te veel marathons (?)

Een marathon volbrengen is voor vele lopers een typisch ‘bucket-list dingetje’. Ooit wil menig ‘runner’ er (net zoals ik anderhalf jaar geleden) ééntje lopen, al dan niet verbonden aan het bereiken van een bepaalde leeftijd of een andere mijlpaal. Die ene van mij, in New York, was niet het einde maar juist het begin van een niet te stuiten passie. Rotterdam en Berlijn volgden al snel en Boston is mijn volgende marathon-stop. Ik zat vanmorgen zelfs al even te gluren op de website van een Nederlandse marathon die ik overweeg voor in de zomer, ik droom daarnaast van de marathon van Chicago eind 2017 en heb zelfs al een internationale 42,195 km op de planning voor 2018… En dan begin ik nog maar niet over de stoute plannen die LeinSmilesNellie en ik smeden in het kader van een ultra marathon (mocht je het nog niet weten Nellie: dat gaan we dus doen hoor!).

Omdat de loopsport ontzettend populair is, wordt er ook veel over gezegd en geschreven. Stel jezelf een hardloop gerelateerde vraag, google deze of zet hem op een blog, website of forum en de meningen, tips en adviezen vliegen je om de oren. En die meningen met bijbehorende tips en adviezen zijn dan weer enorm uiteenlopend. Zo ook de ‘rijtjes’ van Runners World en Losse Veter : ik houd ervan en lees ze graag. ’10 tips om sneller te worden’ , ‘5 geboden om een marathon uit te lopen’ … jullie kennen het wel. Ik doe eigenlijk nooit wat met die opsommingen maar ik vind ze wel leuk. Vaak brengen deze communities hun ideeën ook via dit soort posts naar buiten. Zoveel lopers, zoveel meningen zullen we maar zeggen….

20170115_221051

Waarom deze uiteenzetting? Omdat ik mezelf soms de vraag stel hoeveel marathons ik kan lopen in een bepaalde periode zonder dat ik er lichamelijke klachten van krijg (en mijn gezin er niet onder lijdt). Uiteindelijk moet ik natuurlijk lekker zelf weten wat ik doe, en andere lopers ook maar het ontgaat mij niet dat ook over dit onderwerp veel discussie is. ‘Heb je het al gehoord?… Pietje gaat er nu alwéér 1 doen! en maar 6 weken na zijn laatste marathon! Echt onverantwoord!’ Dat ‘Pietje’ al tientallen marathons liep zonder daar last van te krijgen en dat hij vooral enorm veel plezier heeft in deze runs, doet er voor de ‘oordelenden’ niet toe…  Zij weten hoe slecht Pietje bezig is en dat moet gezegd worden tegen wie het horen wil (of niet).

Een loopvriendin van me kan ik typeren als ‘veel-loopster’. Zij loopt bijna alles dat er valt te lopen als haar werk het toelaat. Ze reist stad en land af om aan allerlei wedstrijdjes, marathons en ‘fun runs’ deel te nemen, traint op doordeweekse dagen vele kilometers… Daar krijgt ze regelmatig kritiek op. En ik zie dat ze zich dat aantrekt ook al zeggen anderen dat ze dat niet moet doen. Vooral als ze eens laat merken dat ze moe is of dat ze ergens last van heeft dan weten de ‘oordelenden’ haar te vinden: zie je wel! Te veel gelopen! Zij zagen het al aankomen!

Maar wie heeft de wijsheid in pacht?… Ik lees momenteel De mens als duurloper van Jan Knippenberg. Hij liep onvoorstelbare afstanden (bijvoorbeeld 1600 kilometer van Nederland naar Zweden). Volgens hem is  “Lopen geen sport maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen. Lopen is daarom Kunst en geen middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes”. Jan werd niet oud. Veel te jong kreeg hij longkanker waaraan hij uiteindelijk ook stierf. En dat ondanks zijn ‘gezonde’ lifestyle. Ik heb gezond tussen aanhalingstekens gezet omdat er ook een groep is die denkt dat de kanker vat op Jan kon krijgen vanwege al het lopen dat hij deed. Ik denk dat Jan gewoon pech heeft gehad, net zoals zoveel andere mensen die onverklaarbaar ziek worden.

