Geen pacemaker (TTM)

Met mijn ‘Gijsje Eigenwijsje shirt’ met daarop nog steeds mijn startnummer, een waterzak op mijn rug en toch wel wat stramme benen rende ik zondagmiddag moederziel alleen over de Bredaseweg in Tilburg. De Tilburg Ten Miles (16,4 km) waren al lang afgelopen, mijn medaille had ik al gekregen. Hoe was ik hier beland?

Twee jaar geleden liep ik voor het eerst mee in Tilburg maar dan op de 10km. Gedreven door het goede doel Gijsje Eigenwijsje besloot ik destijds om al rennend ‘mijn’ studentenstad te bekijken met als leuke bijkomstigheid dat ik een paar oude vrienden terug zag. Afgelopen jaar moest ik overslaan maar dit jaar werden de TTM onderdeel van mijn training voor NY. Ik zou niet alleen de ruim 16 km rennen maar na de finish doorgaan om zo mijn eerste run van 30 km te voltooien. Uiteraard liep ik zoals heel veel anderen wederom vol trots in het mooie gele Gijsje shirt!

Na een perfect, ongestoord Tilburgs nachtje slapen met dank aan lieve vriendin Judith en haar man Ward werd ik fit wakker. Om kwart voor twee zou het onderdeel Ten Miles als sluitstuk na andere afstanden beginnen. Ruim op tijd kwam ik bij de startvakken aan waar ik koos voor vak B. Eigenlijk mag je daar alleen in staan als je de afstand binnen 1 uur 15 kan lopen. Dat kan ik. Alleen dit keer moest ik langzamer lopen omdat mijn eigenlijke doel natuurlijk die 30 kilometers waren. De beroepslopers werden voorgesteld en al snel klonk het startschot. Ik besloot om meteen helemaal rechts in het vak te gaan lopen; daar waar de langzamere lopers rennen (anders belemmer je anderen). In het begin moest ik echt even zoeken naar mijn ritme, ook omdat ik me er constant van bewust was dat ik 30!!! kilometer moest uitlopen. Na 1 km gaf mijn Runkeeper app aan wat mijn pace was; ik weet t niet meer precies maar ik rende in ieder geval veel te snel; meteen paste ik mijn snelheid aan naar beneden want coach Silva had me een schema meegegeven waarbij ik de eerste 16 km met een snelheid tussen de 5.20 en 5.30 moest lopen.

Het rennen ging lekker, ik voelde me goed en het ging makkelijk. Ik kon de omgeving echt in me opnemen, genieten van de enthousiaste toeschouwers en (trommel)bands langs de zijlijn. Soms regende het een beetje maar evengoed brak de zon soms door dus ook qua weersomstandigheden zat het mee (afgezien van -zo nu en dan- wat tegenwind). Rond de zes kilometer stonden Juut en Ward langs het parcours om me aan te moedigen en om water aan te geven; wat een luxe en wat een boost gaf dat!

foto: Ward van Mieghem

foto: Ward van Mieghem

Voortdurend probeerde ik om mijn snelheid te matigen maar uitgerekend vandaag was mijn altijd zo trouwe Runkeeper ‘van de leg’. Ik kreeg totaal verkeerde paces door: dan liep ik weer 6.50 over een kilometer, dan weer 3.20. Door de ervaring die ik inmiddels heb, wist ik dat hier niets van klopte maar daar was ik niet mee geholpen: hoe ging ik de meegekregen pace aanhouden?

Ik genoot gelukkig gewoon verder want ik vind deze run echt fantastisch, vooral qua publiek; je voelt de Brabantse gastvrijheid en vriendelijkheid (kunnen ze in Amsterdam nog wat van leren 😉 ) Bij een kilometer of 9 stonden mijn vrienden weer klaar om me aan te moedigen, daarna rende ik al snel een erg vertrouwd deel van Tilburg in: het gebied bij de Piushaven waar mijn studentenhuis stond.

foto: Ward van Mieghem

foto: Ward van Mieghem

In gedachten knikte ik even naar mijn oude kamertje en rende vrolijk verder. We gingen nu een stukje landelijk gebied in maar kwamen daarna al snel bij de Korte Heuvel in de buurt; een straat vol kroegjes waar ook cafe ‘Stoffel’ zit: de verzamelplaats van alle Gijsje Eigenwijsje lopers. Met nog 1 kilometer te gaan naderde ik de zee van gele Gijsje shirtjes rechts achter de dranghekken. Ik herkende meteen een aantal mensen en zwaaide naar ze. Als respons kreeg ik een bak van aanmoedigingen en gejuich over me heen: ik kreeg geen vleugels maar een serieuze straalmotor! Wauw! Had ik die ploeg straks maar langs de lijn in New York, dan gaat alles vanzelf! Nog een stuk vals plat rennen onder het spoor door en de finish was een feit.

