Dit wordt mijn ‘moeilijkst-te-schrijven’ verhaal sinds ik blog. Dat komt vooral door het onderwerp of misschien beter gezegd; de onderwerpen. Of is dat meteen al ‘slecht’ Nederlands? Oh jee daar heb je het al… zo wordt het helemaal niks…
Ach, kan mij het ook schelen. We zien het wel. En anders herschrijven ‘de onderwerpen’ dit stuk maar. Want dat is het probleem; het gaat over twee schrijvers en hun fantastische boek ‘RunBabyRun’: Nydia van Voorthuizen en Hans Nijenhuis. De één is journalist en binnenkort hoofdredacteur bij het AD (Hans) de ander is o.a. columnist voor Runner’s World (Nydia). Behoorlijk eng dus om als amateur wat te schrijven over deze professionals en hun creatie. Maar goed: sinds ik hun boek heb uitgeroepen tot mijn nieuwe bijbel, ik lief wakker maakte door het bed te laten schudden van het lachen tijdens het lezen ervan (meerdere malen) en ik er constant passages uit wil voorlezen, vind ik dat het mijn plicht is om dit pareltje met jullie te delen. (Trouwens… misschien is het je opgevallen; ik schrijf nooit reviews. Alleen als ik ‘uit mezelf’ iets ontzettend handig vind of heel goed dan laat ik van me horen. Bij deze dus).
IMG-20160410-WA0037 Vlak voordat ik vorige week de marathon van Rotterdam ging lopen, hoorde ik voor het eerst over RunBaby Run van iemand die later zelfs nog in het boek opduikt ! Hij vertelde dat een van de Running Junkies -dat is een bekende groep lopers- binnenkort een hardloopboek zou uitbrengen dat ze samen met iemand anders heeft geschreven. Die Junkie is Nydia, haar kende ik ‘via via’ een heel klein beetje, en ‘iemand anders’ is dus Hans. Die kende ik helemaal niet (buiten de hand die we elkaar gaven op de Rotterdamse marathon expo toen ik het boek kocht). Maar nu voelt dit duo als mijn nieuwe gedroomde beste vrienden. Ze houden namelijk ook eindeloos veel van hardlopen en alles wat daarbij hoort! Het liefst zou je met ze gaan samen wonen of anders op zijn minst heel vaak koffie’s doen zodat je voor altijd door kan gaan, daar waar het boek stopt. De niet-lopers onder jullie haken nu waarschijnlijk meteen af. NIET DOEN!!! Want de hoofdredacteur van Runner’s World zegt op de achterflap van het boek: ‘Het leukste boek voor wie hardlopers wil begrijpen’. En wie wil dat nou niet?
IMG_20160419_002040
Zonder gekheid: Inmiddels weet ik dat deze Olivier Heimel gelijk heeft. Naast de enorm fijne feitjes, tips en weetjes die RunBabyRun -vaak tussen neus en lippen door- geeft, is het een boek om je blauw om te lachen. Hoe vaak ik de afgelopen week niet zat te grinniken of ronduit keihard lag te bulderen! Ook lief deed mee terwijl hij geen loper is (wel een zwemmer maar daar rept het boek met geen woord over). Geheel onverwacht besefte ik op bladzijde 210 ineens dat ik gewoon ook nog eens een heel fijne roman aan het lezen was. Mijn eerste hardlooproman ooit! Hans en Nydia geven beide namelijk een zeer persoonlijke kijk in hun leven. Want het leven draait -hoe graag sommige van ons dat ook willen- niet alleen om hardlopen. Ik zat bij de eerder genoemde pagina zelfs te huilen. Daar wist Hans heel mooi samen te vatten wat ik ooit probeerde te beschrijven in Bloot. Het boek was voor mij ‘all over’ een feest van herkenning. Werkelijk alles dat ik kan bedenken, wordt besproken en dat allemaal op een super toegankelijke manier. Ok… heel eerlijk: de delen waarin Hans met schema’s, paces en rekenmodellen los gaat, waren voor mij heerlijk maar of een niet-loper dit net zo ziet betwijfel ik. Deze stukjes zijn echter maar kort en zo ingepast dat je ze desgewenst over kan slaan (al vind ik dat eeuwig zonde).
Ik zou nog uren door kunnen gaan, vind het meer dan jammer dat ik deze grote oranje lopers-almanak uit heb. Maar het lijkt me beter dat jullie je tijd nuttig besteden. Bijvoorbeeld door RunBabyRun snel aan te schaffen en direct te lezen. Je doet jezelf (of een vriend) er een groot plezier mee. Dat beloof ik. Het is dat mijn eigen exemplaar gesigneerd is en daardoor een soort van heilig en  dus AB-SO-LUUT niet meer uitleenbaar want anders waren jullie de eersten! Enjoy! Ciao!,  RunHedwigRun
20160419_001418