Nog maar 11,195 km

Schermafbeelding 2015-09-28 om 09.39.38

Als het aan een vriend van me had gelegen. had ik gisteren mijn grote hardloopavontuur al voltooid. Begin dit jaar hadden we dezelfde droom: het lopen van een marathon. Daar waar het voor mij meteen duidelijk was dat het dan die van New York moest worden, had hij goede argumenten voor die van Berlijn: het is een snel parcours (onder meer die ellendige bruggen van NY ontbreken), het is dichtbij waardoor je geen last hebt van bijvoorbeeld tijdverschil en het is een stuk goedkoper. We probeerden elkaar ervan te overtuigen om ‘onze’ marathon te lopen maar uiteindelijk bleven we beide bij onze eerste keus. Wel jammer want ik had het super gaaf gevonden om met hem te rennen.

Iedereen die de hardloopsport een beetje volgt, kan het niet ontgaan zijn: gisteren stonden in Berlijn 40.000 deelnemers klaar om de 42,195 kilometers af te leggen. Mijn vriend was er 1 van. Ik mocht die dag zelf drie uur hardlopen dus ik had het gevoel dat ik toch een eindje met hem mee liep. De app waarop je de deelnemers van deze marathon kan ‘tracken’ had ik al geïnstalleerd dus ik kon hem en een aantal bekenden die ook mee liepen volgen tijdens mijn eigen run.

Om 9.15 ging hij van start, ruim een uur later trok ik de voordeur achter me dicht met een paar uur rennen in het vooruitzicht. Geïnspireerd door mede-blogger en runner Arranraja had ik ‘ongeveer’ in mijn hoofd waar ik naartoe zou gaan (Dank nogmaals!!). Ik begon vanaf Amsterdam-centrum richting De Watergraafsmeer en vanaf daar naar Diemen. Wat een geweldige dag om te rennen: de zon scheen, de temperatuur was perfect; alles zag er net wat mooier uit dan normaal. Na Diemen kon ik kiezen: Weesp of Muiden. Puur op intuïtie werd het Muiden waar ik een paar km later even spijt van had omdat ik langs de A1 aan t rennen was; door het goede weer was zelfs dat mooi maar toch…

langs de A1

langs de A1

Gelukkig ontdekte ik al snel een pad dat langs een dijk loopt die een paar km van de snelweg af ligt. Het was er ongelooflijk mooi: heel rustig, schapen en koeien liepen vrij rond en aan de linkerkant doemde op een gegeven moment het IJmeer op met daarop een enorme groep zwanen.

richting Muiden over het Amsterdam-Rijkanaal

richting Muiden over het Amsterdam-Rijkanaal

Na 11 km gerend te hebben besloot ik wat te eten. Mijn runbuddy in Berlijn heeft me laatst (toen we een keer samen trainden) een goede tip gegeven: de energy repen van het merk Vegasport. Vandaag leek het me ideaal om deze eens te proberen. Ik ga er geen hele review over schrijven maar om kort te gaan: ik vond ‘m heerlijk en makkelijk te eten tijdens het rennen, hij ‘viel’ ook prima (ik heb hem wel in gedeeltes opgegeten). De hele weg dacht ik aan Berlijn en m’n buddy die daar nu een topprestatie aan het neerzetten was. Met dit in mijn hoofd was ik al gauw bij het punt waar ik zou keren: de haven van Muiden:

Muiden

Muiden

Ter hoogte van de Maxis langs de A-1 volgde ik op mijn (richtings)gevoel een pad richting IJburg/Amsterdam/Zeeburg. Dit bleek een heel mooi, voor mij onbekend stukje Nederland te zijn. Op bordjes zag ik dat het onderdeel is van ‘de dijkenroute’. Tussen IJburg en Het Amsterdam-Rijnkanaal ligt gewoon een prachtige strook groen met bloemen waar alleen fietsers en wandelaars komen; ideaal om te rennen!

2015-09-27 12.43.21

geheime plekjes bij IJburg 😉

2015-09-27 12.43.29

Bij het aantikken van 16 kilometer besloot ik een gelletje te nemen. De vorige keren had ik een smaak die me niet goed bevallen is. Deze keer heb ik denk ik ‘mijn gelletje’ gevonden: rode vruchten neem ik mee naar NYC. Maargoed: ik was dus bij IJburg. Daar begon mijn telefoon ook ineens om aandacht te vragen; om de zoveel tijd kwam er een piepsignaal. Het bleek te gaan om meldingen van mijn Berlijn app: de eerste bekende was binnen gekomen! Toen ik een stukje verder bij het Amsterdam-Rijnkanaal terug op weg was naar De Watergraafsmeer bleek Run Buddy gefinished te zijn!!! Ik kon niet zien hoe snel hij was geweest maar hij had het hoe dan ook gehaald! Ik was hartstikke blij voor hem! De kilometers erna volgden nog een aantal piepjes en tot mijn blijdschap bleken al mijn bekenden het gered te hebben. Super cool voor ze! Ik liep na 31 km in 3 uur (het rustiger lopen begint te lukken 🙂 ) mijn straat in. Weer een nieuwe mijlpaal want zo lang liep ik nog niet eerder.

Nog maar 11,195 kilometer erbij en ik ben er. Voor mijn gevoel kan ik het. Maar des te groter is mijn angst. Want ik zie ze voorbij komen: de mensen die een paar kilometer voor de finish sneuvelen. Hoe kan dat? Hebben ze niet goed getraind? Zijn ze te snel begonnen? Ik hoop vanuit mijn kleine teen dat het mij niet overkomt! Nog bijna 34 dagen te gaan en ook voor mij is de marathon geen onbekende meer…

Schermafbeelding 2015-09-28 om 13.20.03

10 gedachtes over “Nog maar 11,195 km

 1. Leuk zeg, nieuwe plekken ontdekken tijdens het lopen! Ik merkte ook dat ik bij de dertigers ineens een stuk verder van huis kon gaan en dan ontdek je van alles!
  Mooi dat je er vertrouwen in hebt. Je hebt er hard voor getraind, dus dat vertrouwen is volledig op z’n plaats.
  Als je je tijdens je marathon netjes houdt aan je plannen wat betreft voeding en snelheid is de kans groot dat je hardlopend de finish haalt.

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een prachtige loop hedwig moet dat zijn geweest. Fijn voor je vrienden dat zij de marathon van New York gehaald hebben. Jouw marathon gaat ook zeker lukken. Nog een paar weekjes te gaan. Succes verder. X

  Like

 3. Ik ben erg blij dat ik jou heb kunnen helpen met voor jou nieuwe routes. Dat zijn dus mijn vaste trainingsgronden. Een aantal delen herken ik uit jouw beschrijving en foto’s (Die met park/-zeedijk !! ). Maar ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe jij precies gelopen bent. Heb jij ergens een kaartje?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s