eerste halve marathon

eerste halve marathon


20 januari 2014. Ik ren inmiddels een jaar en heb deelgenomen aan een aantal runs zoals de eerste editie van de Nike Womans 10km race, de Dam tot Damloop (16,1 km) en de Zevenheuvelenloop (15 km). Iedere keer weer verbaas ik mezelf en anderen met mijn resultaten: ik blijf PR’s lopen. Omdat ik bijna 40 ben, had ik niet verwacht dat zoiets er nog in zou zitten. In eerste instantie geeft het lopen van (voor mij) mooie tijden op dit soort afstanden een enorme kick; ik ben hartstikke trots! Maar ik besef ook dat hier een grens aan zit: er komt een dag dat ik niet sneller kan. Ik hoor je nu denken: is dat dan erg? Nee, op zich is dat geen ramp: ik weet heus wel dat ik geen prof ben en ik geniet enorm van het lopen op zichzelf.
Toch ben en blijf ik een competitieve sporter: ik heb uitdagingen nodig om met plezier door te kunnen gaan. Als het straks niet meer in de snelheid zit… dan wellicht in de afstand? Ik dwaal af dus terug naar maandag 20 januari 2014. Het is een heel normale ochtend, we hebben een gewoon weekend achter de rug. Ik heb niet extra geslapen (wat wel lekker zou zijn geweest want met twee kleine kinderen slaap je in de basis niet erg veel). Ik heb niets bijzonders gedaan op het gebied van voeding zoals koolhydraten stapelen (leer ik later). Maar ik heb wel onverwacht een vrije ochtend…
En ineens vraag ik mij af: kan ik een halve marathon lopen? Dit is zo’n moment in mijn leven waarop ik een erg onverwachte beslissing heb genomen: op een doodgewone dag ga ik ongepland een halve marathon lopen. Ik trek mijn hardloopkleren aan, ga naar buiten en ren de straat uit. Ik ren en ren en ren. Het lastigste vind ik nog om een route te bepalen terwijl ik loop: het moet ver genoeg zijn maar ik moet ook de weg terug naar huis nog kunnen vinden (na al die jaren ken ik nog steeds niet alle wijken van Amsterdam) . Ongeveer halverwege ren ik het Vondelpark in. Daar loop ik normaal gesproken mijn ‘gewone’ rondjes. Nu kom ik binnen met ruim 10 km achter de rug. Ik vind dat zo bijzonder dat ik het naar andere lopers die ik tegenkom zou willen roepen maar doe dat uiteraard niet. Voldaan bereik ik na 1.49.38 de 21 kilometer en de voordeur: ik kan het!
Mijn eerste halve marathon was niet glorieus, er waren geen supporters, niemand moedigde me aan maar ik vond het geweldig en het smaakte naar meer!