Stiff Hedwig

2016-01-12 11.15.48… Vorige week werd ik dus getest door coach Silva om uit te vinden hoe ik er sportief gezien voorsta op dit moment. Wat ik allemaal moest doen om tot een conclusie te komen kon je lezen in ‘een snellere marathon’ Inmiddels heb ik het uitgebreide rapport van German ontvangen; het ziet er in het algemeen positief uit, de uitgangspositie is een gemiddelde score van 8. Ik ben in ieder geval klaar voor de ‘road to Rotterdam’ !

Er is echter 1 aandachtspuntje. German vindt mij stiff. Ik ben Stiff Hedwig! Ik waande mij een flexibele jonge hinde die gracieus over bospaden en tracks rent maar niks blijkt minder waar. Ik ben gewoon een stijf vrouwke. (Sinds ik me hiervan bewust ben, betrap ik mezelf erop dat ik in ruiten check hoe ik er momenteel rennend uitzie :-s )

Maargoed…eerst was ik nog verontwaardigd dat Coach dit zei (hoe erg kan je in de ontkenning zitten; een topsporter ziet dit aan je maar jij denkt dat hij gek geworden is). Ik stiff? No way German, Ik ben hartstikke Flexibel! Ik wilde als bewijs bijna voor zijn neus vanuit staande positie mijn handpalmen plat op de grond leggen met gestrekte benen. Achteraf gezien wel beter voor mijn ego en rug dat ik dat niet gedaan heb… Ik heb hier en in ‘real life’ al vaker laten vallen dat ik de laatste tijd pijn heb in mijn onder rug / linker heup / linker bil. Coach Silva is hier natuurlijk van op de hoogte en hij adviseerde me twee acties te ondernemen: heel snel naar een fysiotherapeut om te laten onderzoeken wat er aan de hand is en Pilates lessen gaan volgen om flexibeler te worden.

Schermafbeelding 2016-01-17 om 23.22.28

Afgelopen donderdag heb ik beide meteen gedaan. Eerst was de pilates-les aan de beurt. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten toen ik aanbelde bij het adres waar ik de komende tien weken geregeld te vinden zal zijn. Mijn ultra-lenige juf heet Marieke en heeft mij in een eerste sessie van 60 minuten laten kennismaken met spieren en spiergroepen die ik (te) lang niet gebruikt heb. Ik vond het erg intens, soms op het pijnlijke af maar ik zie nu al wat dit me kan gaan brengen. Ik denk dat je naast flexibel ook hartstikke sterk wordt van deze sport (want een sport is het zeker). Het ziet eruit alsof het geen enkele moeite kost maar jemig wat was het soms heftig; heerlijk! En inderdaad: niet alles in mijn lichaam zat even los…

Schermafbeelding 2016-01-17 om 23.26.21

Daarna door naar fysiotherapeut Patrick aan wie ik door German ben voorgesteld na de halve van Egmond. Patrick ondervraagt me uitgebreid over de pijn waarna ik op zijn tafel mag gaan liggen. Hij loopt mijn hele ‘bewegingsapparaat’ na waarbij ik op een gegeven moment moeite  krijg om niet heel hard te schreeuwen. Daar waar menig masseur DE plek niet wist te vinden drukt Patrick er in 1 x op: bulls eye! Wat doet dat pijn! Gelukkig kan mijn ‘probleem’ opgelost worden door intense fysiotherapie en manuele therapie (een paar ribben achter mijn schouderblad zitten vast door twee wervels die rechtgezet moeten worden, mijn rechter enkel is minder flexibel dan mijn linker en in mijn bil zit een ‘zwakke plek’ door slappe bilspieren. OOK DAT NOG! En hoe verrassend: Coach Silva had dit uiteraard al lang gezien…).

Dit alles betekent wel dat ik een druk programma krijg dat ik met militaire precisie in mijn leven moet inplannen om het te kunnen uitvoeren. 6 x per week  ben ik bezig met Germans nieuwe schema -dat niet alleen uit hardlopen bestaat- voor de marathon van Rotterdam, 1 x per week ga ik naar pilates en de komende drie weken zal Patrick mij 2 x per week behandelen.

Mijn wens van een paar blogs terug lijkt uit te komen… ik leef (bijna) als een topsporter Maar laten we vooral niet vergeten waarom ik het doe: omdat hardlopen de leukste sport ter wereld is!

 

 

 

 

13 gedachtes over “Stiff Hedwig

  • Dat zou je wel denken hè? ! Ik ga mijn best doen 😊 en die fysio ja die vinden bij iedereen wel wat (dat zei hij ook) maar ze voorkomen ook veel: van die enkel had ik op den duur een lopersknie kunnen krijgen bijvoorbeeld. Hoop dat jij weer in de lift zit!

   Liked by 1 persoon

 1. Grappig. Mijn vriend heeft al een tijdje het idee dat ik lenigheidsoefeningen moet gaan doen, omdat hij honderden videootjes heeft gezien waarbij bewezen wordt dat we lenig moeten zijn om effectief te rennen.. Ga hem denk ik toch nog maar wat meer mij die oefeningen laten doen. Zeg nu te vaak ‘nee’… 🙂

  Like

 2. Jeetje joh! Wat een werk. Wat een schema. Dik respect hoor. Als je het zelf maar leuk blijft vinden. Kom ik aan met m’n ‘alleen op zondag een beetje rennen’.

  Martin Luther Kingpark. Daar loop ik ook altijd langs 🙂

  Like

  • de echt goede lopers onder ons hebben blijkbaar genoeg aan 1x per week lopen: je bent MarathonSjon of je bent t niet he?! Ik ben wel heel benieuwd wat er met jou gebeurt als je echt goed gaat trainen… volgens mij loop je dan een toptijd! Ja, dat park: loop ik dus ook vaak langs….

   Like

 3. Stijfheid is een probleem onder de mensen waarmee ik hardloop. Terwijl ik met platte handen de grond aanraak bij het met gestrekte benen voorover buigen, zie ik anderen niet verder komen dan net onder hun knie. Ik heb een broertje dood aan ondersteunende oefening, maar ik doe ze wel, omdat ze nodig zijn. Het voegt 35 tot 45 minuten toe aan elke training. Geen wonder dat zoveel mensen liever stijf zijn en leuke dingen doen dan die “stomme” oefeningen.

  Liked by 1 persoon

 4. Hi Rene, ja inderdaad: ik zie ook veel inflexibele lopers om me heen 😉 Ik kan inmiddels gelukkig weer gewoon mijn handen plat op de grond leggen; de behandeling bij de fysio werkt nu al! Maar ik blijf natuurlijk doorgaan met de pilates en fysio; om te voorkomen dat het weer voorkomt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s