‘Drie maal is scheepsrecht’ is het gezegde. Dat klinkt alsof je drie pogingen nodig hebt om iets een succes te kunnen laten zijn. Over iets meer dan twee weken loop ik mijn derde marathon in Berlijn… Ik koos na de New York City marathon voor deze marathon omdat het parcours bekend staat om zijn vlakte en snelheid. Het was namelijk mijn wens om de tijd die ik in de VS liep (3 uur 56) toch wat te verbeteren. Dat ik ‘nietsvermoedend’ tussendoor mijn PR al enorm aanscherpte tot een tijd van 3 uur 27 minuten en 23 seconden tijdens de marathon van Rotterdam gooide wat roet in het eten. Bij mij bleek twee maal scheepsrecht. Had het nog wel zin om de 42,195 kilometer in Berlijn te gaan lopen? 
img_20160830_130312
Ik ben hartstikke competitief (naar mezelf toe) als het om sport gaat vandaar dat ik tijdelijk in een dipje raakte: sneller dan 3 uur 27 zou het vast niet worden… Gelukkig kwam ik tot het inzicht dat ik niet alleen marathons loop om een mooie tijd te lopen. Ik geniet vooral van het er naartoe trainen, van het enthousiasme dat wij lopers met elkaar delen en het dagelijks wegdromen naar D-day en je dan voorstellen hoe het zal zijn. Dat ik hoogstwaarschijnlijk niet sneller zal zijn dan in Rotterdam neem ik inmiddels voor lief.
Máár ik zou liegen als ik niet toegeef dat ik eigenlijk hartstikke graag wil laten zien dat ik nog sneller kan. De vraag is alleen of ik hard genoeg getraind heb want dit keer was mijn voorbereiding niet zo strak en gedisciplineerd als voorheen. Ik heb gelopen volgens een schema dat in mijn hoofd zat en trainde mijn core door zo’n twee keer per week aan Body Tec te doen (met zo nu en dan een ‘plankje’ tussendoor). Er was geen trainer die mij tot het uiterste dreef of die complimenten gaf (al strooide German gelukkig ook niet bepaald met complimentjes). Als ik geen zin had, moest ik mezelf aansporen. Gelukkig heb ik bijna altijd zin in hardlopen.

Langzaam aan begin ik zenuwachtig te worden. De vlucht naar Berlijn is bevestigd, de hotelvoucher in ‘the pocket’ en ook mijn startnummer is bekend; 9477 moet mij geluk gaan brengen.  
Mister Marathon zei onlangs tegen mij: “je gaat niet uit van een PR? Je gaat er maar gewoon voor! En schreeuw het maar van de daken. Dat helpt. 1.15 op de 10EM dat vraagt om een PR”. Ik heb besloten om hem te volgen in zijn advies. Ik ga gewoon voor een PR (al zit ik mezelf hardop uit te lachen terwijl ik dit schrijf). Ik ga uit van het feit dat ik tot nu toe altijd sterker bleek dan ik dacht te zijn. Dat je altijd nog dieper kan gaan, zelfs al je denkt dat je aan je limiet zit en dat positiviteit je tot ongekende hoogte kan stuwen.
Samen met Berlin Babes Gaby, Marjolein, Sita, Marieke, Anouk en zo ontzettend veel andere lopers ga ik genieten van Berlijn.  We zullen misschien niet letterlijk samen lopen maar in gedachte doe ik dat wel. Wij zijn de Berlin Babes en op onze eigen wijze gaan we iets fantastisch beleven! #BERLIN BABY!!!