De MINImale service van MINI

Ik ben tot een verrassende ontdekking over mijzelf gekomen! Naast redelijk snel blijk ik extreem sterk te zijn (maar dan echt he?! Niet een beetje maar – ECHT – SERIEUS – HEEL -ERG – STERK!) Dit heb ik onlangs op een onverwacht moment ontdekt! En niet mijn trainer of fysiotherapeut heeft dit vastgesteld… nee; een medewerker van BMW-MINI Amsterdam heeft mij dit laten weten. 

…Schrijf ik normaal gesproken over niets anders dan hardlopen en aanverwante zaken; voor dit verhaal maak ik graag een uitzondering want het moet gedeeld worden. Ik zou namelijk niet graag willen dat het anderen overkomt. En geloof mij: dat zou eenieder vrij makkelijk kunnen gebeuren. Moet je natuurlijk wel HEUL sterk zijn maar ook dat zou zomaar kunnen zonder dat jij het zelf beseft, weet ik nu.

Ik snap dat ik met mijn blogs bij jullie misschien de indruk wek dat ik mij uitsluitend rennend door het leven verplaats maar ik maak voor langere afstanden met heel veel plezier gebruik van mijn autootje. Het is een MINI die sinds afgelopen zomer van mij is. Met veel bombarie kreeg ik hem destijds overhandigd: fantastisch! Het was een beleving op zich!

Super blij was ik ermee; ik was dan ook direct groot fan en daarmee ‘van nature’ ambassadeur voor het merk…MAARGOED…

Afgelopen weekend wilde ik met de MINI naar Den Bosch. Het autootje is van alle gemakken voorzien en gaf tot mijn verrassing via het zogenaamde ‘center dashboard’ aan dat de bandenspanning gecheckt moest worden. Dat kon ik zomaar allemaal zelf doen door wat drukken op knoppen tijdens de rit. IDEAAL! Ik was -alweer- helemaal in mijn nopjes met mijn auto! En inderdaad: de spanning was te laag: er moest lucht in de bandjes. Omdat Den Bosch hier niet om de hoek is (ik woon in Amsterdam) en omdat de weersomstandigheden te wensen overlieten (het regende en er was kans op vorst) besloot ik de bandjes direct even bij te vullen bij het eerste tankstation dat ik tegenkwam.

Het luchtapparaat was vrij en ik pompte bandje 1 tot en met 3 op. Buiten het feit dat me opviel dat de afsluitdopjes na het bijvullen lastig op de ventielen te draaien waren, was het een simpel klusje. Band 4 was nu aan de beurt. Deze kreeg dezelfde behandeling als zijn 3 voorgangers; ik had de gewenste spanning ingevoerd op het apparaat en plaatste ‘het pistool’ (zo heet het metalen deel dat je op het ventiel zet) logischerwijs op het ventiel. Het luchtapparaat gaf met een schelle piep aan dat de druk goed was dus ik haalde het pistool van het ventiel. Ik hoorde een plof en lucht die uit mijn bandje ontsnapte. Heel veel lucht die uit mijn bandje ontsnapte! Dat was ook niet zo gek want bij nadere inspectie bleek dat de bovenkant van het ventiel aan het pistool was blijven zitten….met andere woorden: het ventiel was door midden gebroken. Omdat ik toen nog niet wist dat ik een soort vrouwelijke equivallent van de Hulk ben, was ik met stomheid geslagen! Mijn ventiel doormidden ?!

Om dit verhaal niet langer dan noodzakelijk te maken: door het nemen van een taxi naar huis en daar de auto van mijn lief mee te nemen kwam ik met ruime vertraging toch nog in Den Bosch… De volgende dag was een zondag; ik liet mij afzetten bij het tankstation waar de MINI de hele nacht had gestaan. Hij werd weggehaald door een sleepdienst die hem de volgende dag naar de BMW – MINI garage zou brengen. Zo geschiedde… Op maandag nam ik contact op met MINI Amsterdam om te horen wanneer ik mijn auto kon ophalen. Na twee telefoontjes gedurende de ochtend was ik niets wijzer maar in de middag kreeg ik een SMS: ik kon mijn auto komen halen. Kort daarop werd ik gebeld. Een medewerker van MINI (zijn functie was en is mij niet duidelijk) wilde weten wat er precies met mijn auto gebeurd was. Dus ik deed mijn verhaal. MINI-jongen vond het ook maar gek allemaal. Maar hij moest de kosten van 120 euro (!!!!) voor de reparatie van 1 ventiel wel aan mij doorbelasten want “ze konden geen schade ofzo vinden dus dan was het mijn eigen schuld”. Ik was enorm verbaasd! Ik bedoel: Ik pomp het bandje van mijn zo goed als nieuwe MINI op na het zonder problemen oppompen van drie andere bandjes, het ventiel breekt af en dat is dan mijn schuld?

