Samen is (vaak) leuker dan alleen

2016-01-31 12.43.20

Met Sergio

Week twee van mijn schema voor de Marathon van Rotterdam zit erop. Op dinsdag deed ik  voor het eerst ‘long intervals’. German had aan ons nieuw gevormde ‘time chasers Amsterdam’ team voorgesteld om deze met zijn allen in de avond te doen maar helaas lukte mij dat niet. Ik moest het zodoende qua uitvoering van de run hebben van informatie via WhatsApp. Dat was achteraf gezien niet helemaal goed gegaan… Ik liep 15 minuten warm en begon toen aan het rennen van 6 keer 1 km in 4.25 per kilometer met telkens een pauze van 2 minuten waarin ik rond de 5.40 liep. Dat zal voor sommige van jullie misschien een fluitje van een cent zijn: ik moest er na een paar kilometer best aan trekken om het vol te houden. Achteraf bleek uit een gesprek met German dat ik de oefening volkomen verkeerd had uitgevoerd…. Ik heb in ieder geval hard getraind…. laten we het daar maar even op houden. Op woensdag maakte ik het mezelf makkelijk: ik liep in mijn lunchpauze drie kwartier op de loopband omdat het buiten hondenweer was. Ik had gewoon een keer geen zin in bikkelen door regen en harde wind dus vanaf de band keek ik op mijn gemakje naar alles dat er voorbij kwam lopen en rijden op de Stadhouderskade.

Op donderdag zijn mijn spieren flink losgemaakt door de fysiotherapeut ter voorbereiding op een behandeling van de manueel therapeut. Deze heeft mijn bekken en rug rechtgezet en daarna een aantal ribben ‘teruggeduwd’ (ze stonden ‘open’). Het leek op een soort van worstelpartij (ik ben blij dat er niemand zomaar naar binnen liep) en mijn rug maakte krakende geluiden maar wat een opluchting: het voelde direct al beter! Tot mijn teleurstelling zei de therapeut dat ik 24 uur niet mocht sporten. Daar ging mijn interval training van die avond! Ik verheug me altijd op de donderdagavonden waarop ik los mag op de baan… helaas: rust was het advies en daar hield ik me dus aan.

Mijn Pilates les van die week zat er ook al op dus ik had een paar trainingsvrije dagen; saai maar omdat ik het hartstikke druk heb, kwam het ook wel goed uit. Ik kon het niet laten om Instagram en Twitter soms te checken om mee te genieten van andermans runs. Ik feliciteerde een aantal mede hardlopers met hun notering op de marathonranglijst in ‘Runnersworld’. Ik wist niet dat een dergelijke lijst bestaat en zag later dat ik het blad deze maand zelf ook heb gekregen bij mijn Le Chapion lidmaatschap. Uiteraard keek ik even waar ik had kunnen staan in die lijst. Super verbaasd zag ik mijn naam er nog echt tussen staan ook! Vet!

IMG_20160129_131934

Op zondag mocht er weer gelopen worden. Samen met Sergio -die ook door German getraind wordt maar dan voor de marathon van Enschede- ging ik op pad voor een rustige lange duurloop van 2.20 uur. We vertrokken vanaf het Amstel hotel en zijn langs de Amstel naar Ouderkerk gelopen en vervolgens een eindje richting de Ronde Hoep. Na 1 uur en 10 minuten keerden we terug via de andere kant van de Amstel. De hele weg hebben we gepraat wat ervoor zorgde dat we voortdurend in het gewenste lage tempo bleven lopen. Maar het zorgde er ook voor dat de tijd enorm snel ging. Normaal gesproken is er tijdens zo’n lange loop wel eens een mentaal dipje of gewoon fysiek. Nu hadden we beide nergens last van, het was voorbij voordat we het door hadden.

