Verslaafd

Kort geleden vroeg een dierbaar iemand mij op serieuze toon en met dito gezichtsuitdrukking: “Hedwig ben jij misschien verslaafd?” Ik had net daarvoor trots verteld dat ik in de marathonranglijst van ‘Runners World’ was beland… Een beetje ontdaan door de opmerking probeerde ik zo goed mogelijk te reageren. Ik was namelijk eigenlijk heel verbaasd over deze vraag. Wek ik de indruk dat ik verslaafd ben aan hardlopen? Of ben ik echt verslaafd en zie ik dat net zoals een junkie niet meer?

De opmerking bleef geregeld door mijn hoofd zweven. Zowel wanneer ik aan het trainen was als tijdens mijn dagelijkse activiteiten… Ik haal zo veel uit het hardlopen (geluk, blijdschap, energie etc.) dat ik een beetje verdrietig werd van het idee dat ik misschien slecht bezig ben. Dat het een belangrijke plek inneemt in mijn leven ontken ik geenszins. Dat het een passie van me is ook niet. Maar VERSLAAFD?

Ik sprak er over met mensen om me heen. Wat opviel in die gesprekken is dat andere hardlopers dezelfde vraag ook gesteld hebben gekregen. En dan meestal van mensen die niet veel op hebben met sporten. Sterker nog: het zijn geregeld mensen met een (in onze ogen) redelijk ongezonde lifestyle (waar wij op onze beurt niets over durven te zeggen want dan hebben wij pas echt een probleem). Zo vertelde een collega-hardloper over vrienden die stevig bierdrinkend tegen hem zeiden dat hij wel verslaafd lijkt aan lopen en dat het maar ongezellig is dat hij daardoor ook (bijna niet meer) drinkt. Andere vrienden die ik ‘de kwestie’ voorlegde en die niet per se hardlopen maar die wel van sporten houden, vonden het maar een ‘gekke’ vraag. Zij herkennen de passie die je voor een sport kan hebben en juichen het leiden van een gezonde levenswijze juist toe. En daar zit het hem denk ik in: wanneer ben je gezond bezig en wanneer sla je door naar ongezond? In de ogen van mijn dierbare train ik denk ik heel veel (te veel?) of in ieder geval ben ik te veel met hardlopen bezig. Komt dat dan omdat deze persoon zelf een heel andere lifestyle heeft of ben ik echt verslaafd? 

“Verslaafd” betekent volgens de Van Dale ‘niet kunnen loskomen van een gewoonte’. Een verslavingsstoornis is een patroon van inadequaat gebruik van bepaalde middelen en daaruit vloeiend (sociaal) gedrag. Onder middelen kunnen verschillende dingen worden verstaan: drank en drugs, maar ook roken, medicijnen, gamen en misschien tegenwoordig ook wel Facebook en/of internet (probeer je daar maar eens van los van te maken).bron: mens en gezondheid.infonu.nl

Ik wil van dit blog geen scriptie maken maar het volgende stukje tekst is denk ik toch belangrijk om te delen: “Volgens de DSM (diagnostic en mental manual for mental disorders) is een verslaving een patroon van herhaald gebruik dat schadelijke gevolgen heeft in combinatie met fysiologische afhankelijkheid. Dit kan de vormen aannemen van het niet nakomen van belangrijke verantwoordelijkheden, zichzelf in gevaar brengen door activiteiten te combineren met het gebruik (denk aan alcohol en auto rijden), problemen met autoriteiten als gevolg van het gebruik (bijvoorbeeld arrestaties) of steeds terugkerende sociale of interpersoonlijke problemen. Het gaat erom dat het functioneren belemmerd wordt in de dagelijkse gang van zaken.”

Er is heel veel informatie over verslaving te vinden maar uit mijn beperkte onderzoekje stel ik voor mezelf vast dat wat al voelde ook klopt: Ik ben niet verslaafd aan hardlopen.