…. Tja… de MINI-jongen vond het net als ik maar vreemd (‘daarom belde hij ook’) dus hij ging nog even overleggen met de monteurs. Al snel belde hij opnieuw. Hoewel ik verwacht had dat ze tot een redelijk inzicht waren gekomen bij de shiny and happy MINI family deelde de MINI-jongen mee dat hij het HEEEEEEL vervelend vond maar helaas: ik moest betalen. Het kon gewoon niet anders. Wel had hij een tip: als ik voortaan mijn bandjes van lucht wil voorzien dan adviseert hij me om dat door MINI zelf te laten doen; dan kan ik tenminste niets kapot maken (!?!!!?) …. “Ik weet het niet hoor maar het lijkt me wel zo handig als men dit zelf kan doen, toch?!” antwoordde ik “als jullie gesloten zijn moet ik toch ook veilig de weg op kunnen?”….

Ik begreep al snel dat MINI-jongen niet zo veel te vertellen heeft bij zijn werkgever. Van de Sales-afdeling kan hij toch onmogelijk zijn? Ik heb in een donkerbruin verleden zelf in ‘de Sales’ gezeten; voor zover ik weet denk je dan met je klanten mee. Je gaat volgens mij in ieder geval niet je klant compleet over de rooie halen vanwege 120 euro nadat deze eerder een aanzienlijk bedrag bij je besteed heeft. Laat ik het zo zeggen: ik ben inmiddels al jaren actief als Recruiter; ik zou MINI-jongen op basis van deze ervaring niet selecteren voor een baan in de verkoop of een service gerichte rol.

Ik nam contact op met MINI-meisje. Zij heeft de auto aan me verkocht. Laten we haar voor het gemak Valerie noemen (dat bekt wat lekkerder). Valerie stond ons in juli met raad en daad bij toen ik mijn auto uitzocht. Ze deed haar werk uitstekend want ze verkocht me de auto. Maar toen ik mijn ventiel-avontuur aan Valerie voorlegde kwam er aanzienlijk minder tekst uit haar vlotte sales-mondje. Een beetje hummen en woorden als ‘vervelend’ kwamen eruit. Dat was het. Ik sloot af met te zeggen dat ik de auto zou komen halen, ‘we zouden elkaar vast zien’.

Heel eerlijk? Ik dacht: ‘Valerie is slim. Valerie is commercieel. Valerie snapt hoe je klanten te vriend houdt zodat ze hun volgende auto(‘s) ook bij je kopen’. Maar ik blijk mijn Recuitment-mojo een beetje kwijt te zijn… Geheel relaxed kwam ik na 10 km hardlopen, binnenlopen bij de BMW – MINI dealer in Amsterdam Duivendrecht.

2016-01-26 12.07.41

Ik wist het zeker: dit staaltje gekkenwerk zou onmiddellijk rechtgezet worden door slimme, commerciële Valerie. Ik trof een jongen bij de ontvangstbalie; het bleek MINI-jongen. Hij had al snel door dat ik de extreem sterke ventiel-mevrouw was. Het was ongelooflijk: zijn Sales-vaardigheden wist hij in dit face-to-face contact te versterken door een flinke portie tact en charme. ‘Nee; ik moest helaas toch echt betalen; heel vervelend ja’. En opnieuw benoemde hij dat ik mijn bandjes echt beter door MINI kon laten oppompen want “ja, het klinkt misschien onaardig maar dan kan iemand anders de ventielen kapot maken en dan hoeft u niet te betalen”. Mijn opmerking over het feit dat je het als dealer naar mijn idee moet melden als je een auto verkoopt met extreem makkelijk te breken ventielen werd niet opgepikt…   Valerie het MINI meisje zat intussen op nog geen paar meter bij mij vandaan HEEEEEL druk te rammelen op haar toetsenbord. Ik was de enige klant in de showroom. Tenzij Valerie plots slechtziend is geworden, heeft zij er alles aan gedaan om mij te negeren (een druk gesprek met haar manager -die mijn duidelijke ongenoegen ook niet opgemerkt heeft/wilde opmerken- was haar laatste wapen om geen contact te maken met haar klant)…      

Dit Blog was duur: normaal gesproken kosten onderwerpen me niets. Dit keer heeft het me 120 euro, veel tijd, energie maar bovenal ongenoegen gekost. Ik hoop dat andere lering trekken uit mijn verhaal. Pomp nooit je MINI-banden zelf op: dat kan je duur komen te staan. Of beter: koop geen MINI. In ieder geval niet bij de dealer in Amsterdam-Duivendrecht.

Misschien kan ik toch maar beter rennen in plaats van rijden. Dat geeft stukken minder  stress en van de kosten die ik bespaar kan ik vele (internationale) marathons lopen 😉

2016-01-27 10.55.33.jpg

 

26 gedachtes over “De MINImale service van MINI

 1. Wat een verhaal , niet te geloven. Ik ga dit gelijk delen. Het woord service kennen ze blijkbaar niet. Jij hebt het in ieder geval van je af kunnen schrijven en daardoor hopelijk tot rust gekomen. Maar dat zal vast wel.

  Liked by 1 persoon

 2. Er zijn genoeg specialisten voor een mini British Car Centre te Baarn of Ben v Leeuwen in Ter Aar bijvoorbeeld. Ik heb ooit de BMWdealer gebeld voor een prijsopgave voor een onderdeel heb zelf een Rover 75 ze moeten nog terugbellen….

