bron: hardloopmoeders

bron: hardloopmoeders


Sinds een paar weken ren ik standaard 3 keer per week in plaats van 2 keer per week zoals ik dat de afgelopen 2 jaar heb gedaan. Ik merk dat het rennen daardoor nieuwe dingen brengt. De belangrijkste zijn het lopen van andere routes en verslaving. Om met de eerste te beginnen: Ik had volgens mij al eens gezegd dat ik meestal in het Vondelpark hardloop. Het park ligt vlakbij ons huis en het geeft de illusie dat je in een gezonde omgeving rent want t is er groen en er staan veel bomen. Nu ik vaker en langer op pad ga, voel ik de behoefte aan afwisseling. Het Vondelpark is in principe nooit saai want er is altijd wel wat te doen en er lopen genoeg toeristen en andere hardlopers/skaters om afleiding te bieden en stiekeme wedstrijdjes aan te gaan maar ieder rondje is qua lopen natuurlijk hetzelfde.
Twee weken geleden rende ik op een zondag dus eens een keer links onze voordeur uit daar waar dat normaal meestal rechts is. Ik had een duurloop op lage hartslag op t (trainings)programma staan en t leek me wel weer eens leuk om langs de Amstel te rennen richting Ouderkerk a/d Amstel. Door de weeks vind ik het er te stil, met name in het najaar, waardoor ik uit pure angst wel een een PR heb gelopen op die route ha ha!!. Op dit moment is het een soort nieuwe ‘sport-as’ aan het worden: je komt continu andere hardlopers tegen maar ook wielrenners en roeiers. Inmiddels is ‘de Amstel-route’ een normale optie voor me geworden als ik een duurloop wil doen. Aanstaande woensdag wil ik zelfs helemaal door rennen naar Ouderkerk en vanaf daar weer terug naar Amsterdam (ik gok dat dat een km of 24 is?).
Ook de Bosbaan bij het Amstelveense Bos zie ik de laatste tijd een stuk vaker. Ik ren dan door het Vondelpark, achter het Olympisch stadion langs over de ‘echte’ sport-as’ en dan naar de Bosbaan toe. Die ren ik helemaal af om mijn route langs de andere kant te vervolgen: in totaal een ronde van 18 kilometer met langs bijna de hele route fonteintjes waardoor ik niet hoef te prutsen met flesjes water ofzo.
Toen ik Thomas’ schema voor de halve marathon destijds zag, leek het me heel veel: 3 keer per week rennen. Ik realiseerde me toen nog niet eens echt hoe sterk het aantal te lopen kilometers zou toenemen. Liep ik mijn eerste hardloopjaar vrijwel nooit meer dan 10 km per week, nu zijn het er al zo’n 35 per week (en bij de training voor de marathon zal het nog meer worden). Maar het gekke is dat het ‘meer rennen’ bij mij verslavend werkt. Zowel lichamelijk als psychisch. Ik zit nu bijvoorbeeld met heel onrustige benen deze blog te schrijven: het liefst wil mijn lichaam bewegen… En ook psychisch merk ik een verandering: ‘een dag niet gerend is een dag niet geleefd’ is een beetje overdreven maar eerlijk gezegd zou ik het liefst iedere dag op pad gaan.
In de afgelopen twee weken heb ik in totaal 71,93 kilometer gelopen. Komende week komen daar ongeveer 45 km bij (run naar Ouderkerk en de HM van Maarn), ik schat in dat ik de laatste week van deze maand weer ongeveer 35 kilometer zal lopen. Dat wordt dan in totaal 151,93 kilometer! Een absoluut record voor mij. 
En dat is dan nog maar het begin…..