Ja: ik loop herhaaldelijk maar dat heeft in de afgelopen drie jaar geen schadelijke gevolgen gehad (op 2 blauwe teennagels na). Ik kom mijn verantwoordelijkheden zo goed als altijd na. Ik ben mijzelf minder in gevaar gaan brengen omvat ik al bijna een jaar niet meer rook en ook drink ik nagenoeg geen alcohol meer. Ik heb weinig tot geen problemen met autoriteiten -behalve met de mini dealer 😉 – en voor zover ik zelf kan inschatten heb ik geen interpersoonlijke of sociale problemen. Mijn dagelijkse functioneren gaat eigenlijk NOG beter sinds ik hardloop. Ik voel me nog gelukkiger, meer in balans en veel gezonder. Ook heb ik door het lopen veel nieuwe mensen leren kennen die me inspireren of die zelfs vrienden zijn geworden. Laten we het zo zeggen: als dit dan een verslaving is dan houd ik hem met liefde!

Uiteraard ben ik ben heel benieuwd naar jullie gedachten hierover; deel ze als je durft 😉

27 gedachtes over “Verslaafd

 1. Oh jemig, dit is dus precies waar ik gisteren ook een stukje over heb geschreven. Zo herkenbaar. Hoe vaak ik die vraag krijg .. “Zeg, ben je soms niet een beetje verslaafd?” .. “Wist je al dat hardlopen verslavend werkt?” .. Heel frustrerend, maar geen paniek: Er zijn mensen op de wereld die je wel begrijpen, ze zijn alleen niet allemaal zo makkelijk te vinden :). Lekker doen waar je jezelf goed bij voelt, en nee je bent zeker niet slecht bezig ondanks je mogelijke ‘hardloopverslaving’. Liefs!

  Liked by 1 persoon

  • ha ha! Wat toevallig en leuk! Ik ga jouw stukje uiteraard ook lezen! Ja… gelukkig zijn er gelijkgestemde junkies 🙂 en ik snap dat het best een soort van verslaving is hoor maar dan in de positieve zin. Ik begrijp het alleen niet als mensen het met zo’n negatieve toon voorleggen… het is toch best een goed iets?

   Liked by 1 persoon

   • Ja precies! Het komt er meestal echt vol afgunst uit met een onwijs negatieve ondertoon. En meestal wordt het niet eens voorgelegd als een vraag, maar als een feit: “Jij bent echt verslaafd.” .. Oh? Maar laten we het er maar gewoon op houden dat het een goede verslaving is en dat degene die ons als verslaafd verklaren misschien wel een tikkeltje jaloers zijn 🙂

    Like

 2. Ik denk dat er wel een stukje verslaving bij komt kijken. Als je lekker hebt gelopen wil je eigenlijk gewoon direct weer. Waar ik ooit begon met twee keer per week een rondje lopen, loop ik nu zoveel als ik kan, het liefst zou ik elke dag wel willen, maar dat kan helaas niet ivm gezin, werk en o ja… mijn lichaam moet ook af en toe kunnen herstellen. Maar ongezond? Tja, het heeft wel impact op het gezinsleven, die me gelukkig van harte ondersteunen. En als ik te lang niet loop (of sport iha) dan word ik wel onuitstaanbaar, kortaf, prikkelbaar enzo. Lichamelijk is het niet ongezond, denk ik, ik ben nog nooit zo weinig ziek geweest, of ik ben veel minder ernstig ziek als mijn omgeving. Ik werk daarbij ook nog eens efficiënter. Ik zie alleen maar win-win-win situaties 😉

  Liked by 1 persoon

  • Hi! Deels herken ik wat je zegt maar toch heb ik nog best vaak ouderwets ‘geen zin’. Uiteindelijk ga ik omdat ik die tweede marathon straks zo graag wil lopen. En inderdaad: na afloop voelt het altijd lekker! Ook sta ik heel vaak na afloop onder de douche met een voldaan gevoel maar niet met het idee: ik wil nu weer (zeker niet na een lange duurkoop ha ha! 😉 ). Ik geniet er dus echt van maar wel met mate 😉

   Like

 3. Het is bewezen dat hardlopen verslavend werkt door het stofje wat vrij komt in de hersenen. Je maakt je eigen drugs aan, puur natuur 😃 en daardoor wordt het ook vaak aangeraden aan depressieve mensen omdat het je een beter gelukkig gevoel kan geven door dat stofje en ja dan wil je nog meer gaan lopen. Dus ja waarschijnlijk wel een beetje verslaafd, maar nee wat betreft slecht voor je au contraire dus lekker doorgaan met deze lifestyle 👍 (klinkt beter). Ik heb je nog nooit zo goed in je lijf gezien!! 😘

