Dagenlang zat ik op een roze ‘Oh-wat-liep-ik-de-marathon-snel’ wolk. Van zondagmiddag tot zeker donderdagochtend kreeg niemand die gelukzalige glimlach van mijn gezicht. De enorme hoeveelheid spierpijn die ik maandag en dinsdag voelde veranderde daar ook niets aan (volgens mijn moeder liep ik alsof ik hoog zwanger was ha ha!!). Wat ik ook deed; vroeg of laat kreeg ik een flashback naar Rotterdam waardoor mijn blik vertroebelde en ik wegdroomde naar mijn gelukshoofdstuk waar 3.27.23 in kapitalen en vet gedrukt voor eeuwig staat.
Ook nu -bijna een week later- ben ik nog steeds verbaasd over het feit dat wat ik hoopte ook echt gelukt is. Dat deze prestatie ook nog eens een ruime kwalificatie voor de marathon van Boston betekent, is een uitermate geinige bijkomstigheid. Ik heb lief al gepeild en hij heeft best zin in een tripje naar de VS in het voorjaar van 2017. Dus als de Boston marathon ‘lotingsgoden’ me gunstig gezind zijn…
Na de NYC marathon viel ik even in een gat (of gaatje, zoals je wilt). Ik voelde me neerslachtig en kon eerst niet vaststellen waardoor dat kwam, hierover schreef ik in Dip. Toen ik erachter kwam dat ik verdrietig was doordat ik mezelf beperkingen oplegde, was het snel gedaan met mijn mini-verdriet. Ik heb daar dit keer dan ook gelukkig geen last van. Wel ben ik extreem moe en flink verkouden. Ik voel dat als ik niet goed voor mezelf zorg ik zelfs ziek zou kunnen worden.
En dan komen we automatisch bij een onderdeel van het hardlopen waar heel uiteenlopend over gedacht wordt: Het Herstel. Op allerlei hardloopwebsites wordt er aandacht aan geschonken. Ook zie ik geregeld online discussies ontstaan over hoe je je dient te gedragen na het voltooien van de ‘magische afstand’. Want naast hardlopers zijn we ook allemaal trainer of coach (of op zijn minst denken velen van ons dat ze dit zijn). De één meent dat je zeker 2 weken algehele rust moet nemen omdat de vezels van je spieren schade opgelopen hebben. De ander adviseert gematigd trainen gecombineerd met een bepaald dieet. Coach German heeft weer een andere kijk op de zaken. Hij zei tijdens onze baantraining afgelopen donderdag dat de verzuring die je oploopt door het lopen van een marathon niet ontstaat doordat je te lang op een te hoge hartslag loopt en dat je dus prima door kan bewegen / voorzichtig trainen. Als alternatief gaf hij de optie om na je finish een groot glas bier en ijs te kopen. Drink het biertje en leg het ijs op je benen: alles komt dan goed ;-).
Ook hier zal het vast zo zijn dat er niet 1 waarheid is. We hebben allemaal een ander lichaam, hebben wellicht anders getraind en ook niet onbelangrijk: we hebben de marathon allemaal anders gelopen. De 1 is tot het gaatje gegaan, de ander had nog best wat over.
Mijn eigen bevindingen zal ik hier met jullie delen. Gewoon omdat ik het zelf altijd fijn vind om te zien hoe co-runners verschillende dingen aanpakken.
♣ De eerste 3 dagen na de marathon heb ik niet getraind / gesport (mijn kinderen met de fiets naar school brengen, was al een uitdaging op zich)
♣ Ook op dag 4 heb ik zo goed als niets gedaan maar omdat we gewoon baantraining hadden met daarna een etentje heb ik Germans instructies gevolgd:
-zo’n 4 baantjes (1600 m) op lage snelheid op de track. -Daarna wat drills (wat dat zijn, kan je zien via: Drills German Silva YouTube). – De ‘marathon groep’ sloot af met een zeer specifiek rondje waar zelfs squads en burpees in voorkwamen maar laatstgenoemden heb ik vervangen door een plank-sessie van 1 minuut.
♣ Op zaterdag heb ik 6 km easy gelopen in het NN Rotterdam Marathon shirt dat qua kleur echt ENORM goed -not- bij mij past ha ha!!  (snelheid rond de 5.40 maar dat is uiteraard voor iedereen anders)
2016-04-16 13.44.49
♣ Ik drink momenteel geen alcohol, wel let ik goed op mijn waterinname en ik heb 2 keer een tablet van SIS opgelost in een groot glas water.
♣ Ik heb na de 2 x lopen kwark met muesli gegeten om eiwitten en koolhydraten aan te vullen. In het algemeen eet ik gezond en gevarieerd maar dat is voor mij normaal.
♣ Ik probeer zo goed mogelijk te slapen en rustig te doen waar dat nu kan
♣ Wat ik veel meer had willen doen maar niet gedaan heb, is foamrollen en een massage nemen. Misschien komt het er deze week wel van!
De komende week ga ik absoluut hardlopen maar -ik vind dat bijna logisch- veel minder dan ik gewend ben en ook op een veel lager tempo. Dat maakt niet uit: genieten doe ik hoe dan ook! April en Mei staan in het teken van betrekkelijke hardlooprust. Pas vanaf juni gaat mijn blik richting het Oosten; naar Berlijn.
Eerst mag ik morgen tijdens een groot feest van het bedrijf van lief testen of mijn benen al weer ‘hoge-hakken-proof’ zijn. Ik ben heel benieuwd hoe zwaar mijn beenspieren gaan protesteren op high heels! Voor de zekerheid smokkel ik mijn gympies denk ik maar mee naar binnen…
Schermafbeelding 2016-04-16 om 21.41.31