(A-) sociale media ?

1621832_10152258954547152_1749162990_nAls het gaat om sociale media ben ik absoluut geen early adopter te noemen. Ooit begon het voor mij met ‘Hyves’. Mijn ruim 8 jaar jongere nichtje nodigde me er  op een dag voor uit. Met gezonde tegenzin -maar met liefde voor haar- accepteerde ik mijn eerste stap binnen de wereld die kan bestaan naast het echte leven. Toen ik er net een beetje de lol van in begon te zien was Hyves inmiddels alleen nog populair onder kinderen en ouderen. Hipsters (die toen nog niet zo heetten) spuugden er al lang op: een platform waar vooral je moeder, tantes, jongere broertjes en oma’s op rond snuffelen; YUK!

Nee, dan ‘Facebook’: dat was het helemaal! Ik hoorde er voor het eerst over toen ik voor mijn werk regelmatig in het buitenland actief was. Tijdens een bezoek aan ons kantoor in the UK, waren een paar collega’s zich wel heel erg blij aan het maken over iets. Bij navraag bleek dat iemand die zij kenden wat heftigs op ‘Facebook’ had geplaatst. Facebook? Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Dat lag deels aan het feit dat het in Nederland nog amper gebruikt werd maar toen dat eenmaal het geval was, heeft het nog heel lang geduurd voordat ik een account aanmaakte. En nu ik er al jaren wel 1 heb, ben ik behoorlijk ouderwets in het gebruik ervan. Op een paar uitzonderingen na ben ik er namelijk alleen bevriend met mensen die ik ‘in het echt’ ook ken. Regelmatig krijg ik ‘vriendschapsverzoeken’ van mensen die ik nooit de hand schudde. Ik bedoel er niets vervelends mee maar die verzoeken accepteer ik niet (zoals gezegd: op een uitzondering na). Ik vind Facebook vooral een super medium om contact te houden met vrienden en elkaars leven een beetje te volgen in een fase van het leven waarin je door te volle agenda’s elkaar veel te weinig live kan zien. En ik ben dol op grappige posts die eigenlijk juist nergens over gaan. ‘Ik Facebook’ vooral op de w.c. en op andere ‘verloren’ momenten zoals wanneer ik sta te roeren in een pan spaghetti. Kortom: mijn Facebook-gebruik is prima: geen vuiltje aan de lucht 😉

Schermafbeelding 2016-06-15 om 09.22.12

…Soortgelijke verhalen kan ik vertellen over mijn kennismaking met Twitter (5 jaar geregistreerd maar pas sinds een paar maanden ben ik er echt actief) en Instagram -was tot een jaar geleden een afgeschermd account-. Pas sinds ik ben gaan bloggen heb ik hem veranderd van Hedwig naar RunHedwigRun en ben ik er steeds actiever op.

Sinds ik mijn blog startte, doe ik meer op sociale media. Ik kan nu allemaal kletsverhalen gaan ophangen maar voor een niet onbelangrijk deel komt dat omdat ik het leuk vind als mensen mijn blog lezen en er op reageren. Omdat niet iedereen zin heeft om een wordpress account aan te maken zodat je automatisch bericht krijgt als ik een nieuw blog plaats, laat ik het via allerlei wegen weten als ik wat geschreven heb. Ook kreeg ik ooit de tip van een collega blogger (daar is Mari weer 😉 ) dat ‘men’ het leuk vindt als je op je blog persoonlijke foto’s plaatst. Tot dat moment jatte ik ongegeneerd plaatjes van het Wereld Wijde Web – niet gehinderd door intellectueel eigendomsrecht of wat dan ook-.

Bij gebrek aan een echte fotograaf ging ik dus zelf foto’s maken. Vaak met Instagram; dan verzamel je alles zo leuk bij elkaar. Eerst van de omgeving. Toen van mezelf. Eerst schoorvoetend en vaak op afstand maar inmiddels maak ik zelfs schaamteloze ‘selfies’. Ha ha!! Tijdens het rennen draag ik alleen mascara, raak ik bezweet en zit mijn haar natuurlijk als een idioot; daar veranderd geen filter wat aan. Toch is het leuk om soms een kleurtje toe te voegen of om juist zwart-wit te kiezen voor het effect. Het is een feit: door mijn blog ben ik ook veel meer te vinden op de wegen van ons ‘second life’

Ik zou trouwens een heel blog kunnen wijden aan mijn verbazing over wat er ‘geliked’ wordt op Instagram (soms krijgen mensen er 400 likes voor een foto van hun ontbijt en dan heus geen mooi ontbijt maar een glaasje met een shake-je ofzo erin) …Maar dat doe ik niet: smaken verschillen en wat ik oninteressant vind, vinden anderen duidelijk hartstikke leuk of andersom. 

Wat ik helaas constateer is dat ik vind dat ik te veel tijd ben gaan stoppen in -met name- Instagram. Ik groeide in korte tijd van 90 naar 522 volgers. Dat zijn mensen die je foto’s regelmatig een like geven. Mijn probleem is dat ik dan vind dat ik dat terug moet doen. En dat kost me te veel tijd…. Als ik eenmaal begin met het bekijken van andermans foto’s (die ik dus ook echt leuk vind!) ben ik voor ik het weet veel te lang bezig met mijn telefoon of computer.  Het maakt me soms A-sociaal. dan zit ik met mijn lief op de bank en ben ik ‘aan het liken’ terwijl we een gesprek voeren. Hetzelfde gebeurt te vaak als mijn kinderen eigenlijk de aandacht verdienen.

