3 x 42: De marathon van Berlijn. NA.

NA.

schermafbeelding-2016-09-28-om-08-47-54

Het is niet alleen een onbekend nummer, het blijkt een Fins telefoonnummer te zijn… Ik hoor gekraak en verder niks. Op de gok vraag ik of het mijn lief is, een tijdje blijft het stil en dan wordt er opgehangen. Of ik heb dit zelf gedaan door mijn beeldscherm met mijn gezicht aan te raken. Een beetje verbouwereerd sta ik om me heen te kijken. Wat nu? Ik hoor de geluiden van een sms die binnenkomt. Het is hetzelfde vreemde Finse nummer. ‘mijn SIM is geblokkeerd. Ik sta op grasveld als je naar buiten komt links op grasveld.’ Gelukkig: het was toch mijn lief. Ik loop het marathonterrein af en kijk om me heen. Er zijn best veel ‘uitgangen’ dus wat lief wil zeggen met ‘als je naar buiten komt’, is mij niet helemaal duidelijk. Ik begin te lopen maar na een paar honderd meter stop ik: ik heb wel even genoeg gelopen. Mijn telefoon gaat weer. Nu is het een onbekend Nederlands mobiel nummer. Weer is het lief, weer valt hij weg maar uiteindelijk weten we een punt af te spreken dat voor ons beide herkenbaar is.

img_20160926_090608

Eindelijk zien we elkaar weer. Lief is enthousiast en hij feliciteert me. Hij probeert voorzichtig te zeggen dat hij vermoedt dat ik geen PR heb gelopen. Ik heb mijn Polar inmiddels gecheckt en vertel hem dat die aangeeft dat ik 43,01 km heb gelopen in 3.27.41… omdat ik niet helemaal helder meer kan denken, vraag ik me af of dat ik de benodigde 42,195 km dan misschien onder de 3 uur 27 minuten en 23 seconden heb gelopen. Lief weet het ook niet maar het maakt niet uit. Ik ben vandaag zo diep gegaan! Ik ben trots dat ik deze marathon heb uitgelopen en voor de tweede keer in 1 jaar binnen de 3 uur 27 want dat is zeker. Ik zeg dat als iemand voortaan een pacer nodig heeft voor 3 uur en 27 minuten ze mij wel kunnen bellen. Hoe krijg ik het voor elkaar? twee keer bijna dezelfde tijd! Iets later blijkt dat ik 4 seconden tekort ben gekomen. Ik heb een ‘Michel Butter-tje’ gedaan, al zijn de gevolgen voor mij totaal anders: Ik ben ontzettend blij en trots en loop te shinen van oor tot oor!

img-20160925-wa0021

Als ik later bij lief achter op de fiets over de straten van Berlijn rijd, krijg ik dat deuntje van ‘Turks Fruit’ in mijn hoofd. Ik ben Monique van de Ven, lief is Rutger Hauer. De zon schijnt nog steeds uitbundig en nu vind ik dat heerlijk! We passeren de vele marathonlopers die nog op weg zijn richting de Finish. Ik ben zo blij dat ik het achter de rug heb! Met medelijden zie ik mijn collega’s worstelen over de wegen van deze mooie stad. Ik moedig ze aan, steek mijn medaille in de lucht waarmee ik ze probeer te motiveren: Jullie krijgen hem zo ook! Maar ik zie ze denken: pleur op! En gelijk hebben ze!

Ik douche koud, lief masseert daarna mijn stramme benen (ja ja: ik ben een bofkont! I know!) en ondertussen stromen de sms-jes en whatsapp-berichten binnen. Wat bijzonder dat mensen ook bij een derde marathon nog zo meeleven! Ik ben me er van bewust dat veel vrienden en familie de passie voor hardlopen niet delen, des te liever dat ze mij dan toch zo steunen! De opvallendste support krijg ik de volgende ochtend bij het uitchecken: een super lieve kaart van mijn lieve loopvriendin Petra ! Ik ben er gewoon ontroerd door! Heeft ze helemaal opgestuurd naar ons hotel!!! 

20160926_104248

Al sinds vrijdag maak ik onderdeel uit van een paar WhatsApp groepjes met andere lopers. We proberen telkens af te spreken maar het lukt niet goed door slechte wifi-verbindingen en verschillende planningen en schema’s. Voor deze middag had ik gehoopt Marjolein, Sieta, Gaby, Anouk en Marieke nog te zien maar het blijkt in de praktijk niet te regelen. Lief en ik hebben wel kunnen afspreken met onze vrienden die sinds een jaar in Berlijn wonen. De rest van de middag brengen we met hen en hun kinderen door (waardoor ik de mijne meteen mis) op een terras waar ik alweer een alcoholvrij biertje bestel. We sluiten onze avond af met een diner voor twee bij Umami : wat een fijn restaurantje is dat!!

