foto: Eelco Keune

foto: Eelco Keune


Bijna een jaar lang had ik iets ontzettend cools om naar uit te kijken: voor mijn 40ste verjaardag gaf mijn lief me deelname aan een internationale Nike women’s race cadeau! Dat was dus vorig jaar en in de maanden die volgden hield ik de Nike site nauwlettend in de gaten om uit te zoeken waar en wanneer ik zou kunnen rennen. Mijn voorkeur ging uit naar Milaan; ik ben er nog nooit geweest en ik ben dol op Italië dus dat leek me een goede match. Bovendien komt het daar vanzelf goed met het stapelen van koolhydraten. Helaas bleek dat de race van Milaan precies viel in een periode die voor ons niet goed uitkwam. Geen nood aan de man want al snel zag ik dat er een nieuwe stad aan Nike’s lijstje was toegevoegd: Stockholm! En laat ik tijdens mijn werk nou toevallig een beetje verliefd zijn geworden op dit prachtige stukje Scandinavië…!
Afgelopen vrijdag was het zover: nadat de kinderen naar opa en oma waren gebracht, vertrokken lief en ik met SAS richting Zweden. Ik had een hotel geregeld dat ten tijde van de boeking nog niet geopend was, best spannend maar we hadden het niet beter kunnen treffen. Of ik ben zo bijdehand geweest om uit te zoeken waar de run zou plaatsvinden, of we hebben alle geluk van de wereld gehad want toen we onze (prachtige, super fijne) kamer binnen kwamen vormde niks minder dan ‘the just do it village’ ons uitzicht!!! Ik was door het dolle heen!
just do it village Stockholm
Die eerste avond werd het uiteraard veel later dan de bedoeling is met zo’n wedstrijd voor de boeg en ik heb genoten van de (Scandinavisch geprijsde dus peperdure) glazen rode wijn die ik dronk op een terras naast het Nike dorp. Het was tenslotte een totaalbeleving en zolang ik nog niet echt train voor de marathon….
Op ‘race day’ zijn we na een verantwoord, run-proof ontbijt mijn race pack gaan ophalen: een shirt dat tevens je startbewijs is in een mooie tas ontworpen door BACK (Zweedse ontwerpster die ik niet ken maar die gek is op haar achternaam; de hele tas staat er vol mee). Ook kreeg ik een polsbandje dat hoorde bij startvak geel; het snelste startvak waarbij je ervan uitgaat dat je ongeveer 45 minuten doet over de 10 km die deze run vormt. Ik voelde de zenuwen al een beetje opkomen maar afgeleid door de enorm toffe sportkleding die ook te koop was in het dorp was dat gevoel al snel weg en mijn verjaardagskado’s voor b-day 41 een feit.
De rest van de middag hebben we ons vermaakt in de zonovergoten stad: wat een geluk! Dit keer niet shoppen met een dikke winterjas aan bij -/-25 graden zoals een paar jaar geleden maar in korte broek door de stad zwerven op zoek naar een grasveld om van de zon te genieten. s’Middags hebben we -hoewel niet erg Zweeds- heerlijke pasta’s gegeten in de oude wijk Stamla Gan en toen we rond 18.00 weer in het hotel waren hebben we nog een klein hapje toegevoegd voordat ik mijn race shirt en andere hardloopkleding heb aangedaan. Halverwege de warming up kwamen we weer aan op het plein waar vandaan alles zou gaan gebeuren. De DJ / synthpop formatie ICONA POP trad op. Toen ze hun hit I don’t care speelden, ging het dak eraf; het plein werd een dampende massa springende, zingende hardloopsters! Het nummer duikt sindsdien regelmatig op in mijn hoofd.
Een half uur voor de start houd ik het niet meer: ik wil mijn startvak in, ik wil vooraan staan. Eenmaal in het nog bijna lege vak besef ik dat mijn plaats vooraan niet zo handig is. Daar waar de Amsterdamse race bekend terrein voor me is, weet ik hier totaal niet waar de route loopt (behalve dat ik op een kaartje uit de ‘startkit’ heb gezien dat de route op een kroontje lijkt). Ik blijf dus een beetje halverwege staan samen met mijn lief die er dan nog bij mag zijn. Sommige meisjes (… ik ben helaas een soort fossiel bij dit evenement) staan druk op te warmen en rennen heen en weer. Een Aziatische dame wordt van alle kanten ‘professioneel’ op de foto gezet waarbij ze net doet of ze al rent, ik vind later deze foto op Instagram waarbij je mij en mijn lief aan de linkerkant ziet toekijken hoe zij haar fantastische act uitvoert
Hed & lief & Asian lady ;-)
Dan verschijnt Paula Radcliffe aan de start! Ik wist dat ze met ons mee zou rennen maar om haar ineens in t echt te zien; dat is toch wel even een ding! Mijn lief zegt meteen dat ik moet vragen of ik met haar op de foto mag (‘dat is goed voor je blog’ ha ha!!) maar ik durf t niet te vragen. Omdat ik al snel besef dat dit wel een heel unieke kans is, zeg ik tegen lief dat ik t toch wil en stap ik het startvak uit om deze wereld record houdster te vragen om een foto. Paula begint te glunderen van mijn verzoek want volgens mij hebben veel van de super jonge meisjes die vanavond racen niet door dat er een levende legende rondloopt op het terrein. Paula Radcliffe, Marathon – 2:15:25. 10km – 30:21 !!!!!!! , en 6 maanden ouder dan ik slaat haar arm om me heen en terwijl ik denk aan de tekst op haar pacer shirt : ‘Follow your dreams and me’ krijg ik een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen. Wat is dat toch met mij, hardlopen en emoties?
the amazing Paula Redcliffe

