Een snellere marathon

2015-10-28 13.37.30

met coach Silva en Sergio

Terwijl de halve van Egmond aanstaande zondag nog gelopen moet worden, ben ik samen met coach Silva al begonnen met de basis van mijn volgende avontuur: de Marathon van Rotterdam !

Gisteren zat ik ondanks de kou en ijzige regen met een glimlach op mijn fiets richting German om opnieuw getest te worden. Die lach was er omdat ik voelde dat HET weer gaat beginnen; ik mag weer in die flow, in dat ‘trainings regime’ waarvan ik zo ben gaan houden. Vorige week vroeg ik German of hij mij na New York nu ook wil voorbereiden op Rotterdam. Gelukkig wil hij dat en hij stelde voor om te beginnen met mij opnieuw te testen. Toen ik in augustus 2015 bij coach Silva terecht kwam, trainde ik in mijn eentje en ‘deed ik maar wat’. Van interval- hills- of echte duurloop trainingen was geen sprake. Ik had me vlak ervoor laten checken bij het Sportmedisch Centrum Amsterdam en German heeft ook bekeken hoe het met mijn conditie, kracht en flexibiliteit gesteld was. Sindsdien train ik op een heel andere manier. Naast het feit dat ik nu wel uiteenlopende looptrainingen doe, besteed ik ook aandacht aan oefeningen die mijn ‘core’ sterker maken. Het is dus best interessant om te kijken of dat alles  invloed heeft gehad op mijn prestaties.

Eenmaal bij coach Silva aangekomen, word ik al snel op de loopband gezet. Het voelt als vanouds en ik heb echt zin in de komende uren! Ik heb German verteld over de rugklachten die ik sinds een week heb dus daar wordt rekening mee gehouden (voordat jullie nu boos worden dat ik ga hardlopen met rugklachten: er is mij geadviseerd om vooral door te blijven bewegen en ik heb tijdens het hardlopen nergens last van). We beginnen op een laag tempo (10 km/uur) en voeren gedurende 28 minuten de snelheid op naar uiteindelijk 14,5 km/uur.

Omdat ik dan wel last krijg van mijn rug, mag ik stoppen. Er wordt gecheckt hoe snel ik herstel nu ik niet meer beweeg en dan ga ik nog zo’n 5 minuten door met lopen op een snelheid van 10 km/uur.

Hierna vertrekken we naar buiten om op de baan van het olympisch stadion verder te werken. Eerst doe ik wat drills en dan komt het volgende onderdeel: 3 x 200 meter sprinten met tussendoor 200 meter joggen om te herstellen. Ik moet proberen om iedere 200 meter iets sneller te lopen dan de keer ervoor. Het waait en het is koud. Ik vind het best pittig maar ook heel erg fijn en het is een goede training voor de halve van Egmond! Ik ben vandaag niet ‘in shape’ maar ondanks dat, geef ik wat ik heb. Als laatste onderdeel vraagt German me om Dafne Schippers na te doen: 2 x 100 meter sprinten en wederom moet de tweede keer sneller zijn dan de eerste. Een sprinter ben ik niet maar om mezelf te pushen, beeld ik me in dat ik super snel ben. Het is raar hoe snel je 100 meter rent: voor je het weet, zit het er al op!…..

Schermafbeelding 2016-01-08 om 12.23.41

Dan 3 rondjes over het gras uitlopen, torax-oefeningen tijdens het laatste rondje … en het uitvoerende deel van de test is voorbij. Ik heb geen idee hoe ik het heb gedaan en of ik nu beter ben dan 5 maanden geleden. Je zou toch denken van wel na al die uren trainen.

Eerst stelt German me nog een aantal vragen die op mijn levensstijl gericht zijn (onder meer over slaap, voeding en drinken) en dan vertelt hij kort wat zijn bevindingen zijn. Ik blijk vooral een grote stap te hebben gemaakt als het gaat om uithoudingsvermogen; bij het lopen op eenzelfde snelheid als 5 maanden geleden, blijft mijn hartslag nu aanzienlijk lager. Er valt winst te behalen als het gaat om snelheid. Daar ben ik blij om: er zit dus nog meer in! German vindt me wat stijfjes en geeft het advies om yoga of pilates in mijn nieuwe schema op te nemen. Hoewel ik de neiging voel om in de verdediging te schieten  -ik weet dat die stijfheid met name door de huidige conditie van mijn rug komt- neem ik zijn advies ter harte. Het is altijd goed om aan flexibiliteit te werken en als ik daarmee dit soort bessures kan voorkomen, is het mooi meegenomen. De eerste pilates les staat inmiddels gepland voor aankomende donderdag. German vraagt ten slotte wat mijn  doel is voor Rotterdam. Welke tijd wil ik lopen? In ieder geval wil ik onder de 3.56 die ik in New York liep duiken. Rotterdam is een sneller parcours en ik weet nu wat me te wachten staat; ik moet dus beter kunnen. Samen spreken we af dat ik ga voor een tijd van 3.40 – 3.45

Schermafbeelding 2016-01-08 om 12.28.33

Binnenkort krijg ik de uitgebreide conclusie van deze ochtend en een nieuw trainingsschema. Zondag ga ik ‘mijn strong’ zeker niet vinden in Egmond maar ik ga wel heel erg genieten van de mooie omgeving en de prestaties die door anderen neergezet zullen worden…. Stiekem ben ik met mijn hoofd al ergens in Rotterdam ….

12 gedachtes over “Een snellere marathon

 1. Mooi trainingsschema Hedwig. Hopelijk is je rugprobleem snel over maar met de goede adviezen die jou worden aangereikt zal dat vast wel. Voor a.s. zondag heel veel succes en vooral genieten. X

  Like

 2. De tijd wordt wat die wordt op de dag zelf, maar het is goed voor de zenuwen om een tijd in gedachten te hebben in de voorbereiding. De plotselinge warmte (10 graden warmer binnen een week) is vaak iets wat roet in het eten gooit in Rotterdam. Als dat gebeurt, stellen velen de tijd naar boven bij, vooral als lopen in hitte een probleem vormt.

  Ik ga zelf voor 3.15 uur, maar twijfel nog of ik hem kan uitlopen op die snelheid. Een “echte tijd” (voor mij sub-3 uur) komt in het najaar, hoop ik, als/indien mijn 15 km tijd onder het uur duikt. Gelukkig geen rugklachten voor mij. In mijn familie zitten mensen met sterke ruggen.

  Succes met de voorbereiding!

  Like

 3. Pingback: Stiff Hedwig | runhedwigrun

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s