Vol verwachting zat ik maandagavond voor de t.v…  De documentaire ‘De mooiste marathon’ van Geertjan Lassche werd uitgezonden. Hierin worden marathonloper Michel Butter en zijn coach Guido Hartensveld een jaar lang gevolgd in de aanloop naar de Marathon van Amsterdam eind 2015. Butter wilde zich daar kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Uiteraard wist ik op het moment dat de docu begon al dat het hem niet gelukt was. Ik wist ook al dat zijn kans om zich opnieuw te kwalificeren in Rotterdam of Londen verkeken is vanwege een kuitblessure; hij heeft te weinig tijd om op tijd te herstellen.
Schermafbeelding 2016-03-31 om 14.47.42.png
En toch leefde ik weer volledig mee toen ik de poging en de hele periode eraan voorafgaand opnieuw zag. Ik moedigde hem aan en prevelde; “kom op, je kan het!” Mijn lief keek mee en ik verontschuldigde me dan ook voor mijn achterlijke gedrag…
De film loopt niet erg vrolijk af. Michel Butter haalt de limiet voor de Olymische Spelen op 8 seconden na niet. En dat terwijl hij net terugkomt van een heftige blessure en loopt onder lastige omstandigheden: het regent en het is koud (in Rio is het dat niet 😉 ) Eigenlijk heeft hij dus fantastisch gepresteerd, het is alleen niet genoeg voor die zeer strenge Nederlandse limiet van 2 uur en 11 minuten. Butter reageert zoals een top atleet doet: niet piepen en gewoon hard doortrainen om in Rotterdam opnieuw een poging te kunnen doen. Maar die kans is er nu dus niet meer.
Ondertussen kwam ik erachter hoe het eigenlijk zit met die limieten. Tot mijn verbazing mogen landen deze zelf stellen. Daardoor liggen ze soms behoorlijk ver uit elkaar. De IAAF heeft een limiet gesteld van 2 uur en 17 minuten. Er zijn landen die dit volgen. Maar er zijn dus ook landen waarin mensen achter bureautjes bedenken dat onze atleten 6 minuten onder die limiet moeten lopen. Dat is in mijn ogen (even kort door de bocht gezegd) ‘meten met meerdere maten’. Daarbij komt dat Butter al eens onder de 2 uur 10 liep (derde Nederlander die dit ooit lukte) en dat ik heb vernomen (maar dat is eerlijk gezegd subjectief) dat hij het soort atleet is die erg goed presteert onder druk. Hij laat zich niet gek maken.
Ik laat mij wel gek maken. Ik vond dit alles namelijk zo belachelijk! Je ‘hebt’ als Nederland dus een atleet waarvan je weet wat hij kan en wat hij voor je land kan betekenen bij de Spelen maar vanwege je eigen starre regeltje laat je hem niet gaan (met zijn ‘mislukte’ poging in Amsterdam was Michel overigens 5e geworden op de vorige spelen, ruim binnen de doelstelling van NOC*NSF!). 
Misschien wil NOC*NSF dat Butter net zoals Bart Veldkamp emigreert en uitkomt voor een ander land maar ik zou dat eeuwig zonde vinden!
Schermafbeelding 2016-03-31 om 14.13.57
En daarom startte ik direct na het zien van de documentaire een Petitie : Butter moet naar Rio! Ik geef toe: het was nogal impulsief… Ik werd s’ochtends wakker en dacht: als ik Butter maar niet in verlegenheid breng: straks krijg ik heel weinig handtekeningen! Gelukkig stond de teller na 1 dag op 3000 steunbetuigingen. Toen loopmaat Henri van ‘hardlopenvoordeleuk’ mij media-aandacht wist te bezorgen, ging het hard. Vandaag staat de teller op 8289 handtekeningen. Ik werd geinterviewd door Omroep Gelderland, RTVNH, Hart van Nederland en er verschenen stukken in onder andere het AD en De Telegraaf. Ik vond het vermoeiend want; heel eng zo’n camera op je gezicht en dan zinnige dingen moeten zeggen maar ik deed het heel graag als het Butter naar Rio helpt.


Inmiddels weet ik dat marathonlopers Miranda Boonstra en Khalid Choukoud ook kind van de rekening zijn als het gaat om onze Nederlandse limieten. De enige marathoner die afgelopen najaar onder de Nederlandse limiet wist te lopen Abdi Nageeye lijkt het met mij eens te zijn, dat is te lezen in: Artikel Abdi uit ‘ Losse Veter’.
De specifieke situaties van Boonstra en Choukoud ken ik helaas niet… misschien is hun verhaal net zo schrijnend. Ik hoop dat jullie mij willen helpen om via ‘de zaak Butter’ een lans te breken voor onze Marathon elite lopers… Kijk ‘De mooiste marathon’, vorm je mening en als je die deelt met de mijne: teken de petitie.
In al dit mediageweld kwam mijn eigen limiet voor de Marathon van Rotterdam bijna in het gedrang maar gelukkig heb ik gisteren de camera-stress even weggelopen in het Vondelpark en vanmorgen liep ik een zeer pittig rondje met Coach German op de track achter het Olympisch Stadion. Ik liep vast een paar seconden te zacht. In mijn geval geen ramp. In het geval van Butter, Boonstra en Choukoud een wereld van verschil.
teken de petitie! Petitie Michel Butter moet naar Rio!