Foto: Ward van Mieghem

Foto: Ward van Mieghem

Daar waar iedereen stopte met rennen, ging ik door. Ik pakte geen Snelle Jelle aan, geen appel, geen AA-drank, geen goodiebag. Alleen de medaille die ik verdiend heb, neem ik wel mee. Het was nog best lastig om mijn run te vervolgen door de vele hardlopers en toeschouwers die stil stonden. Op de Spoorlaan aangekomen, kon ik gelukkig weer gewoon verder met mijn missie.

Km 19: ik kom aan bij Juuts huis en bel aan terwijl ik een rondje voor de deur ren en even later mijn waterzak van Juut aanpak. En doorrrr…

Km 21: ik check facebook, sms-jes en Whatsapp. Als tijdverdrijf antwoord ik op wat berichten en kijk ik naar de lieve aanmoedigingsfoto van mijn kinderen die mijn moeder gestuurd heeft. Een paar vrolijke kerels bij een cafe beginnen te juichen, super leuk. Weer verderop roepen een paar kinderen dat ik de verkeerde kant op ren  en dat ik mag stoppen 🙂

Km 23: een hoogtepunt want nooit liep ik verder dan deze afstand

Km 25: Ik loop inmiddels bijna in de wijk ‘De Reeshof’, het is tijd om om te keren voor de laatste 5 kilometers. Het gaat lekker maar als ik moet stoppen en weer starten vanwege een auto voel ik wel dat mijn bovenbenen wat stram zijn. Ook mijn rechtervoet doet een beetje pijn bij mijn teen. Ik denk dat het aan een naad in mijn sok ligt.

Km 28: Ik vraag me af of ik nu ook verder zou kunnen lopen dan 30 km. Kan ik hierna nog de 12 km volbrengen die nodig zijn om van deze run een marathon te maken? Ik denk het wel.

Km 30: Een paar honderd meter voor het huis van Judith en Ward ‘finish’ ik voor de tweede keer: het is me gelukt: ik heb 30 kilometer hard gelopen. Wie had dat ooit gedacht? Ik ben blij en voel me goed. Maar het zit me wel dwars: ik heb VEEL te hard gelopen. 2 uur 40 heb ik gedaan over deze afstand terwijl ik er denk ik minimaal 3 uur over had moeten doen. Ik kan niet zeggen dat ik baal, daarvoor ben ik gewoon te blij dat het gelukt is maar ik vind het echt jammer dat ik weer in mijn grootste valkuil gestapt ben. Gaat dit straks mijn Waterloo worden? Als ik dit in NY doe, komt dan die man met de hamer? Krijg ik dan kramp? Ik heb me de hele run goed gevoeld. Zoals German me heeft geleerd, voortdurend water gedronken. Ik heb vandaag (maandag) niet de spierpijn die ik had verwacht. Toch weet ik dat het tijd is.

Tijd om een sporthorloge te kopen. Eentje waarop je pace wel goed gemeten wordt want zonder zo’n hulpmiddel ben ik niet te houden. Zeker niet als er zo’n geweldig publiek langs de lijn staat zoals in Tilburg. Thanks guys! Ik heb genoten!

foto: Ward van Mieghem

foto: Ward van Mieghem

21 gedachtes over “Geen pacemaker (TTM)

 1. Respect! Na een 16km wedstrijd nog even 14 km erbij lopen.. Pfff…
  En wat knap dat je tijdens het lopen kunt facebooken en chatten! Dat kan ik echt niet, veel te onrustig en veel te bang dat ik dan tegen een lantaarnpaal, een boom, een wild paard in de duinen aanren, of erger, ik een boomwortel of scheve stoeptegel niet zie en struikel…

  Liked by 1 persoon

 2. O ja, ik ben al jaren helemaal weg van de sporthorloges. Qua batterij gaan ze veel langer mee dan een smartphone, en de GPS is vele malen nauwkeuriger. Als ik op de atletiekbaan train dan loop ik maar de helft van de afstand volgens een app op de telefoon (Strava, Runkeeper, Zombierun), en dan dwars over het atletiekveld heen en weer, en bij een sporthorloge (ik heb een Polar) draai ik netjes mijn rondjes.

  Liked by 1 persoon

   • Laat je voorlichten, en kijk daarna op dcrainmaker.com om de geadviseerde sporthorloges te vergelijken.
    Ik gebruik zelf al jaren Polar (sinds 1992), maar Garmin doet het tegenwoordig ook goed. Wil je geen hartslagband om je borst, dan schijnt de TomTom Cardio wel goed te zijn. Vroeger was de hartslagmeting om je borst veel nauwkeuriger dan om de pols, maar ik denk dat dat de laatste tijd wel verbeterd is.
    Wat ik belangrijk vind is dat je je runs goed kunt analyseren en dat je in staat bent om in bepaalde zones (hartslag of tempo) te trainen. Het horloge moet dan een signaal geven als je te hard of zacht gaat.
    Overigens zijn alle partijen hard aan het ontwikkelen en dat zie aan het aantal nieuwe (firmware) updates die uitkomen voor de horloges en de analyse software (apps en websites).
    Wat ik mooi vind aan de meer geavanceerdere horloges (lig Polar en Garmin) is dat je daar ook nog een aantal mogelijkheden hebt om jezelf te analyseren, zoals een Orthostatische test of een RR-interval meting. Daarmee kun je kijken in hoeverre je hersteld bent van een vorige training en of je die dag (of je tweede training van de dag) voluit kunt gaan, of juist heel langzaam aan moet doen, of beter thuis op de bank kunt blijven zitten.
    Succes met het kiezen van het juiste horloge!

