hardloopschema's….

hardloopschema’s….


Afgelopen januari had ik dus mijn startbewijs voor de NY Marathon geregeld via een van de bureaus die daarin gespecialiseerd zijn. Gelukkig maar want in maart kreeg ik pas de afwijzing van ‘The New York Road Runners’ (daarvan moet je lid worden om mee te kunnen dingen naar een startbewijs via de reguliere weg). Zo’n afwijzing schijnt heel normaal te zijn. Het is een beetje zoals bij de vierdaagse van Nijmegen: als je eenmaal ‘in’ bent zit je goed maar het kan even duren voordat het zover is. Voor degene die het trouwens te kostbaar vindt om ‘zomaar’ mee te lopen aan deze marathon maar dit wel graag wil: het lopen voor een goed doel zoals  Cliniclowns kan dan een mooie oplossing zijn. Omdat ik al vaker voor een goed doel heb gelopen en mijn vrienden en familie niet weer om geld wil vragen, kies ik hier nu bewust niet voor.
En toen?… toen wist ik even niet hoe ik verder moest. Zou ik gewoon een beetje door blijven rennen en zelf met schema’s aan de slag gaan? Had ik professionele hulp nodig? Geen idee… Na het een tijdje bij mezelf in de week te hebben gelegd kwam ik in ieder geval tot de conclusie dat het wel fijn zou zijn om enige begeleiding te krijgen. Maar hoe vind je iemand die bij je past? Ik merk dat er vele visies zijn op hardlopen in het algemeen en op trainen voor bepaalde doelen in het bijzonder. Hoe vond ik iemand die zou aansluiten bij mij als hardloper? Dit gebeurde bij toeval zoals zoveel dingen in het leven…
Ik volg al geruime tijd www.girlslove2run.com en vind ‘founder’ Francien Regelink een te gekke promo-vrouw voor de hardloopsport. Zij deed een oproep aan haar volgers om een keer mee te trainen met haar als voorbereiding op een ultramarathon. Ik reageerde en stond zodoende op een zaterdag klaar in een Run2day winkel hier in Amsterdam. De opkomst was bedroevend laag maar ene ‘Thomas’ was er wel. Tijdens een run van zo’n 23 kilometer hoorde ik dat hij Francien in 2014 begeleid heeft bij de Two Oceans Marathon in Zuid-Afrika. Thomas is bewegingswetenschapper, sportpsycholoog en heeft zelf meerdere (ultra)marathons gelopen. Hij leek mij iemand die mij goed kan helpen. Het was even lastig om een en ander geregeld te krijgen maar om een lang verhaal kort te maken: Thomas is dus de nieuwe man in mijn leven. We hebben elkaar inmiddels 1 x gesproken en er zullen nog zo’n 4 afspraken volgen. Korte vragen stel ik per mail.
In ons eerste gesprek gaf Thomas aan dat ik medio juli moet gaan trainen voor de marathon in november, anders ‘piek’ ik te vroeg (…kijk dat is dus al weer zo’n invalshoek waar vele verschillende visies op zullen zijn). Hij zag er meer in als ik eerst een halve marathon kies waarvoor ik ga trainen zodat ik kan oefenen op het lopen met een schema. Het was nog lastig om een fijne halve te vinden maar het is de Utrechtse Heuvelrugloop in Maarn geworden  (onder andere omdat die erg heuvelachtig schijnt te zijn en dat sluit weer mooi aan bij de 5 bruggen die ik in New York over moet zien te rennen).
Het is heel goed dat Thomas me dit advies heeft gegeven want ik merk dat het heel lastig is om mijn schema netjes te volgen. Zo werd ik een paar weken geleden erg ziek tijdens mijn vakantie waarin ik gewoon doortrainde: er viel een gat in mijn schema dat ik eigenlijk nog steeds niet goed gedicht heb: een wijze les voor als het straks in juli ‘om t echie gaat’!