Dance4life bij de finish met condoom-medaille :-)

Dance4life bij de finish met condoom-medaille 🙂


Het is zaterdagavond 19 september, bijna middernacht. Onder invloed van spa rood sta ik te swingen op de dansvloer tijdens het huwelijksfeest van vrienden, ik ben de BOB want ik loop morgen de Dam tot Damloop. Om 1.30 lig ik uiteindelijk in bed, veel te laat maar ja… je vrienden trouwen ook niet iedere dag.
Mijn lief laat me uitslapen tot 9.00. Dan word ik wakker gemaakt door onze 3-jarige dochter; ‘mama, mamaaaaa wakker worden!’… Ik voel meteen een gezonde maar ongepaste wedstrijdspanning opkomen: dit wordt mijn derde Damloop dus ik weet wat me ongeveer te wachten staat. Ook weet ik dat ik geen wonderen mag verwachten na zo’n kort nachtje slaap waarin ik veel te veel heb gedanst op veel te hoge hakken (auw!!! Ik voel het in mijn rug!). Na een snel ontbijt, even verder wakker worden onder de douche en het aantrekken van mijn ‘strijdtenue’ stap ik op mijn fiets richting de start op de Piet Heinkade.
2015-09-20 09.59.28
Ik draag vandaag met trots een zwart shirt van Dance4life: het goede doel waarvoor ik ga rennen. Aan de Dam tot damloop kan je op vele manieren deelnemen, de goede doelen loop is er 1 van. Dance4Life zet zich in voor een wereld zonder aids. Dat doen ze door het geven van seksuele voorlichting waarbij muziek en dans als middel worden ingezet om jongeren te betrekken en inspireren. Toen ik voor het eerst over hiv en aids hoorde, was ik een jaar of 14. Het was toen nog een ziekte die moeilijk bespreekbaar was. Gelukkig is dat in (bepaalde delen van) Nederland en de wereld al heel anders maar in veel landen hangt de ziekte nog steeds samen met schaamte, schande en al het verdriet dat daaruit voort kan komen. Als we ervoor zorgen dat ook in die landen meer kennis komt over preventie, wordt er veel leed bespaard. Hoe dan ook: ik help graag mee aan het om aandacht vragen voor deze problematiek!
Om 10.45 zal ik van start gaan vanuit het groene startvak van Le Champion. We worden opgewarmd door wereldkampioen schaatsen op de 1000 en 1500 meter: Annamarie Thomas. Ik doe niet mee aan de warming-up zoals het hoort. In plaats daarvan dans ik op mijn plaats op de lekkere beats die door de boxen schallen: je loopt voor Dance4Life of niet he?!
2015-09-20 10.27.35 2015-09-20 10.35.15 2015-09-20 10.41.10
Tot mijn plezier blijkt niemand minder dan Churandy Martina ons startschot te lossen! Ik heb enorm veel bewondering voor hem en kan niet naar hem kijken zonder te lachen: wat een zonnige man! Mijn muziek staat inmiddels aan, ook Runkeeper is klaar voor vertrek. Er wordt afgeteld en al snel raakt mijn voet de eerste tijdwaarnemingsmat; we zijn los! Op naar de beruchte IJtunnel… Iedereen weet het: deze tunnel moet je rustig ‘nemen’ anders kan hij je een nekslag geven. Ik voel me een beetje alsof ik een kater heb, krijg niet alles heel helder mee (waarschijnlijk ben ik toch best moe) maar ik neem heel weloverwogen het besluit om dit jaar toch wat sneller door de tunnel te rennen. Voor het eerst in mijn ‘hardloopcarrière’ heb ik interval- en hills trainingen gedaan. Ik moet hoe dan ook sterker zijn dan voorheen.
Mijn gokje blijkt juist te zijn want ik kom zonder kleerscheuren weer ‘boven de grond’ en loop door in een lekker tempo. Hoe snel precies weet ik op dat moment niet want door de tunnel is Runkeeper tijdelijk van de leg. Mijn lief zal na 5 km met onze kinderen langs het parcours staan, voor ik het weet ben ik op dat punt maar ik zie geen bekende gezichten dus ren ik verder. Ik geniet meer dan voorgaande jaren van de brass bands en DJ’s langs de weg. Ik klap mee op het ritme en ‘high five’ veel kinderen die hierom vragen door hun handen hoog te houden. Ook probeer ik lopers die het moeilijk hebben aan te moedigen; dit is niet mijn echte strijd, die komt op 1 november dus nu kan ik anderen er doorheen slepen.
Telkens als we langs plaatsen rennen waar lief en de kinderen zouden kunnen staan, screen ik snel het publiek maar helaas: ook kilometers 6,7,8,9 en 10 volgen zonder mijn fans. Maar dan bij kilometer 11 zie ik ze: mijn blauwe prinses, mijn lieve stoere jongetje en mijn Lief. Ik schreeuw naar ze en zwaai, zij zwaaien en juichen terug en zoals altijd krijg ik de beste doping: geluks-adrenaline die me vleugels geeft!
Fans!

Fans!


Nu is het nog maar 5 kilometer en een beetje. Zoals coach German me heeft aangeraden, drink ik geregeld kleine slokjes water om verzuring te voorkomen. Ik heb geen schema van hem meegekregen dus ik loop harder dan ik de afgelopen tijd heb ‘mogen’ doen. Toch houd ik de rem er een beetje op: NY is mijn doel en daar moet ik dus echt shinen. We rennen Zaandam in en ik herken verschillende bochten, winkels en straten van de voorgaande twee jaren. Daar waar we net bijna geen publiek meer hadden (er zit een vrij saai stuk in deze run) is het nu ineens weer hartstikke druk, heerlijk! Ik zie het bord waarop staat dat we nog maar 500 meter te gaan hebben en voel me super. Bij het bord dat de 200 meter grens markeert, zie ik mijn drie fans op de tribune staan; weer roepen en zwaaien we naar elkaar. Ik zie het later allemaal terug op mijn finish filmpje. En dan zit het er alweer op. Tegen alle verwachtingen in loop ik in 1:18:11 een PR! Dat maakt me 1093ste van de 10.623 recreatieve deelnemers en 116e van de 4600 vrouwelijke recreatieve deelnemers. Wauw!
Ik neem mijn medaille in ontvangst en word daarna totaal verrast als er een team van Dance4Life op me staat te wachten met nog een medaille: een heel bijzondere want het is een condoom-medaille (ik was wel blij dat ik daar achter kwam voordat mijn 3- en 5- jarige kinderen hem in handen kregen).
Schermafbeelding 2015-09-21 om 15.45.03
Ze maken foto’s, feliciteren me en vertellen dat ze me verder opvangen in het park achter de finish. Super leuk maar ik kan mijn fans niet laten wachten dus laat ik het verder feesten en dansen nu even over aan de andere Dance4life-lopers. Achter de tribune langs het parcours staan ze op me te wachten. En dan mag ik de mooiste beloning eindelijk in ontvangst nemen <3
2015-09-20 12.15.32-1 2015-09-20 12.15.39-1 2015-09-20 12.15.39-2
Thanks Dance4Life voor de goede zorgen! Het was mede door jullie weer een prachtige Damloop!