  Liked by 1 persoon

  • Hey Lady! Ja, tuurlijk weet ik dat het verslavend werkt… het is meer een soort van jammer dat het als ‘negatieve verslaving’ gebracht wordt… En HEEL eerlijk: als ik niet meer zou mogen lopen doordat ik dan bijvoorbeeld een blijvende blessure zou oplopen, zou ik stoppen. Er zijn zo veel mooie, fijne dingen om te doen. Ik prijs me echter gelukkig dat ik van deze hobby/lifestyle mag genieten 🙂

   Like

 4. Het is een hobby die je gepassioneerd beoefent. Ik ken ook autogekken die meerdere avonden lang aan zo’n ding gaan lopen sleutelen, Vissers die meerdere avonden en of dagdelen met hun hobby bezig zijn. En in tegenstelling tot “even” hardlopen is “even” vissen is er vaak niet bij. Iedereen die zijn hobby echt leuk vind zal er automatisch tijd in willen steken kan ik me zo voorstellen.
  Zolang het allemaal in balans is met je directe omgeving, moet het geen probleem zijn lijkt me. Net zo als Rowing en Running merk ik ook dat ik veel sterker qua gezondheid ben geworden.
  Dus zolang eega en kids niet beginnen te mopperen, lekker doorgaan met deze gezonde verslaving.

  Liked by 1 persoon

  • Hey Cristian, gelukkig krijg ik thuis geen klachten (mijn man is zwem-verslaafd 😉 ) En de kinderen komen graag ‘hup mama’ roepen bij wedstrijdjes. Wat dat betreft kan ik dus prima doorgaan 🙂

   Like

 5. Het is ook vooral een vorm van jaloezie bij die andere mensen. Jij doet iets waar zij tegenop kijken. Dat hadden ze namelijk zelf ook wel gewild, maar zelf kunnen ze het niet. Zo is het hoor! Daar zijn ze te slap voor. Dat kunnen ze op een of andere manier niet verkroppen en daarom bestempelen ze je een fanatiekeling. Zo proberen ze het blijkbaar een plaatsje te geven.

  Echt! Zo is het 🙂

  Liked by 2 people

 6. Ik geloof dat je stukje ondermeer gaat over hoe om te gaan met kritiek van anderen. Mijn standpunt is helder. Iedereen mag een mening hebben en waar nodig ook verkondigen. Een mening is echter geen advies. Niet iedereen mag mij advies geven. Dat is slechts voorbehouden aan mensen die ik vertrouw, die bewezen hebben dat hun mening de moeite waard is om over na te denken. Wat ik er vervolgens mee doe is nog steeds aan mij.

  Dat is mijn opvatting. Iedereen mag (en zal) hier anders over denken.

  Verder is het nuttig om je meningen en opvattingen (meer algemeen: je ideeën) te scheiden van wie je bent. Zodoende kun je vrij eenvoudig je ideeën herzien bij voortschrijdend inzicht. Dat kan dus niet als je jezelf identificeert met bepaalde ideeën.

  Mijn idee op dit moment is dat een sport beoefenen gezond is voor een mens, zolang als het onderdeel uitmaakt van het leven van die mens en een duidelijk positieve invloed heeft op dat leven. Dat is mijn idee, mijn mening. Iemands anders mag een andere mening hebben en ik denk niet minder over die persoon. Zoveel mensen, zoveel meningen.

  Een vriend is ook een soort idee; eigenlijk meer een belofte. Vrienden behoren je te ondersteunen in wat je doet, vooral als je denkt dat het iets is dat de moeite waard is. Door de vriendschap die je met iemand hebt te scheiden van wie je bent en hoe je in het leven staat, kun je gezonde vriendschapsrelaties onderhouden. Betere vrienden krijgen meer aandacht; mindere vrienden krijgen minder aandacht. Negatieve vrienden (mensen die je kent en proberen je leven te vergallen) worden ronduit genegeerd (je hoort ze aan en doet verder niks met hun uitspraken, omdat je er niet mee kunt doen).

