Schermafbeelding 2015-09-03 om 23.50.54
Ik val maar direct met de deur in huis: interval trainingen leken mij altijd verschrikkelijk. Ik heb in de afgelopen maanden wel eens geprobeerd ze te doen maar eigenlijk was dat geen groot succes. Ik wist gewoon niet goed hoe ik ze moest uitvoeren en twijfelde of ik mezelf niet te zacht aanpakte.
Vandaag is daar verandering in gekomen want er stond een interval training met coach Silva op het programma. Achter het Olympisch Stadion blijkt een ‘track’ te liggen (je weet wel: zo’n rode atletiekbaan waar je vroeger op school wel eens estafettes ofzo op liep). Deze baan is openbaar dus ik kan er de komende tijd op losgaan!
Net zoals bij de hills training en de long run met coach Silva was ik best een beetje zenuwachtig. Ik bedoel; die man weet wat diep gaan is, hoe je pijn moet lijden om tot goede prestaties te komen dus: wat heeft hij voor mij in petto?, hoe ‘hard’ is hij voor een amateur hardloopster?
We begonnen heel prettig met 15 minuten rustig inlopen. Daarna deden we volgens Germans eigen systeem een aantal oefeningen om verder op te warmen. Ik vond die oefeningen zo leuk dat ik bij het gedeelte waarbij we redelijk hard aan het rennen waren, mijn lach niet kon onderdrukken: wat een plezier om dit te mogen doen! Daarna kwam het deel waarvoor ik nog steeds een licht angstig gevoel had: de interval sessies. We hadden 8 rondes van 400 meter op het programma staan waarbij ik zou leren pacen. Oftewel: leren aanvoelen hoe hard ik loop. Daarnaast word je in het algemeen sneller door het doen van intervaltrainingen. German wilde dat we rondjes van 1.40 per 400 meter zouden lopen. Hij zou het eerste rondje als pacer fungeren…
Ik wist totaal niet wat me te wachten stond: is dat hard 1.40 / 400 meter? Daar gingen we…. de eerste 200 meter dacht ik: ‘dit is appeltje eitje’ maar al snel kwam het aan op doorzettingsvermogen. Met name in de laatste 100 meter was het lopen op karakter. Rondje 2 was ook voor Germans rekening, daarna mocht ik laten zien of ik t tempo aan kon houden. We bleken inmiddels sneller te lopen dus ik moest me richten op 1.36 per rondje. Mijn  tactiek was een liedje zingen in mijn hoofd met de briljante tekst “1,2,3,4” in het tempo van het geluid dat Germans voeten eerder hadden gemaakt. Het lukte me bijna, ik liep 2 seconden te snel.

Om en om waren coach Silva en ik pacer. Alle  8 de rondes wisten we naar tevredenheid te volbrengen. German filmde onze rondjes 1 keer toen ik pacer was (die kon je hierboven bekijken) en 1 keer toen het zijn beurt was:

Net toen ik dacht dat het erop zat, gaf de coach aan dat we zouden afsluiten met een ronde van 800 meter. ‘Alleen de tweede ronde daarvan zou wellicht een beetje pittig kunnen aanvoelen’ zei hij alleraardigst. Ik deed het bijna in mijn broek: hoe erg zou dit worden?! Maar voor ik het wist, waren we al van start gegaan. Ik weet nu al niet meer wat ik psychisch allemaal heb gedaan om deze 800 meter succesvol uit te lopen want het was zwaar! Maar het is gelukt! We liepen zelfs harder dan ervoor!! German wist me tot het uiterste te drijven door vlak voor de finish te roepen; ‘ come on, beat me!’ …tja…dat moet je net tegen mij zeggen…
We waren beide hartstikke tevreden: het voelde goed! We hebben nog een aantal speciale oefeningen gedaan die German samen met Haile Gebrselassie (!!!!! HOE COOL!!!) heeft bedacht. Daarna wat stretchen en na dik 1,5 uur zat deze fantastische training er op. Ik kijk nu al uit naar mijn volgende interval training!
Aankomende zondag kan ik al jullie support gebruiken want dan loop ik de TTM ‘extended’. Oftewel: de Tilburg Ten Miles (16km) PLUS 14 kilometer omdat ik volgens mijn schema 30 km moet lopen. Ik loop hem net zoals in 2013 voor http://gijsjeeigenwijsje.com ; een geweldig goed doel dat ik graag onder de aandacht breng.
Dit keer dus geen PR qua snelheid maar hopelijk wel qua afstand! Ik vertel volgende week of het me gelukt is!