Zoals bij alles in het leven vind ik dat iedereen moet doen wat hij of zij goed acht. De 1 zal moeiteloos en ongestraft marathon na marathon kunnen lopen. De ander kan het beter houden bij halve marathons of twee keer per week een 10 kilometer lopen. Dat weet ik niet door een studie of omdat ik veel van hardlopen weet. Nee, ik denk het te weten door de observaties die ik in de afgelopen 4 jaar gedaan heb. Niet iedereen heeft dezelfde aanleg, conditie of bouw. Wat voor de 1 dus slecht is of slecht voelt, kan voor een ander juist goed zijn.

Voor mijzelf geldt dat ik qua lichaam prima 2 of 3 marathons in een jaar kan lopen maar daarbij moet ik mezelf wel goed verzorgen en na een 42 kilometer goed rust nemen voor herstel. Ik word blij van dit ‘inzicht’: wat staan mij nog veel fijne kilometers te wachten! Die marathon plannen die ik heb, ga ik binnenkort dus maar concretiseren !

31 gedachtes over “te veel marathons (?)

  • Ik dacht al meteen dat ze jou bedoelde, maar ik wist niet dat je daar kritiek op krijgt. Ik ben blij voor jou dat je het lichaam hebt dat het aankan en ik smul van al je leuke belevenissen. Dus blijf het vooral doen zolang elke vezel in je dat toelaat 🙂

   Liked by 2 people

 1. Ik zeg altijd, luister naar je lichaam en dat doe jij zeker. Zolang je er plezier in hebt en je voelt je goed dan is dat echt genieten. Hoop voor jou dat je al je plannen waar kan maken. Veel succes en plezier! X

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb er ooit 4 in een jaar gelopen. Tweemaal met voorbereidingstraject/groepstrainingen ervoor. Je bereid je dan een periode echt intensief voor. Dat hield ik na die marathon dan nog wel een maandje vol en kon ik er een tweede achteraan plakken. Je hebt dan echter een jaar lang eigenlijk nooit rust en tijd voor ontspanning en dat kan wel gaan opbreken.

  Wat betreft kanker is het altijd een kwestie van pech en willekeur en soms een beetje erfelijkheid.

  Liked by 1 persoon

 3. Mooi! Nu ik voor mijn eerste marathon train, merk ik pas echt hoezeer iedereen hier een mening over heeft… Bijna elke week na de duurtraining krijg ik te horen ‘dat zoveel lopen toch niet zo goed is’ of dat ze hebben gehoord dat ‘elke week driemaal drie kwartier lopen toch veel gezonder is’. Over het mentale effect wordt er niet gesproken 😀

  Liked by 1 persoon

 4. Het is inderdaad makkelijk om te oordelen over wat een ander wel en niet aan zou kunnen, als je alleen je eigen referentiekader hebt. Ik heb geleerd om te accepteren wat ik kan (niet door mijn lichaam maar door fulltime job, kids, man met hobby’s etc.) Ik kan 3x in de week trainen en wil niet elk weekend een wedstrijd rennen. Wie weet als ik geen jonge kids had gehad, had ik dat ook wel geprobeerd. Kritiek geven op een ander begint vaak bij onvrede over jezelf denk ik dan maar. Veel plezierige kilometers, al dan net met 42 aan elkaar geregen of in kleinere porties 🙂

  Liked by 1 persoon

   • ah gaaf!!! Ja! Nu weet ik het weer: de marathon van Zeeuws-Vlaanderen toch? Super!!! Ik houd je nauwlettend in de gaten!! Succes en geniet van de voorbereidingen, die vormen naar mijn mening het mooiste deel van de reis…

    Liked by 1 persoon

   • Inderdaad die van Zeeuws-Vlaanderen. De reis naar het doel moet mooi zijn, anders is het – in mijn ogen – niet vol te houden. Maar nu net thuis/binnen van een maandagavondtraining vind ik het even niet zo mooi; ben geen avond/in het donker loper. Afijn, de dagen worden binnenkort weer langer! Succes jij ook!

