Schermafbeelding 2016-04-26 om 11.08.12

foto: Ton de Best


Ik ben geen uitgesproken voetbalfan. Zoals vele vrouwen loop ik met name warm voor deze sport als er wat bijzonders aan de hand is. Een EK of WK bijvoorbeeld en dan eigenlijk alleen als Nederland een rol speelt. Maar toen Johan Cruijff vorige maand overleed, raakte dat me. Hij was een bijzonder mens die ontzettend veel voor de (voetbal)sport betekend heeft. Na zijn dood las ik in verschillende stukken dat hij zo normaal gebleven was. Gewoon altijd trouw aan zijn vrouw Danny; haar niet ingeruild voor een jonger exemplaar toen de roem en het geld kwamen. Zelf een taxi zoeken na een avondje uit… dat soort dingen. Ik denk dat ik hem met name daarom zo’n leuke man vond.
20160425_191803Via Phanos kreeg ik de mogelijkheid om gisteren -op Johans geboortedag 25 april- mee te lopen met een groep van 100 hardlopers om Cruijff te eren. Ik vond het een heel mooi idee en het leek me bijzonder om Amsterdam te herontdekken via plaatsen die aan deze legende verbonden zijn. Het had wat voeten in aarde maar toen stond ik dan toch om 19.00 tussen al die lopers in het clubhuis van AV’23 terwijl we niet veel later werden toegesproken door Dennis Kaspori (Losse Veter) en Maurice Hollaar (Cruyff Foundation). Ze vertelden hoe ze tot dit initiatief waren gekomen en dat ze hopen dat dit event dat nu vrij haastig georganiseerd moest worden volgend jaar misschien wel 10.000 lopers zal aantrekken. Nadat met behulp van een drone een foto werd gemaakt van ons terwijl we het getal 14 vormden, hielden we een minuut stilte om Johan te gedenken. Daarna mochten we aan de slag: 14 kilometer lopen!

Ik liep op met een aantal Phanos -mannen: Sergio, Sjors, Rody en uiteraard waren ook German en zijn vrouw Miranda -onze paparazzi- van de partij.  Via de Johan Cruijff brug liepen we richting de Middenweg en vervolgens naar Betondorp  waar ‘Cruyff Court Betondorp’ ligt. Het was best koud maar na een paar kilometers voelde ik daar nog maar weinig van. Ik heb de hele weg lekker gekletst met Sergio en Sjors en later ook met een loper die ik niet kende. Vele marathons passeerden de revue want deze mijnheer had er al een heel aantal achter de rug. Er was genoeg inspiratie voor Sjors en mij!

 
Het geboortehuis van Johan in Betondorp dat we onderweg passeerden, kende ik al. Misschien was dit juist daarom een punt in de run waarop ik even echt stilstond bij de man die we eerden. Ondanks dat hij vroeger veel rookte, is hij veel te vroeg overleden… en dat roken deed hij al een jaar of 25 niet meer… We vervolgden onze route naar (voormalig) De Meer en het Cruyff College. Het laatste stuk liep naar het Olympisch Stadion. Voordat we bij het einde waren,stonden we nog even stil bij het kantoor van het Cruyff Institute en de Johan Cruyff Foundation.

En toen wist de organisatie mij enorm te verrassen! Via een soort ‘olympische’ vlam en een rode loper liepen we het stadion in. Terwijl we over de track renden, zagen we aan de overkant op de tribune een enorm oranje voetbalshirt met nummer 14 erop liggen. Boven het shirt stonden een paar mensen met rode fakkels ons toe te juichen. Er was niet veel publiek maar die paar mensen die er waren, bezorgden mij kippenvel. Mijn filmpje is niet fantastisch maar het geeft een beetje een idee:

Ter afsluiting werd nog een groepsfoto gemaakt en kon er in de Phanos kantine wat gedronken worden. Dat heb ik helaas niet meer meegemaakt: ik ben nog 4 kilometer verder gerend richting huis.
Het was een mooie avond die zeker voor herhaling vatbaar is. Als ik volgend jaar in ’t Gooi woon, rijd ik met heel veel plezier naar Amsterdam om Johan wederom te eren op zijn geboortedag! Bedankt Losse Veter & Johan Cruijff Foundation voor dit bijzondere event.