The long way home

Schermafbeelding 2016-03-21 om 13.04.33

Marie-Louise Ledru  (eerste vrouw die een marathon liep)

Terwijl veel ‘collega-hardlopers’ afgelopen weekend aan de start stonden van de Zandvoort circuit run of de Venloop maakte ik me klaar voor mijn laatste ècht lange duurloop. Volgens schema moest ik 3 uur lopen maar omdat een schema ‘ook maar’ een leidraad is en ik iets te onderzoeken had, paste ik het plan een klein beetje aan. Ik liep geen 3 uur maar in plaats daarvan 30 kilometer met een speciale missie…

In de afgelopen weken is er iets veranderd in mijn hoofd. Dit begon na het lopen van de Midwintermarathon in Apeldoorn. Ik liep de 25 kilometer daar veel sneller dan verwacht en zonder dat dit veel extra moeite kostte. Al tijdens de laatste kilometers in Apeldoorn, sloeg ik aan het rekenen. Mijn doel voor Rotterdam is in december (na het lopen van NYC) gesteld op een eindtijd van ongeveer 3.40 – 3.45. Ik ben in de tussentijd gaan denken dat ik het wellicht sneller kan. Bijvoorbeeld in een tijd rond de 3.30.  Dat houdt in dat ik gemiddeld 5 minuten over een kilometer mag lopen. Dat klinkt misschien eenvoudig als je een kortere afstand loopt of als je een betere loper bent dan ik. Als je het echter 42 kilometer wilt volhouden en je bent mij wel, wordt het wat minder makkelijk.

Als ‘reality check’ besloot ik tijdens een soort generale repetitie te kijken of ik in ieder geval 30 kilometer op dat tempo van 5 min/km kan volhouden. Mijn partner in crime hierbij werd Marieke; zij is een super snelle hardloopster die andere doelen heeft dan ik  maar we kunnen elkaar wel helpen. Zij loopt Rotterdam en Berlijn ook: dat schept een band! We spraken op zondagochtend af en renden in alle vroegte richting de Amstel om vanaf daar naar Ouderkerk te gaan. Wanneer we de 15 kilometer hadden aangetikt zouden we weer terugkeren. Ik kan wel zeggen dat dit een top test werd; we kletsten aan 1 stuk door wat het hardlopen voor mij extra pittig maakte maar ik kon zo ook nagaan of ik niet te hard ging. 

Ondanks een waterzak die langzaam leeg liep op mijn rug (nat shirt en tights), tegenwind op de terugweg en ons onafgebroken geklets is het zo goed als gelukt. We hebben de 30 kilometer in 2 uur en 31 minuten volbracht. En toch weet ik nu nog niet of ik het die overige 12 kilometers ook volhoud. Ik begon naderhand zelfs ‘verzachtende omstandigheden’ op te voeren die zouden moeten maken dat ik het in Rotterdam ‘makkelijk’ kan, zoals; ‘en dat een dag na het verjaardagsfeestje van onze zoon!’ Of ‘en ik heb ook nog een uur trampoline gesprongen tijdens dat feestje!’ en ‘de kinderen maakten me wel heel vroeg wakker vanmorgen!’. Ervaren hardlopers zeggen me dat ik t kan. Uiteindelijk zal het weer draaien om hetzelfde ding als in NYC: zelfvertrouwen. Als ik het zelf maar geloof, is er veel mogelijk.

…Nog 3 weken te gaan. Ik heb er enorm veel zin in om ‘the long way home’ door Rotterdam te nemen. Om de sfeer te proeven en om omringd te zijn met mensen die dezelfde passie en hetzelfde doel hebben!

p.s.: ‘the long way home – Supertramp‘ is te horen in de film De Marathon . Ik vind ‘m geniaal (hoe vaker je hem kijkt, hoe beter je dit beseft)  Een aanrader voor iedereen maar met name voor deelnemers van de marathon van Rotterdam.

 

 

 

 

 

11 gedachtes over “The long way home

 1. Je hebt er in ieder geval goed voor getraind Hedwig dus daar kan het niet aan liggen. Belangrijkste is dat je er schik in hebt en ik weet dat het ook daar niet aan zal liggen. Ik heb er alle vertrouwen in. Veel succes verder. X

  Liked by 1 persoon

 2. Eigenlijk is 5 min/km nog te langzaam. 3.30 uur delen door 42,195 km levert 4:58,6 min/km op. Met 5:00 min/km kom je uit op 3.31 uur. Zelf zit ik te denken aan 4:50 min/km, oftewel 3.24 uur. Dat betekent starten op 4:44 min/km, zodat de halve marathon in 1.39 uur gelopen wordt, zodat ik 1.45 uur heb voor de resterende halve marathon, 6 minuten verval dus. Dat lijkt me verstandig gezien mijn onervarenheid op de marathon.

  Liked by 1 persoon

 3. Mijn ervaring leert dat je niet volledig op zo’n training moet varen. Tijdens een evenement komen er toch andere (extra) krachten vrij. En als je, zoals runninggerard zegt, in een mooi groepje kan komen gaat het je lukken.

  Liked by 1 persoon

 4. Hoi Hedwig,
  Deze training is een goede basis voor Rotterdam. Blijf ontspannen lopen de laatste weken. Ik liep meestal 4 weken voor een wedstrijd nog een trainingsmarathon om te voelen wat er gebeurd met het lichaam, tempo was dan meestal tussen de 5.30 – 6 minuten dus heel rustig. Volgens mij heb je een goede basis om uit te komen op jou gewenste 3.30 uur. (volgens mij wordt je tijd sneller)Blijf wel de laatste weken rustig trainen met af en toe een interval. VEEL SUCCES

  Henk van Roon

  Like

  • Hi Henk, bedankt voor de positieve input en je bemoedigende woorden. Ik ben gelukkig erg ontspannen en heb er alleen maar zin in. Ben met name benieuwd waar mijn schip strandt 😉 sneller dan 3.30 lijkt me zo goed als onmogelijk maar met alles tussen de 3.30 en 3.40 ben ik blij. We’ll see! Dank!en mocht het sneller lukken dan hoor je t meteen! 🙂

   Like

 5. Hoi Hedwig,
  Deze training is een goede basis voor Rotterdam. Blijf ontspannen lopen de laatste weken. Ik liep meestal 4 weken voor een wedstrijd nog een trainingsmarathon om te voelen wat er gebeurd met het lichaam, tempo was dan meestal tussen de 5.30 – 6 minuten dus heel rustig. Volgens mij heb je een goede basis om uit te komen op jou gewenste 3.30 uur. (volgens mij wordt je tijd sneller)Blijf wel de laatste weken rustig trainen met af en toe een interval. VEEL SUCCES

  Henk van Roon

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s