  Dat betekent uiteraard dat je op een gegeven moment een beslissing moet nemen over de ideeën die je hebt en of je er nog achter staat (en of je bepaalde vriendschapsrelaties moet herzien).

  Sorry voor de lap tekst. Gebruik wat je nuttig vond en laat de rest voor wat het is.

  Liked by 1 persoon

 7. Laat mensen maar praten en denken over verslaafd zijn aan hardlopen ik loop dit jaar 51 jaar en ik hoor niets anders. Ik doe aan Berglopen, Trail en ultralopen. In de jaren 70, 80 en 90 werd ik vaak nageroepen “hé gek of daar gaat die gek”. Vaak lachte ik hierom met maar één gedachte ik ben gezond van lijf en lede. Jan knippenberg zei of schreef altijd “lopen is geen sport maar een manier van reizen” dus je weet wat je kan en wil doen HARLOPEN op jou manier en genieten van alles wat je ziet en meemaakt. Blijf maar lekker verslaafd en laat mensen maar kletsen want ze begrijpen er toch niets van.

  Henk van Roon

  Liked by 1 persoon

  • Jeetje Henk, wat een enorm lieve reactie. Ik ben er gewoon een beetje emotioneel van. Dat klinkt misschien een beetje overdreven maar ik vind het heel bijzonder dat je de moeite neemt om te reageren en het is speciaal voor mij als ‘beginner’ om dit te lezen vanuit iemand die al zo lang loopt. Bedankt! Ik waardeer het enorm!

   Like

 8. ‘Verslaafd’ is een begrip met een heel negatieve lading. Hardlopen is gewoon iets dat hoort bij de mens, lees er het boek van Christopher McDougall (de geboren renner) maar op na. Het is alleen een bezigheid waarvan het soms moeilijk loskomen is. Maar ook daar is niets mis mee.

  Like

 9. Misschien beter om het Engelse woord addicted te gebruiken. Heeft een minder negatieve lading (addicted to love, addicted to music, addicted to run). Maar wel eg herkenbaar. Mijn vrije tijd staat, naast mijn kind en dame, bijna volledig in het teken van hardlopen tegenwoordig. Helemaal sinds ik eind vorig jaar ook besloten heb te gaan bloggen (http://www.milesinbudapest.nl, voor de geïnteresseerden).

  Leuke blog verder! Ik ga je volgen 😉

  Liked by 1 persoon

 10. Voor mij klinkt een verslaving als iets negatiefs. Verslaving aan een gezonde leefstijl.. daar zouden ze dan een ander woord voor moeten verzinnen waar niet een negatieve klank aan hangt.
  Persoonlijk omschrijf ik hardlopen meer als de reden waaromik juist al mijn verplichtingen na kan komen – het geeft me namelijk, ook al kost het tijd, wel veel energie en daardoor kan ik wel meer tijd actief besteden uiteindelijk.
  Ik vind het met kinderen een beetje hetzelfde, ja ik ben elke dag met m’n kinderen bezig en ja mama’s praten veel over hun kinderen, maar verslaafd… ze zijn gewoon mega belangrijk, net als een gezonde leefstijl.

  Liked by 1 persoon

 11. Ik krijg in mijn omgeving ook regelmatig de opmerking dat ik ofwel verslaafd ben, ofwel geobsedeerd ben. Ook het woord doordraven (leuke woordspeling voor een hardloper) valt wel eens. Niet leuk om te horen, maar inmiddels trek ik me er niks meer van aan. Ik voel me er goed bij, mijn gezondheid is nu goed (25 kilo afgevallen) en ik ga dus gewoon lekker door. Mooi niet dat ik terug ga naar die 100 kilo!

  Like

 12. Hi, mijn naam is John en ik ben verslaafd aan hardlopen. Zo dat is eruit 😉
  Alle vragen en opmerkingen die de revue passeren in je verhaal klinken hardlopers heel bekend in de oren, evenals de reacties die ze oproepen en de antwoorden daarop. Ik loop omdat ik ervan geniet, het misschien ook wel gewoon nodig heb (verslaafd) en niet perse om beter of sneller te worden.
  Het heeft mij heel veel leuke contacten en vriendschappen gebracht waar ik oprecht van kan genieten. Lekker verslaafd blijven Hedwig.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s