Sneller dan ooit

img_20161103_133242Toen ik gisteren naar Naarden aan het lopen was met daarbij de deelnemers van de 2016 NYC marathon in gedachte overwoog ik of ik dit blog echt zou gaan schrijven. Niet dat mijn verhalen door een extreem groot publiek gelezen worden (ik verbeeld me niks) maar ik denk dat dit zo’n onderwerp is waar diverse hardlopers ‘hard op gaan’. En waar de meningen op zijn minst over verdeeld zijn. Altijd goed om af te wegen of je eventuele meningen / adviezen wel wilt krijgen of niet. In dit geval: heel graag! Nog sterker: ik hoop dat een aantal runners zich bij het plan dat ik heb, willen aansluiten. Lees dus graag even door!

Ik heb ‘de geboren renner’ (of veel mooier: ‘Born to Run. A Hidden Tribe, Superathletes and the greatest Race the World Has Never Seen’) van Christopher Mc Dougall cadeau gekregen. Ik verslind het boek en kan iedere sportieveling aanraden het ook te lezen want het is een prachtig waargebeurd verhaal waar je  veel tips uit kan halen. Een van de personen die in het boek aan de orde komt, is ‘Barrevoetse Ted’. Zoals zijn naam verraadt, loopt Ted hard op blote voeten.

img_20161106_121008

Heel soms zie ik zo’n blootvoetse ‘zelfkastijder’ tijdens races voorbij komen (ze zijn vaak snel). Tijdens onder andere de Tilburg Ten Miles liep ik een aantal keer achter een jongen met een soort rubberen sokken aan. Ik kon niet anders dan denken dat hij een gebrek aan aandacht had en dat hij op deze manier wilde opvallen. Die gedachte overheerst eigenlijk altijd als ik een ‘bare foot’ runner zie lopen. Ook toen een kennis een keer op hetzelfde rubberen schoeisel naast me rende en uit probeerde te leggen waarom ze dit deed, dacht ik dat ze niet helemaal lekker was.

In Christophers’ boek erger ik me een beetje aan Barrevoetse Ted. Ik neem hem minder serieus als atleet dan de andere (ultra)lopers die voorbij komen in het verhaal. Tot pagina 188. Daar start een hoofdstuk dat beschrijft waarom het eigenlijk belachelijk is dat wij op hardloopschoenen lopen, hoe deze schoenen onze voeten verslappen en blessures veroorzaken. En dat de producenten van deze schoenen dat ook weten. Al 30 jaar.

Ik ga hier natuurlijk niet hoofdstuk 25 van ‘de geboren renner’ overschrijven maar toen ik het las kreeg ik een heel opgetogen gevoel. Zeg maar alsof je eindelijk, na jaren zoeken DE perfecte spijkerbroek of het lekkerste luchtje hebt gevonden. Ik denk namelijk dat ik in dit hoofdstuk gevonden heb hoe ik mijn tijd op de marathon kan aanscherpen (en dan doe ik dat natuurlijk het liefst al in Boston). Nou zijn er hele volksstammen die niet snappen waarom ik telkens weer sneller wil. Dat is wat mij betreft geen discussie; iedereen heeft andere doelen/passies/wensen etc. Ik vind het nou eenmaal lekker om voortdurend nieuwe hardloopgrenzen voor mijzelf te stellen om die vervolgens te overschrijden.

Lang verhaal kort; na het lezen van de echt verbluffende bevindingen op die 18 pagina’s wilde ik eigenlijk het liefst allemaal andere lopers opbellen om mijn nieuwe kennis met ze te delen. Volgens mij zit hier 1 van de sleutels -voor iedereen die dat wil- naar sneller worden.

schermafbeelding-2016-11-07-om-14-46-41

Onderdeel van mijn persoonlijke ‘masterplan’ om de marathon nog wat sneller te lopen is dan ook: blootsvoets hardlopen op onverharde ondergrond. Ik denk dan aan 1 a 2 keer per week hardlopen met van die rubberen ‘sokjes’ aan om mijn voeten te beschermen tegen scherpe dingen. Daarnaast zal ik mijn baantrainingen etc. in eerste instantie wel met schoenen aan doen. Ik denk door het blootvoets hardlopen toe te voegen aan mijn trainingen sterkere voeten, enkels etc. te krijgen waardoor ik uiteindelijk sneller zal worden op asfalt

Door Christophers’ uiteenzetting van verschillende wetenschappelijke onderzoeken over een periode van zo’n dertig jaar ben ik ervan overtuigd geraakt dat makers van loopschoenen met name kijken naar het eigen belang. Nogal logisch, wie niet? Dus dat hun schoenen die zogenaamd iedere keer weer beter zijn in werkelijkheid je voeten (en hardloopprestaties) verzwakken zal ze een zorg zijn. Grappigste feit dat ik las is dat hardloopschoenen voor je lichaam eigenlijk alleen maar beter worden naarmate ze ouder zijn dus hoezo om de 1000 kilometer verplicht nieuwe patta’s aanschaffen?!

