2016-03-13 11.23.03
 
Zo zat ik gisteren rond een uur of 11 in de auto richting Nijmegen om de Stevensloop voor de tweede keer te gaan lopen. Op de foto lach ik maar ik voelde me niet heel vrolijk. Deze halve marathon was namelijk aanleiding geweest voor een nachtelijke, pittige woordenwisseling tussen mij en Lief. Ik sliep er heel slecht door… Toen ik wakker werd besloot ik om de 21 kilometers aan me voorbij te laten gaan. Maar na een paar boze uren hebben we alles gelukkig kunnen uitpraten en ben ik toch richting Gelderland vertrokken. Niet met heel veel zin, maar toch… In de auto draaide de 3FM-DJ op een bepaald moment Glory Days van Bruce Springsteen (als je ook wilt genieten; de link staat hierboven in het groen). Ik werd er vrolijk van en zong keihard mee: niet wetende dat ik die dag zelf een enorm glorieuze dag zou gaan beleven!
In Nijmegen aangekomen, waren Runbuddy’s Sander en Jacco al snel gevonden. Gedrieën liepen we al kletsend richting de start waar we eerst warm hebben gelopen door het Kronenburgerpark. Al gauw moesten we afscheid nemen; Sander vertrok naar zijn startvak en ik liep met Jacco het blauwe startvak in. Ondanks het prachtige weer met een stralende zon had ik het behoorlijk koud. Mijn plastic poncho bood wat bescherming tegen de venijnige wind die de kou veroorzaakte.

IMG-20160313-WA0003

Met Jacco en Sander vlak voor de start


Om 13.30 klonk het startschot en mochten we via een ‘trechter’ over de startmatten aan ons parcours beginnen. Het zouden 21 overwegend winderige kilometers worden maar dat wist ik toen (gelukkig) nog niet. Mijn plan was om na zo’n vermoeiende nacht en met het oog op de marathon van Rotterdam op mijn gevoel te gaan lopen. Gewoon rennen zonder mijn horloge te checken maar te voelen wanneer ik te hard ga en -zo nodig- ingrijpen.
De eerste kilometers was het ploeteren door die stevige wind. Ik merkte dat ik het fysiek aankon maar de wind benam me soms letterlijk de adem waardoor ik het regelmatig moeilijk had. Dat ik het parcours van vorig jaar kende, was wel een voordeel: al snel kwam brug ‘De Oversteek’ over de Waal die ik in 2015 erg pittig vond. Ook nu was het uiteraard geen eitje maar ik merkte dat de trainingen op de loopband die coach German in mijn schema heeft gezet voor NYC maar ook voor Rotterdam hun vruchten afwerpen. De eerste 5 kilometers zaten er na deze brug alweer op. Het stuk dat daarna kwam, probeerde ik het lopen ‘los te laten’ en gewoon te genieten van de omgeving en het lekkere weer. Ik liep tussen allemaal mannen die stug door renden maar zelf heb ik veel loopsters van de 10 km die bezig waren met hun terugweg aangemoedigd. Ook de toffe trommelbands die lekker ritmisch stonden te begeleiden konden op mijn applaus of gejuich rekenen: in Rotterdam spaar ik al mijn krachten maar hier wilde ik mijn waardering graag laten merken. Het mooie was dat ik er extra energie van kreeg! 

Toen we bij het 10-kilometerpunt aanbeland waren, zag ik al mijn voorgangers voorbij komen maar ook de mensen na mij (je loopt daar een stukje ‘tegen elkaar in’). Het viel me op dat ik geen vrouwen zag. Niet 1.  De volgende 8 kilometer heb ik lekker doorgelopen zoals ik de hele race gedaan heb. Bij kilometer 18 of 19 werd ik ingehaald. Een Aziatische dame die Thu Hien Nguyen blijkt te heten haalde me in. En ik haalde haar terug in. En toen zij weer mij…. Ik kwam tot mezelf en bedacht me dat dit niet DE race is. Die is op 10 april in Rotterdam. Ik stopte het wedstrijdje met Thu Hien door haar te laten gaan. In de op 1 na laatste kilometer kwam -alsof we nog niet genoeg gepresteerd hadden- de New Balance Challenge op het parcours: over een afstand van 400 meter moet een hoogte van bijna 20 meter worden overwonnen. Wederom was ik German dankbaar voor zijn geloof in Vulcano trainingen in ons platte landje. Met nog 1 kilometer te gaan stond de vader van mijn nichtje onverwacht langs te kant aan te moedigen. Super leuk! De laatste 1000 meter hoorde ik dat Thu Hien’s naam via de speakers genoemd werd. Dat was al een teken dat ik het goed gedaan heb: als dames specifiek benoemd worden dan….
Ik finishte, nam mijn medaille in ontvangst en wachtte op Jacco en Sander. Geheel onverwacht sprak Ytsen me aan. We kennen elkaar van de sociale media en hij leest mijn blog (Ytsens vrouw leest soms mee wist hij mij te vertellen; dat vind ik dus echt te gek!). Erg leuk om elkaar ‘in het echt’ te zien. Ytsen had ook lekker gelopen en zo babbelden we verder: als lopers onder elkaar zit je nooit om een goed onderwerp verlegen!

Nadat ook Jacco en Sander met mooie resultaten gefinisht waren, reed ik naar huis. Ik was erg blij want mijn horloge had al laten zien dat ik een PR gelopen had. Ik had maar liefst ruim 3 minuten van mijn vorige beste resultaat afgelopen! ….
Lief en de kinderen waren niet thuis, ik liet het bad vol lopen en hoorde een WhatsApp berichtje binnenkomen op mijn telefoon. Mijn Phanos trainer René schreef: ‘Hedwig, gefeliciteerd met je 2e plaats en 1.34, klasse! Ik kon mijn ogen niet geloven! Tweede plaats!?
Bij nader onderzoek blijkt dat ik naast 2e van de 89 vrouwen 40-45 jaar ook nog eens 8ste vrouw all over ben geworden. Ik ben niet vals bescheiden dus zeg eerlijk dat ik GIGANTISCH trots ben. Ik kan het gewoon niet geloven. Bruce zong het die ochtend al en ik geloof erin: wonderen bestaan en Glory days ook!