Liep ik de afgelopen drie jaar vooral alleen; ik kom er steeds meer achter dat ik het op bepaalde momenten echt leuker vind om samen te trainen. Niet zozeer op de korte afstanden (dan ben je soms langer bezig met afspreken dan met het lopen zelf) maar zeker wel voor de duurlopen. Het trainen op de baan met onze Phanos groep zou ik ook niet meer willen missen. Het is erg mooi om te zien hoe je elkaar naar een hoger niveau tilt, stimuleert en motiveert. Komend weekend lopen Sergio, ik en vele andere bekenden de Midwinter Marathon in Apeldoorn (25 km). Ik ga deze lopen als training; kalm aan dus maar ik heb er heel veel zin in!

16 gedachtes over “Samen is (vaak) leuker dan alleen

 1. Succes met de midwintermarathon! Twee keer gelopen, maar dit keer valt hij tijdens de carnaval. Dan doe ik de marathon polonaise lopen 😉 Vind lopen in de groep overigens ook erg leuk. Duurlopen zijn veel leuker als je onderweg even lekker kunt kletsen.Maar alleen en niet tussen de kwebbelde meiden heeft ook zijn pluspunten als ik wil lopen om mijn hoofd leeg te maken.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik loop mijn lange afstanden ook liever gezamenlijk, maar niet alleen voor de gezelligheid, ook om me in te houden. Voor ik het weet zit ik op 4:50 min/km, terwijl het tempo moet liggen tussen de 5:05 en 5:35 min/km, zodat het een rustige duurloop blijft, praattempo.

  Natuurlijk is iedereen anders. Een groep hoger dan ik houdt tempo’s tussen de 4:40 en 5:10 min/km, voor hun ook praattempo. Een groep lager begeeft zich tussen 5:25 en 5:50 min/km, maar die moeten daarvoor flink aanpoten. De snellere groepen gaan namelijk 10% à 20% langzamer dan beoogd marathontempo; de langzamere groep gaat doorgaans sneller dan het beoogde marathontempo, maar wel korter qua afstand dan ik (behalve bij de 2 à 3 uur lopen in de weekends, waar ze wèl langzamer lopen dan beoogd M-tempo).

  De 4-uur lopers trainen dus heel anders dan ik. Ik heb veel meer harde kilometers in mijn schema, omdat sneller lopen onevenredig veel zwaarder is voor het lichaam. We hebben in onze marathongroep op dit moment geen sub 2.30 uur lopers, maar die zouden in de ogen van de meesten ongemeen hard trainen. Voor hen is 4:30 min/km “joggen”, tergend langzaam dus. Alhoewel dat voor hen aanvoelt als rustig, is de belasting op het lichaam hetzelfde als voor langzamere lopers; de toppers zijn gewoon veel sterker en kunnen het aan. Ik zou onder mijn enkels afbreken bij zo’n trainingsbelasting.

  Liked by 1 persoon

  • Mij helpt het samen lopen inderdaad ook bij het aanhouden van een lager tempo. Als ik alleen loop en mijn gedachten krijgen de ruimte, loop ik al ‘dromend’ / ontspannen veel te snel dus herkenbaar!

   Like

 3. Ohh, das jammer. Dat lijstje ga ik niet halen. Alleen bevalt me tot nu toe nog goed, maar misschien na Enschede me toch maar ergens aansluiten. Wat je zegt, in een groep kan je elkaar toch verder helpen.

  Liked by 1 persoon

 4. Ik ben voorlopig nog een einzelgänger… ik vind alleen lopen heerlijk omdat je dan naar buiten kunt wanneer je wilt. Maar ik vind samen lopen zo af en toe wel gezellig 🙂 Maar omdat ik meestal de langzame van de twee ben, is het voor mij nooit super relaxt.

  Liked by 1 persoon

  • groot gelijk heb je Liset! Is ook fijn en 1 van de voordelen van ‘onze’ sport. Ik heb het alleen soms juist nodig om met iemand te lopen om een lager tempo aan te houden; in mijn eentje ga ik altijd te hard. Voor marathontrainingen moet je ook op lagere hartslag aan de gang… vandaar en zoals gezegd: samen vliegt de tijd voorbij! 🙂

   Like

   • Je klinkt als mijn vriend.. die loopt graag met mij omdat ik de duur wel heb, maar niet zijn snelheid.
    Kan hij ook mooi eens iets opbouwen, in plaats van steeds te snel willen omdat het lekker gaat 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s