6,5 km zwemmen….

6,5 km zwemmen….


Zoals ik train voor de marathon, zo trainde mijn lief de afgelopen maanden voor de ‘Bosphorus cross-continental race’ in Istanbul, Turkije. Dit is een zwemwedstrijd van 6,5 kilometer waarbij de ongeveer 1800 deelnemers van de Aziatische naar de Europese zijde van de Bosporus zwemmen. De bikkels die het halen krijgen de titel ‘Intercontinental Swimmer’ (hoe vet is dat?!). Nou vinden velen 6,5 km rennen al veel (dat vind ik wel meevallen) maar om zo’n afstand te zwemmen: NEE, NEE, NEEEE! Zo erg als ik geniet van hardlopen, zo vreselijk vind ik zwemmen. Als ik de borstcrawl probeer uit te voeren, springen er direct bosjes mensen het water in omdat ze denken dat ik aan het verdrinken ben. Zo niet mijn lief die al erg goed was in zwemmen maar nu nog veel beter door het harde trainen. Samen met twee vrienden zou hij deze marathon voor zwemmers aangaan (want ik vind dat het dat zo’n beetje is). En ik mocht mee om aan te moedigen en foto’s te maken! Natuurlijk gingen de hardloopschoenen als eerste de koffer in want: ‘#nevernotrunning’.
eerste run Istanbul

eerste run Istanbul


De zwemrace zou op zondag 26/7 plaatsvinden dus ik greep op zaterdag mijn kans om volgens marathonschema 5 km te lopen. Dit werden uiteindelijk ruim 7 hele pittige kilometers. Ik had van te voren proberen uit te zoeken of Istanbul een beetje ‘renbaar’ is maar de echte situatie kan je pas vaststellen als je er eenmaal bent. Ons hotel bleek aan een park te grenzen dat op een erg steile helling ligt  en waar veel grote zwerfhonden hun toevlucht vinden. Hmmmm; honden & Hedwig: geen ideale combinatie…..  MAAR: Omdat de Turken in Istanbul extreem goed voor de zwerfdieren in de stad zorgen zijn deze honden hartstikke lief. Ze krijgen de hele dag door eten en drinken en soms staan er hondenhokken waarin ze kunnen slapen. Er was zelfs een hondenspeeltuin waarin de dieren zich uitstekend vermaakten. Ik deed dus stoer en vertrok terwijl lief en zijn vrienden nog sliepen naar buiten voor een zeer warme, Turkse run. Toen ik het park bereikt had, kwam er meteen een hele roedel grote honden uitrennen. Daar ging mijn bravoure! Ik draaide me vliegensvlug om en rende berg af langs het park de andere richting in. Vanaf toen heb ik geen groepjes honden meer gezien en ben ik eerst om het park heen gerend en later zelfs er dwars doorheen. Deze run was vooral een goede oefening voor de New Yorkse bruggen die ik in november moet beklimmen: man oh man: wat een bergen heeft Istanbul! Zelfs de locale P.C. Hooftstraat was ontzettend steil maar de chique etalages gaven goede afleiding.
En dan is het zover! Lief & zijn vrienden gaan het (in mijn ogen) onmogelijke doen: van Azië naar Europa zwemmen via de Bosporus. Als ik de zeestraat -die van de Zwarte zee naar de Marmara zee loopt- voor het eerst zie, grijpt het me naar de keel: wat een bak water! En wat een grote schepen varen erop! Gelukkig wordt alle activiteit op het water stilgelegd tijdens de race. De mannen gaan het ‘zwemmersdorp’ in; ik mag als niet-zwemmer niet mee maar dat is prima want ik heb bedacht om naar het punt te rennen waar zij worden ‘gedropt’ zodat ik er foto’s kan nemen. Als ik daarna weer terug ren, heb ik zo’n 12 km afgelegd wat ook de bedoeling is als ik mijn schema van die dag volg.
helden!

helden!


Het rennen langs de Bosporus is fantastisch!; het is qua temperatuur nog redelijk te doen, het uitzicht is prachtig, er zijn meer hardlopers en ik kan de hele route voortzetten langs het water zonder echt lastige obstakels tegen te komen. Op een gegeven moment ga ik achterstevoren lopen want volgens mijn berekeningen moet de boot met zwemmers me zo inhalen…. en inderdaad: onder begeleiding van de politie, een helikopter en reddingsboten komen ze er aan. Ik krijg er spontaan tranen van in mijn ogen en een brok in mijn keel: wat een dapper volk zijn die Bosphorus-Atletes !
2015-07-26 08.21.03
Ik zet runkeeper op pauze en begin foto’s te maken, te gillen en te springen. Een paar zwemmers merken me op en zwaaien terug. De Turken op de kade denken dat ik gek geworden ben en vissen onverstoord verder. Ik ren nog een stuk richting de brug waarachter de zwemmers aan de Aziatische kant te water gaan en dan keer ik om zodat ik straks op tijd ben om ‘the swimming boys’ op de foto te zetten bij de finish. De terugweg is een stuk zwaarder: het is ondanks de tegenwind inmiddels hartstikke heet! Bij 11 km besluit ik verstandig te zijn en rustig te gaan wandelen. Bij het park waar de finish ligt, is het inmiddels druk geworden. Ik fris me op, drink water en ga dan in de brandende zon wachten op lief & zijn vrienden.
Finish!

Finish!


De eerste zwemmer die aankomt is een Australische prof die er zo’n 20 minuten langer over heeft gedaan dan normaal: de stroming in de Bosporus is dit jaar niet gunstig. Ik realiseer me dat dit ook gevolgen heeft voor ‘the boys’ (grappige naam trouwens voor mannen die rond de veertig zijn 😉 )… De eerste ‘boy’ die aankomt, is ook degene waarvan ik het mocht verwachten: hij heeft het uitstekend gedaan en is zelfs 4e Nederlander geworden! Als tweede komt mijn lief aan!!! Ik ben APETROTS!!! wat heeft hij het goed gedaan, hij is de 8ste Nederlander! Als derde komt swimming boy 3 aan: we zijn weer compleet! Nog vol adrenaline worden ze zelfs geinterviewd en wanen ze zich Olympische atleten: en terecht!
Swimming boys worsen geinterviewd

Swimming boys worden geinterviewd


Ik heb genoten van de bijzonder mooie stad, het geweldige evenement en het rennen op weer een nieuwe plek. Vanaf nu heb ik geen uitstapjes in het verschiet. De komende weken en maanden wordt het focussen op mijn schema en meer en meer lopen zodat mijn lichaam straks klaar is om ook zo’n top prestatie neer te zetten als die van mijn eigen officiële ‘Intercontinental Swimmer’. Nu hij zijn race af heeft, stijgt de druk bij mij; we’ll see!
halverwege….

halverwege de Bosporus….