German Silva winning the NYCM in 1994

German Silva wint de NYCM in 1994


Weet je nog dat ik met die vraag worstelde over het Aëroob en Anaëroob rennen? Daar heb ik veel reacties op gekregen via de sociale media. Zo was daar ook iemand op Twitter die mij de tip gaf om mijn vraag voor te leggen aan ene German Silva. Ik zocht Germans twitterpage meteen op en tweette enigszins ‘boos’ naar de tipgever dat deze German 8615 (inmiddels 8616) volgers heeft en ….wat las ik daar: de 2-voudig!!! winnaar is van de New York City Marathon! … Die zou mijn vraag dus NOOIT gaan beantwoorden. (Sorry German dat ik niet wist wie je bent: ik ren pas 2,5 jaar en in 1994/1995 was ik een feestende studente dus ik hoop dat je het me vergeeft!)
Het tegendeel bleek waar: de volgende dag had ik e-mailcontact met deze levende legende, daarover gesproken… het lijkt me goed om jullie even te laten zien met wie we hier te maken hebben:
German Silva winning the NYCM 1994
Heb je gekeken? Heb je gezien wat deze man heeft gedaan? Dat vind ik echt bovenmenselijk: dit is voor mij het bewijs dat je nooit maar dan ook NOOIT moet opgeven.
Maargoed: German liet weten dat hij me wel wil trainen… WAAAAAAT?!!!! Ik kan getraind worden door de man die twee keer de marathon heeft gewonnen die ik wil gaan lopen? Daar hoefde ik precies 0 seconden over na te denken: ik greep deze kans met twee handen aan! En gisteren was het zover; ik ging deze koning van de NYC marathon ontmoeten!
s’Ochtends rende ik 9 km met mijn naamgenote Hedwig daarna spoedde ik me richting de locatie waar ik met German had afgesproken. Het stortregende en ik kon het juiste adres niet vinden maar gelukkig was German zo vriendelijk om me tegemoet te lopen. We zijn begonnen met het doornemen van een  aantal vragen waarna ik binnen no time op een loopband stond. German had eigenlijk een ‘gewone’ run in de buitenlucht met me willen doen om me te kunnen analyseren maar vanwege de regen was een ‘hills training’ op de loopband nu handiger. Omdat wij hier in Nederland vooral ‘vlak’ lopen, kunnen de bruggen etc.in NY een onaangename verrassing zijn als je er niet op voorbereid bent, vandaar  deze’ hills training’ die de komende weken onderdeel van mijn leven zal zijn.
'wrong turn'

‘wrong turn’


We begonnen met relaxed inlopen (10 km /uur). Na 15 minuten begon de echte oefening waarbij German de ‘steilheid’ van de loopband steeds sterker maakte bij een continue snelheid van 5.56 / km. In 30 minuten zou de helling opgevoerd worden naar 6%; dat klinkt niet zo heftig maar geloof me; het was zwaar! Door de gesprekjes die we voerden, vloog de tijd gelukkig voorbij. German maakte een renanalysefilm om me te laten zien hoe ik loop waarin een deel in slow motion afgespeeld wordt: super handig om rustig te kijken hoe je techniek is. Hij maakte ook aantekeningen om later verschillende zones te kunnen maken die ik ga gebruiken tijdens het afwerken van mijn nieuwe trainingsschema.
helling lopen op de loopband

helling lopen op de loopband


Toen de loopbandoefening klaar was, liet German me een serie super goede oefeningen zien die een dubbele werking hebben: je wordt er sterker van maar je bent tegelijkertijd heerlijk aan het strechen!
Over iets meer dan twee maanden moeten mijn lichaam en geest klaar zijn om de marathon te lopen. Het worden twee maanden gevuld met interval training op de baan van het Olympisch stadion, Hill trainingen op de loopband, oefeningen die mijn lijf sterker maken en duurlopen. De eerste duurloop ga ik zondag samen met German doen. Ik kan niet met woorden beschrijven hoe ontzettend mooi ik dat vind. Ik ben geen groupie ofzo maar kan niet ontkennen dat ik het heel bijzonder vind dat een man met zijn staat van dienst mij wil begeleiden. Als je ook getraind wilt worden door German of als je meer wilt weten over deze bijzondere atleet, check zijn website: Germansilva.nl
Ik ga nog even door met nagenieten van mijn eerste fantastische sessie en me verheugen op zondag!
Schermafbeelding 2015-08-28 om 09.34.33