Ik heb me dus voorgenomen om in deze jaren, waarin anderen mijn aandacht verdienen, bewuster om te gaan met sociale media. Als ik straks meer tijd heb (na mijn pensioen ofzo 😉 ) dan ga ik het inhalen en like ik erop los ha ha! Tot die tijd zal ik blijven bloggen en bijbehorende (instagram)foto’s maken  en daarover posten….En uiteraard ook andermans ‘dingen liken’ maar net even wat bewuster.

Like you! 😉

 

17 gedachtes over “(A-) sociale media ?

 1. Heel verstandig Hedwig. Natuurlijk is het allemaal hartstikke leuk maar vergt best heel veel tijd. Ik betrap me erop dat ik ook steeds meer met mijn mobiel bezig ben. Misschien moet ik het ook eens anders aan gaan pakken maar 1 ding weet ik zeker, jouw prachtige verhalen blijf ik liken.

  Liked by 1 persoon

 2. Hi Hedwig,

  Herkenbaar dat het allemaal veel tijd kost. Ik reageer het meeste op blogs. Wat ik volg is wisselend en ik reageer niet altijd maar het sterretje bij WordPress gebruik ik veel omdat ik weet dat een blog veel moeite kost. Facebook doe ik minder. Ik heb ook wel een Facebookpagina voor mijn blog zodat mensen het daar kunnen volgen. Ook op Twitter deel ik dat ik een nieuwe post gemaakt heb. Gewoon volgen of via mail doet bijna niemand meer. Ik ga proberen deze zomer 2 maanden me van social media te onthouden, gewoon een pauze. Misschien nog wel eens kijken maar gewoon niet reageren. Mijn oplossing voor interessante blogs en andere dingen is Pinterest. Daar kun je allerlei links opslaan en gewoon eens bekijken wanneer het je uitkomt. Dat vind ik beter dan maar weer eens je tl checken.

  Groetjes,

  Dorothé

  Liked by 1 persoon

  • Hoi Dorothe, ik merk dat het iets is dat veel mensen ‘bezig houdt’ (ook aan de reacties die ik op dit blog krijg). Ik ga zelf anders om met blogs dan met de genoemde sociale media. Blogs zie ik meer als ‘leesvoer’: vaak pik je er nog wat van op ook. Het gaat mij meer om dat ‘blindelings liken’. Heel grappig voorbeeld: op Instagram heb ik een bepaalde foto met tekst over dit blog geplaatst met een link naar t blog. Mensen lezen volgens mij totaal niet wat erbij staat. Ik heb namelijk amper reacties op die foto maar wel veel likes terwijl je zou verwachten dat Instagrammers de vraag die ik stel, interessant vinden. Succes met je media stilte straks! Ik ga je missen!

   Liked by 1 persoon

 3. Wij hebben elkaar in elk geval de hand geschud, dus FB-vriendjes worden? Nee grapje heb een beetje hetzelfde beleid als jou, wel iets losser maar inderdaad met mate.
  Zal ik je “helpen” door niet meer te reageren op je blogs, scheelt toch weer een like. Blijf ze uiteraard wel lezen. Ben benieuwd of me dat überhaupt lukt om niet te reageren, haha
  Succes met je bewust social media plan

  Liked by 1 persoon

  • Hey Cristian! ha ha!! Nee; mijn blog is totaal geen probleem; daar beleef ik alleen maar plezier aan. Ik vind dat ook totaal geen ‘waste of time’: het gaat om inhoudelijke reacties. Bij Instagram heb ik het gevoel dat iedereen er maar een beetje op los liked om likes terug te krijgen (soms staat er ook letterlijk: likes voor likes) en daar raakte ik vooral in ‘verstrikt’. Maar aan de andere kant valt het ook wel weer mee: je hebt het zelf in de hand he? Groetjes & thanks!

   Like

 4. Whaha zie ik nu ‘mijn’ rijstwafels met pindakaas? Te grappig en zo waar, fijne spiegel die je mij voorhoudt want ik begrijp nu echt niet waarom ik dit zou posten, zo niet interessant haha. Ik ga ook minder liken en meer tijd en energie in the real life steken, want vandaag maar ff heel goed beseft wat nu echt belangrijk is in het leven.

  Liked by 1 persoon

  • Ach Nina, dat vind ik echt rot: ik volg jou met interesse en je lijkt me een leuke meid en lieve moeder! Ik hoop dat ik je niet gekwetst heb! Ik heb gewoon twee van die foto’s gepakt waarvan ik persoonlijk denk: wat brengt het ? Maar wellicht vinden heel veel mensen dat soort foto’s wel mooi of leuk! Hoop dat je het me niet kwalijk neemt!

   Like

   • Tuurlijk neem ik het je niet kwalijk, no worries. Ik vond het juist grappig! En het deed mij even beseffen hoe ik soms een beetje kan doordraaien met het IG gedoe, want begrijp echt niet wat ik nu zo interessant vind om een foto te maken van een rijstwafel met pindakaas haha! En ik vind het een goede blog, want ik stop ook teveel tijd in IG en besef dat niet altijd… Dus voel mij zeker niet gekwetst en het is eerder een dankje wel voor de spiegel! Liefs, Nina

    Liked by 1 persoon

 5. Ik was ook een ouderwetse met social media… Heb lange tijd alleen maar Pinterest gehad.

  Sinds we bloggen is ons social media gedrag ook… Bijna geëxplodeerd. Tegenwoordig kijk ik bewust niet naar alle notificaties tot er een momentje is waarop het uitkomt… want je kunt er de hele dag mee bezig zijn en dat is denk ik niet goed!

  Dus… groot gelijk! 😃

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s