Schermafbeelding 2015-10-05 om 15.20.58
Omdat bijna niemand die voor de eerste keer wil deelnemen aan de NYC marathon direct een startbewijs krijgt, heb ik er uiteindelijk 1 geregeld via ATPI sports events. Afgelopen zaterdag organiseerden zij een informatieochtend waarop er van alles verteld werd over het grote avontuur waar zij zo’n 550 hardlopers naartoe begeleiden. Ik ging er eigenlijk alleen maar naartoe omdat het ontmoetingspunt voor mij toevallig dichtbij is en ik wel benieuwd was of er nuttige informatie gedeeld zou worden. Wat was ik achteraf blij dat ik gegaan ben!
De vliegreis naar New York, de ESTA (soort visum) die geregeld moet worden -wist ik niet! dus inmiddels snel gedaan!-, de EXPO ter plekke, het ophalen van je startnummer en de mogelijkheid om deel te nemen aan een ‘verkenningsloopje’ in Cental Park; het kwam allemaal aan de orde. Vervolgens werd marathonloper Sam Blom aangekondigd. Sam is naast hardloper ook eigenaar van een organisatie die lopers ‘opleidt’ naar het deelnemen aan een marathon: Run2forty2 en een organisatie die zich op hardlopen in het algemeen richt: ‘leuk lopen‘.

presentatie Sam Blom

presentatie Sam Blom


2015-10-03 10.42.53 2015-10-03 11.13.41
Hij heeft zo’n 40 marathons achter de rug waarvan hij er 9 in NYC voltooide dus hij weet waar hij het over heeft. In zijn verhaal werden we in gedachten al meegenomen naar New York; vanaf de dagen voor DE dag tot en met de run zelf: Sam deelde veel waardevolle informatie. Hoe bereid je je voor?, waar moet je allemaal aan denken?. De dag dat we de 42,195 km af gaan leggen beschreef hij met behoorlijk wat details en bijbehorende tips. Ten eerste werd ik direct een illusie armer: een mooie tijd gaat het niet worden. Zelfs een tijd van rond de 4 uur moet ik denk ik uit mijn hoofd zetten: deze marathon is dan misschien 1 van de meest indrukwekkendste en sfeervolste marathons ter wereld maar het is ook 1 van de zwaarste door de 5 bruggen en 5 ‘boroughs’ die er onderdeel van zijn. Het begint bijvoorbeeld meteen al bij de start met de klim op de Verrazano-Narrows bridge en twee bruggen later de Queensboro bridge die als 1 van de zwaarste onderdelen van het parcours gezien wordt… Maar dan ben je in iedere geval al wel aan het hardlopen begonnen want het klonk mij op een gegeven moment als een soort wonder in de oren als het je lukt om in ieder geval te beginnen aan deze marathon: het stikt van de regels en deadlines die ervoor kunnen zorgen dat je niet kan starten.
We moeten extreem vroeg opstaan om de bus te halen omdat bepaalde delen van New York op een zeker moment worden afgesloten, we zullen op zijn minst zo’n 4 uur moeten doorbrengen in het ‘start village’ waar het niet al te warm zal zijn, als je jouw ‘wave’ (startmoment) mist, heb je pech gehad: wave dicht is wave dicht. Gelukkig mag je dan nog wel achteraan aanschuiven maar dat betekent dus nog langer wachten. En zo ging het maar door. Ik ben Sam hartstikke dankbaar voor zijn presentatie: ik ben nu volgens mij overal op voorbereid lijkt me dus geen verrassingen meer die me van de wijs kunnen brengen!
'ererondje'

‘ererondje’


Na zijn presentatie nam Sam ons mee voor een klein en rustig rondje van zo’n 5 km om de Bosbaan. Ik liep in gedachten en hoorde de andere lopers met elkaar praten over straks als het grote moment daar is. Iedereen bereidt zich anders voor maar wel met hetzelfde doel: dat verbroedert. Ik ben een hele lijst met tips, reminders en ‘to do’s’ maar ook ‘to don’ts’ rijker.
Sam Blom

Sam Blom


Zondag heb ik alles nog eens de revue laten passeren tijdens mijn 2-uurs duurloop die ik liep van De Steeg naar Doesburg en via Dieren weer terug. Het was de ultieme hardloopdag qua weer en eindelijk lukte het me nu voortdurend om een laag tempo te houden. Mijn conclusie is dan ook: het wordt zwaar, ik zal me straks zeker afvragen waarom ik dit zo graag wilde maar: ik ben er klaar voor! Nog 3,5 week trainen waarbij rust aan het einde ook heel erg belangrijk is. En dan daar in New York ervoor zorgen dat ik geen fouten maak: starten wil ik hoe dan ook! Hopelijk krijg ik aanstaande zondag weer zo’n mooie dag kado als die van gisteren. Ik loop dan mijn laatste echt lange duurkoop van 3 uur….
twee uur paddestoelen en mooie natuur bekijken

twee uur paddestoelen en mooie natuur bekijken


2015-10-04 13.32.04 2015-10-04 13.32.50 2015-10-04 15.17.55