20160925_205135

In de krant zit de volgende ochtend een complete bijlage over de marathon. Ik zoek mezelf in de lijst met uitslagen en blijk 475ste geworden te zijn. Totdat Gaby mij er later op wijst dat dit ‘475ste vrouw’ is, denk ik dat ik deze ranking heb gehaald in de totale deelnemerspopulatie van zo’n 42000 lopers. Ha ha!!! Je kan jezelf maar beter een beetje ophemelen of niet he?! Ach 475-ste vrouw is ook geweldig! Helaas weet ik niet hoeveel vrouwen er precies mee deden.

 

En voor wie wil weten wat mijn antwoord zaterdagavond was op de vraag van lief: …

Ik zei dat het alle kanten op kan gaan, dat ik door onze verhuizing en de drukte in het algemeen niet zo goed heb kunnen trainen als voor Rotterdam (ik heb zelfs aanzienlijk minder kilometers gelopen). Dat ik nu voor het eerst zonder trainers zoals German of René heb gewerkt. Dat ik bijna drie maanden met een knie-blessure moest dealen. Dat in acht nemende kan het een tijd worden van 3 uur 45 of ‘slechter’.

Maar ik zei ook: ik voel dat ik het kan, ik ben zo stabiel in mijn hoofd: dat is volgens mij echt heel belangrijk. Ik ben trots dat ik heb geprobeerd het helemaal alleen te doen. Ik heb ‘mijn mensen’ in mijn hoofd. En ja Sunny Schippers: daar ben je dan want al besef je het misschien niet: jouw tips en berichtjes hebben mij echt geholpen! Het is dat je zelf zo geniet van Marathons lopen en ervoor trainen, anders zou je daar wat mee moeten doen.

De avond voor de marathon vulde ik dit tooltje in op aanraden van Hans Nijenhuis (auteur van RunBabyRun). Dat zegt denk ik alles. Tot Boston!!!!

screenshot_20160924-222945

25 gedachtes over “3 x 42: De marathon van Berlijn. NA.

 1. Prachtig Hedwig, je mag zo ongelooflijk trots zijn op jezelf. Fijn dat er zoveel lieve lopers om je heen zijn, dat geeft natuurlijk ook een enorme boost en niet te vergeten je lief, die je oppept en in de watten legt. Ik krijg daar een warm gevoel bij. Wat een mooie ervaring heb je er weer bij. Eentje om te koesteren. Xxx

  Liked by 1 persoon

 2. Wat een leuk verhaal en wat een bijzondere prestatie om over een afstand van ruim 42 km op een paar seconden gewoon dezelfde fantastische tijd te lopen. Echt heel knap! Succes met je volgende fantastische marathon, maar nu eerst even lekker nagenieten!

  Liked by 1 persoon

 3. Oeps, 4 seconden maar. Toch geloof ik dat ik wel even van zou balen. Maar je hebt gelijk hoor, je hebt alle redenen om er heel blij mee te zijn. Zeker als je je bedenkt hoe zeer je voor vertrek twijfelde. Ik vind het een toptijd. Knap gedaan, gefeliciteerd. Op naar Boston 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Goed gedaan hoor, had natuurlijk meteen zondag al gekeken en gezien dat je net geen PR had gelopen, maar net zoals de rest genoten van je drieluik. Gelukkig heb je de vraag beantwoordt en kan ook ik weer rustig slapen. Wanneer is Boston? anders heb ik 23 april 2017 misschien wel iemand nodig die 3:27 kan lopen….

  Liked by 1 persoon

  • Nou Hans het was dus niet binnen de 3 uur maar ik denk dat je dat wel wist 😉 …is hier sprake van een verspreking… ga jij m zelf binnenkort binnen de 3 uur doen? lijkt mij geweldig! benieuwd wat je vrouw van dat plan gaat vinden 😉 Dank!!!!

   Like

 5. Mooi geschreven zo, in drieën. Ik heb met je meegeleefd en zag je tussentijden elke keer langskomen. Natuurlijk na afloop ook even gekeken of je een PR had gelopen, want 3:27 had ik wel onthouden, maar die secondes… Super knap dat je het weer gedaan hebt!
  Twee loopmaatjes van mij hebben er ook gelopen. Beiden kregen ze het ook zwaar en ze liepen niet de tijd die ze van tevoren voor ogen hadden.
  En 475ste vrouw van in totaal 9247 gefinishte dames. Daar mag je zeker trots op zijn!

  Liked by 1 persoon

  • dank je wel Elsa, … beetje late reactie van mij want ik zit inmiddels midden in mijn verhuizing. Ja, zwaar was het… ik hoop dat ik Boston anders ga beleven ,…’makkelijker’ alhoewel dat bij een marathon eigenlijk nooit het geval is 😉

   Like

 6. Wat een prachtig drieluik!! En een voorrecht om zo achteraf jouw Berlijnse avontuur te mogen meebeleven. Ook nog eens een puike renprestatie proficiat ook daarmee. Die getallensymboliek herken ik wel, daar ben ik ook vaak mee bezig. Veel succes met de verhuizing en op naar Boston. Ik ben nu al benieuwd naar jouw verhalen over die belevenis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s