- aan bij wedstrijden en ‘liken’ elkaars activiteiten. Onze koning (hij heeft nog nooit 1 euro verloren!) heeft zelfs de ‘RAT-race’ bedacht: Running Apart Together. Je rent dan in andere plaatsen, maar wel tegelijkertijd, dezelfde afstand.
Any way: We staan altijd open voor verse aanwas dus mocht je je willen aansluiten bij Runpact: laat het weten!