    Liked by 1 persoon

 3. Zo hoe doe je dat FB en nog meer tijdens je run moet ik niet aan denken en heb trouwens geen internet op mijn iPhone. Maar goed ook denk ik en misschien moet je dat maar uitzetten want lijkt mij erg af te leiden?? Ojee waar bemoei ik mij mee😉 En dan toch weer een mooie prestatie gelopen. Ik zeg netjes hoor. Tja en tijd voor een horloge keuze genoeg maar zelf loop ik al een tijdje met de Garmin F620 en bevalt mij prima. Mooi duidelijk scherm en registratie tijdens je run en later terug te zien op Garmin Connect. Succes met je runs die nog komen en dat zullen er nog veel zijn denk zo,
  Groet,

  Ben

  Liked by 1 persoon

 4. Goed gelopen! Zo heb ik ook ooit eens een 35 km gelopen. Vooraf twee rondjes op het parcours van een prestatieloop lopen (10 km in een uur), dan de langste afstand (15 km) van de prestatieloop in een (toen) rustige 1u25′ en dan nog eens heel rustig 10 km door het bos uitlopen met een toevallige topper die 2,5 uur over de marathon deed. Bij elkaar zo’n 3,5 uur.

  Mijn fout was dat ik slechts 9 weken voorbereiding nam, na een zware blessure, waardoor ik een paar maanden niet kon hardlopen. Na die marathon lag ik er ook weer maanden uit en bezwoor nooit meer een marathon te lopen tenzij ik zicht had op een tijd onder de 3 uur, via een halve-marathon tijd van 1u25′ of sneller een maand vòòr een marathon. Dat zorgt ervoor dat ik tenminste serieus bezig ben met mijn sport. Immers, anders kun je niet onder de 3 uur komen op de marathon.

  De marathon lopen vraagt niet minder dan volledige toewijding; het is niet iets wat je zomaar even doet.

  Wat het sporthorloge betreft. Wat ik ervan begrepen heb, ze hebben allemaal hun voors en tegens, en aan het slechte ontwerp van de gebruikersinterface raak je gewend (net als bij auto’s, magnetrons, wasautomaten, etc.; daar ook is het bedieningsgemak duidelijk iets wat achteraf kwam). De gegevens zijn exacter dan van een smartphone, met diens assisted GPS (locatiebepaling met 2 satellieten en een mobiele telefoonmast, waarvan de locatie bekend is). GPS horloges gebruiken minstens 7 satellieten. Voor plaatsbepaling op een bol zijn minimaal 3 satellieten nodig. Meer betekent meer nauwkeurigheid.

  Kortom, als je voor een sporthorloge t.o.v. een smartphone app gaat lever je bedieningsgemak in voor nauwkeurigheid. Dat is iets om in gedachten te houden.

  Liked by 1 persoon

 5. Dank je Deborah! Zo grappig dat de meeste lezers het ‘onderweg bezig zijn op mijn telefoon’ zo opmerkelijk vinden ha ha!! Ik doe dat normaal nooit maar nu moest ik zo ver rennen; een beetje afleiding/aanmoediging was wel fijn 🙂

  Like

 6. Allereerst wil ik zeggen dat je heel goed gelopen hebt. Super!
  Ik heb zo’n beetje hetzelfde gedaan als jij. Ben vanuit achterin de Reeshof (tegen Hulten aan) naar centrum gelopen, daarna de 10EM gelopen en toen ook weer terug (totaal 35km). Ben ook in training voor mijn eerste marathonafstand. Geen N.Y.C. voor mij, maar Hoge Veluwe trail.

  Ik wens je heel veel succes met je verdere trainingen naar de New York Marathon en heel veel succes daar! Gaat je lukken!
  En vergeet niet te genieten 😉

  Like

  • Nou, als ik dat geweten had 😉 dus ik was niet de enige die doorgerend is (en jij dan ook nog er naartoe!) Knap hoor! Heel veel succes ook voor jou: Op de Hoge Veluwe is het in ieder geval genieten van de omgeving!

   Like

 7. Super gedaan !
  Mijn eerste halve marathon verliep ook fantastisch afgelopen zaterdag.
  Hou me op de hoogte van je sporthorloge-onderzoek……… Ik loop nog zonder hulpmiddel.
  Volgend jaar ben ik er bij in Tilburg.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s