Wie durft er met mij mee te doen? Wie wil het blootvoets lopen integreren in zijn/haar trainingsprogramma? Misschien moet je -omdat mijn verhaal totaal onvolledig is- eerst hoofdstuk 25 zelf even lezen…..Ik ben namelijk hartstikke benieuwd of we met zijn allen onze voeten weer sterk krijgen en zo een paar minuten (maar liefst meer natuurlijk ha ha!!) van onze tijden af weten te ‘bare foot runnen’. Al zijn het maar 1 of 2 andere lopers: samen zoiets uitvinden is leuker dan alleen.

Ik duik de komende dagen in de wereld van de rubberen sokken en ga experimenteren. Met of zonder partners in crime: ik laat jullie weten of ik gek ben geworden of dat mijn aanpak best slim bleek te zijn

O ja: it's official!!

O ja: it’s official!!!

 

32 gedachtes over “Sneller dan ooit

 1. Idd zeer lezenswaardig boek. Heb ik ook in één ruk uitgelezen (met blote voeten op de bank). Maar voor mij reden naar een lage drop te gaan, maar niet blootvoets.
  En idd … mijn schoenen wissel.ik pas als de buitenzool er af is 🙂

  En de rubberen sokken zijn 5fingers heh heh

  Liked by 1 persoon

 2. Grappig! Ik ken dus iemand die dit ook doet en de marathon van Amsterdam onder de 3 uur gelopen heeft. Hij loopt op van die rubbertjes. Hij had mijn zwager laatst gesproken dus daar sprak ik mijn zwager weer over. Ik ben daar wel echt super geintrigeerd door! Helemaal omdat ik dus super veel last heb van blessures. Dus ik wilde hem deze week een facebook berichtje gaan sturen met vragen hierover. Hoe lang duurt de opbouwfase, krijg je koude voeten, kreeg je last van blessures, enz…?

  Er zijn alleen wel een hoop maren hoor. 1. Je schijnt dus weer helemaal opnieuw te moeten leren lopen. Je lichaam krijgt een gigantische oplawaaier van hier tot Guatemala. Dus je moet het echt weer stapje voor stapje heel voorzichtig op gaan bouwen. 2. Die rubberen sokjes zijn mij nog echt te duur voor het leuke. Stel ik koop die dingen voor € 150,- (want zo duur zijn ze volgens mij) en ik krijg me daar ineens gigantische last van m’n lies, heup en alles wat in m’n lichaam zit, dan heb ik € 150,- weggegooid. Dat is me een behoorlijk risico. Het schijnt ook nog eens zo dat die jongen een aantal van die ‘sokjes’ per jaar verslijt. Dure hobby dus.

  Maaruh…. wel leuk! Ik hoop voor je dat het lukt. Pas wel op voor blessures hoor!!

  Liked by 1 persoon

 3. Okay…. spannend. Maar ik doe niet mee! Sowieso heb ik minder drive voor steeds sneller 🙂 (mss wel een keer de hele lopen volgend jaar). Ik zit natuurlijk ‘in de voeding’, daar is de marketing ook alleen maar gericht op eigen gewin/geld. Heb daar bij harloopschoenen nooit over nagedacht…. maar verbaasd me eigenlijk ook niet. Dus ik ben dan ook heel benieuwd naar je ervaringen!

  Liked by 1 persoon

 4. Twee jaar geleden schreef ik al een blog over dit boek en laatst heb ik het ook weer genoemd. Inderdaad een zeer lezenswaardig verhaal, waaruit ik geleerd heb dat alle grenzen aan het gebruik van een paar schoenen met een flinke korrel zout genomen kunnen worden. Ik loop zelfs in huis nooit op blote voeten en heb buiten al heel snel pijn eraan als ik op iets oneffens terechtkom. Voor mij daarom zeker geen ‘natuurlijk rennen’. Maar ik wens jou wel heel veel succes ermee.

  Liked by 1 persoon

  • Dank je wel! Ik loop juist thuis altijd op blote voeten en in de zomer ook vaak buiten… ik hoop dat dat een goed voorteken is maar als t niet bevalt, zal ik dat natuurlijk ook eerlijk delen!