the amazing Paula Redcliffe


Weer terug in het startvak laat lief mij achter zodat ik kan prutsen met Runkeeper en Spotify. De Nike organisatie maakt druk foto’s waarbij we gevraagd worden om allemaal zoveel mogelijk naar voren te komen en onze armen enthousiast in de lucht te gooien. Na de foto’s begint het aftellen, Paula en een aantal meiden uit het Nike-team staan helemaal vooraan, als het startschot klinkt, schieten we naar voren de rook en felle lichten in. Ik voel nu nog hoe zenuwachtig ik was, die eerste kilometer. We rennen onder toeziend oog van een drone de Stockholmse straten en bruggen over. Na de eerste kilometer staat mijn lief langs de kant om me toe te juichen en te filmen: dat is fijn!! Daarna begint de race pas echt. Deze run is in Amsterdam ook 10 km maar heel erg vlak: we leven tenslotte in Nederland. Ik had bij de planning van dit avontuur even geen rekening gehouden met het feit dat a)het hier ook heel warm kan worden en b) Zweden er een klein beetje anders uitziet dan NL. Al lopen we niet over fjorden of bergen: de eerste helft van de route is voortdurend vals plat en berg op. Ik heb het zwaar en heb al snel het gevoel dat dit wel eens mijn ‘Waterloo’ zou kunnen worden. Dan zie ik een enorme brug verrijzen die van links naar rechts over een weg gaat. Het zal toch niet dat ze ons daar overheen laten lopen?  Wel dus…
Ik probeer los te laten dat ik een nieuw PR wil neerzetten. Op deze route, met een avond als gisterenavond achter de rug en met deze temperatuur zou dat erg veel gevraagd zijn. Ik probeer te genieten van alle mooie dingen die ik onderweg zie. Ik lach naar de mensen die ons aanmoedigen. Ik denk aan Glen van Runpact.nl die ooit schreef; ‘gewoon altijd je ene voet voor de andere zetten, dan kom je er vanzelf’. Maar jemig wat heb ik het zwaar. Voor mijn gevoel word ik best vaak ingehaald (pas later herinner ik me dat ik best veel vrouwen op mijn beurt inhaalde bij de brug en andere klimmetjes). Ik baal: ik wil t goed doen! Dan besef ik: dit is een kado van mijn lief, het zou enorm ondankbaar zijn om ervan te balen! Die gedachte helpt en de rest van de km’s kan ik genieten en loop ik zo goed als ik kan. Vlak voor de finish haalt Paula R. me in: super vet!!! En mijn lief staat ineens weer langs de kant: zo geweldig !! Ik krijg weer een paar tijdelijke vleugels. Ik ren de laatste 200 meter en finish in 45.04! (en dat blijkt na veel vertwijfeling de volgende dag een PR te zijn. Runkeeper gaf het meteen al aan maar ik had de 10 km in Amsterdam in 44.52 gelopen dus hoe kan dat? Nou simpelweg omdat ik in Amsterdam minder dan 10 km liep doordat t parcours wat korter was of omdat ik wellicht heb afgesneden).
PR 10 KM

PR 10 KM


Stockholm was een geweldige ervaring! Mijn eerste internationale run die er een was om nooit meer te vergeten. Deze week en volgende week mag ik ‘vrij trainen’ en dan mensen, is het echt zover: week 29 is mijn eerste ‘NYC Marathon 2015 trainingsweek’. Ik ga ervoor en hoop dat jullie me blijven volgen, steunen en inspireren!
Hier nog mijn ‘3 seconden of fame’hedwig does it for the run
Hedwigdoesitfortherun