  Liked by 1 persoon

 3. Dus…even recapituleren…..jij maakt zelf iets stuk aan je auto en dan vind je het raar dat je moet betalen. Omdat je je zin niet krijgt van MINImeneer krijgt ook de MINI dealer nog een sneer. Beetje gek, vind je ook niet? Nou heb ik niet zo veel verstand van ventielen, maar BMW kennende heeft die MINI sensorventielen, je weet wel, sensoren waardoor jij op je dashboard kan zien dat de bandenspanning niet goed is. Handig he? Die sensoren zijn hartstikke gevoelig, dus als je daar iets te hardhandig aan zit, breken ze af. En….die sensorventielen zijn ook hartstikke duur, zeker bij de dealer, maar dat heb je inmiddels gemerkt. Beter dus om even je bandenspanning te laten controleren. En, tip, een bandenspecialist, heeft universele sensorventielen, die zijn een poepie goedkoper.

  Liked by 1 persoon

  • Hoi Katja, bedankt voor je reactie. Wat jij nu doet had ik dus heel graag van MINI gezien: gewoon even reageren. Ookal ben jij het niet met mij eens; je neemt in ieder geval de moeite om mij uit te leggen hoe jij het ziet. Technisch gezien was het fijn geweest als de MINI met zijn sensorventielen niet aan had gegeven dat ik zelf de check moet uitvoeren maar in plaats daarvan zou aangeven: je moet naar de dealer gaan. (misschien leg ik het niet goed uit… hoop dat je begrijpt wat ik bedoel). Daarnaast beschik jij blijkbaar over kennis die deze MINI-medewerkers niet hebben (en anders had ik het fijn gevonden als ze deze kennis, net zoals jij, met mij gedeeld hadden) Bedankt voor je tip! Groetjes, Hedwig

   Like

  • ja Margot: helemaal waar! Ben weer vrolijk hoor 😉 En ik heb als compensatie (om van iets negatiefs iets positiefs te maken,…ofzo) hetzelfde bedrag overgemaakt aan hele lieve mensen van een goed doel in Afghanistan 🙂

   Liked by 1 persoon

 4. Mochten we elkaar volgende week tegen komen in Apeldoorn, geef ik je geen hand als je het niet erg vind, houd m’n vingers graag heel……
  Maar inderdaad vervelend dat ze niet de goede service verlenen en die reparatie op hun conto doen.

  Liked by 1 persoon

 5. Dat is geen goede ervaring.

  Les: als iets te goed lijkt om waar te zijn, dan is het meestal niet waar. Vergeet nooit dat mensen die je bedienen in een bedrijf (horeca, autoverkoop, etc.) betaald worden om vriendelijk en positief te zijn; ze zijn niet ècht je vriend of vriendin, maar appelleren wel op dat gevoel bij een klant. Zodra jij hun klant wordt (bijv. bij een reparatieverzoek), zijn de rollen omgekeerd en is (geveinsde) vriendelijkheid van hun kant niet meer nodig. Dat bleek hier dus maar al te duidelijk.

  Liked by 1 persoon

   • Mijn punt was dat een bedrijf geen mens is, dus noch goed noch slecht is. Personeel bestaat uit mensen, maar in dienst van een bedrijf, waar bepaalde gedragingen vereist worden in dienst van een niet-menselijk wezen (het bedrijf).

    Dit is ook de reden om emoties bij zaken doen geen rol te laten spelen en vooral geen impulsaankopen te doen. Blijf altijd op de hoede voor je intuïtie, wat die zit er vaak naast. Intuïtie is handig om je uit gevaarlijke situaties te halen, maar totaal onbruikbaar in normale situaties.

    Like

 6. VERVOLG: Ik heb net een goed gesprek gehad met BMW MINI NL; ik heb een cadeaubon aangeboden gekregen (vind ik echt heel attent) Maar ik heb wel gezegd dat het me daar eigenlijk niet om te doen is… Ik wilde na verschillende reacties heel graag weten of ik inderdaad niet zelf mijn banden kan oppompen. En of ik inderdaad onterecht boos ben geworden. Dit blijkt niet waar te zijn. MINI NL gaf aan dat het zelf vullen van de banden uiteraard gewoon kan: “wat moet je anders als je bijvoorbeeld op vakantie bent o.i.d.?” Ik ben blij dat nu blijkt (zoals ik al hoopte) dat ik in dit geval pech heb gehad met de mensen die mij ‘hielpen’ vanuit mijn MINI dealer en dat het niet aan het hele bedrijf ligt. Eind goed al goed…. vanavond weer lekker Intervallen 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Hi Liset, nee blijkbaar niet. Het is ook een beetje raar dat MINI NL zegt dat ik gelijk heb; dat ik zelf de banden mag vullen, dat de ventielen niet horen te breken maar dat ik ipv 120 euro 50 euro aan kado-bonnen krijg…. maar goed; ik wil er ook niet in blijven hangen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s