   Like

 5. Hi Hedwig,

  Helaas kan ik zelf niet minimalistisch lopen omdat ik diverse jaren een voetplaatontsteking heb gehad. Die is overgegaan door altijd op goed dempend schoeisel te lopen nadat 4x injecties (zeer pijnlijk) niet hadden geholpen. Dus ik liep zomer en winter (ook met rokjes) met van die Ecco veterschoenen. Daarna ben ik pas gaan hardlopen, eerst op de lopende band omdat dat ook meer dempt. Ik durf niet te experimenteren en loop dus altijd op Asics Nimbus. Onverhard durf ik wel op trailschoenen te lopen maar niet te vaak. Ik ken diverse minimalistische lopers. Een ervan geeft ook les erin. Haar website http://www.ironfeet.nl

  Veel succes en groetjes,

  Dorothé

  Liked by 1 persoon

 6. Hee Hedwig, mooie uitdaging! Ik heb er al veel over gelezen en ken wel een paar blote-voeten-lopers. Ik sluit me dan ook direct aan bij bovenstaande adviezen om het echt vanaf nul op te bouwen. Je zult echt op je voorvoet moeten gaan landen, maar dat doe je misschien al wel.
  Of je er al zo snel de vruchten van plukt weet ik niet, maar ik vind het wel heel interessant om te volgen. Zelf zie ik het nut er wel van in, maar om nou opnieuw te beginnen met hardlopen..? Zolang ik geen last heb van mijn schoenen houd ik het daar maar even bij, maar ik ga zeker volgen hoe het jou vergaat. Wie weet stap ik ook nog eens over…

  Liked by 1 persoon

 7. Hi Hedwig, Dorothé heeft mij al genoemd (ik ben de eigenaar van IronFeet). Als je meer wilt weten over hardlopen op Vibram Fivefingers en ze een keer wilt proberen, stuur mij dan even een berichtje op info@ironfeet.nl. Ik geef les en heb ook testparen om zelf te ervaren hoe het is. Ik kan je meteen tips geven om je loopstijl aan te passen als dat nodig is. Groetjes , Paula (IronFeet )

  Liked by 1 persoon

 8. Ja het is echt beginnen met 5 minuten per keer. Dus wellicht een duurloopje en dan de laatste vijf minuten je schoenen uit. Mijn vriend is er al super ver in, al loopt hij niet letterlijk op blote voeten maar op vibram fivefingers en hij heeft nog een setje waarvan ik even niet weet welk merk, maar zal ongetwijfeld vivo/merrill of vibram zijn. Onze kinderen lopen ook op vivo barefoot omdat we zo lang mogelijk willen dat ze lopen alsof ze op sokken/blote voeten lopen, maar natuurlijk wel bescherming nodig hebben. Ik zal mijn John ook je blog laten volgen… 🙂

  Like

 9. Hey Hedwig, wat leuk om te lezen. Ik ben hier zelf ook mee gestart, niet vanwege snelheid , maar uit nieuwsgierigheid en omdat ik zonder blessures wil blijven hardlopen. In juni heb ik een clinic gevolgd bij Natuurlijk hardlopen met een kennismaking met Chi Running en veel hardlopers die super enthousiast waren over barefoot running. Daarna ik heb Vibram Fivefingers aangeschaft en ben rustig gaan opbouwen. Maar ik loop niet zo heel vaak, dus het opbouwen duurt bij mij nogal lang. Daarom heb ik eind oktober een clinic POSE techniek gevolgd, om mij weer te motiveren om verder te gaan. Maar ik dacht wel hoe verder: Mijn oude schoenen daar loop ik niet lekker meer op, maar de fivefingers kan ik nog niet heel lang op hardlopen en ik begin mijn vaste rondje te missen. Dus ik heb afgelopen vrijdag Topo Athletics gekocht met demping in de voorvoet en 3 mm drop (in Amsterdam Natural Born Runners), zo kan ik wel de nieuwe techniek toepassen, maar wordt mijn voorvoet minder zwaar belast. Inmiddels 2 keer op gelopen en het gaat goed (nog wel extra spierpijn in mijn kuiten). Ik verwacht nu binnen 3 weken weer 6 km te kunnen hardlopen.
  Stoer dat jij hier mee aan de slag gaat!

  Liked by 1 persoon

  • Hey Jeanette, hoop dat we snel kunnen afspreken: super interessant wat jij allemaal al hebt uitgevonden! Ik ga nu contact zoeken met Ironfeet: die kan mij even op weg helpen. Zie je hopelijk snel! Groetjes, Hedwig

   Like

 10. Pingback: runhedwigrun

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s