    Liked by 1 persoon

 5. Hi Hedwig,

  Je mening ‘zoals bij alles in het leven vind ik dat iedereen moet doen wat hij of zij goed acht.’ deel ik. Als oudere loper kan ik niet meer zoveel achter elkaar alhoewel ik er toch ook eens 2 in 5 weken heb gelopen. Ik hou wel rekening met een herstelperiode van een maand na een marathon en 2 weken na een halve en 1 week na kortere afstanden maar dat betekent niet dat ik dan op mijn luie krent ga zitten. Ik loop en sport door maar in een ‘lossere modus’. Voor marathons moet je ook een beetje ver vooruit kijken. Ik weet nu al dat ik graag in november een bepaalde trailmarathon wil lopen. Daar heb ik eigenlijk 5 jaar over gedaan om zover te komen. Dit jaar gaat het lukken met een marathon afgelopen december en Rotterdam in april als aanloop. Ben ook nog op zoek naar leuke 25 km trails om te trainen in de zomer/najaar.

  Geniet verder van je boek… ik ben dol op boeken vooral over wat anderen ‘loopgekken’ noemen.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 6. Ach, als je naar anderen luistert, zal het nooit goed zijn dus doe je maar beter je eigen ding.
  Bij mij was het ook zo maar sinds een tijdje merken de ‘nijders’ – zo noem ik de mensen die steeds klaar staan met oordelen en kritiek, vaak niet eens slecht bedoeld – dat ik inderdaad veel energie heb en in evenwicht leef sinds ik marathons loop. Ze beginnen zelfs bij te draaien met hun mening en interesse te tonen in plaats van ongevraagd kritiek te spuien.
  Toch raakte het me vorige hard toen een man vroeg of ik met al dat lopen voldoende tijd heb om voor mijn kinderen te zorgen.
  Geniet jij maar van je marathons en trainingen en de energie die het je geeft!

  Liked by 1 persoon

  • Jeetje… dat zou mij wel raken…ookal besteed ik erg veel tijd aan en met mijn kinderen… Ik denk dat mensen t vaak inderdaad niet echt zo bedoelen maar ongewild kunnen ze een ander toch raken. Aan de andere kant is het altijd zo geweest dat als je je kop boven het maaiveld uitsteekt (bijvoorbeeld door te bloggen) er altijd mensen zijn die kritiek hebben… dus dat moeten we accepteren. En ook mensen die exceleren (zoals Pietje in mijn verhaal – die heel snel is) zijn vaak doelwit… ingegeven door jaloezie denk ik. Ik wens jou ook alle geluk toe in alles dat je doet! Geniet ervan!

   Liked by 1 persoon

 7. Het is net wat je daar zegt. Iedereen is anders en ook iedere marathon is anders. De ene loop je op je max en de andere om er zoveel mogelijk van te genieten. Ik zit zelf nog te twijfelen of ik een 60 km moet gaan doen 4 weken na de Berlijn marathon. Vorig jaar liep ik 5 weken na Rotterdam een trailmarathon, om nog eens 5 weken later mijn eerste ultra van 57 km te lopen. Van Rotterdam had ik meer en langer spierpijn dan van die andere twee die daarop volgden.

  Liked by 1 persoon

  • ja; zo ervaar ik het inmiddels ook (al heb ik minder ervaring)… ik ga dit jaar na Boston (waar ik vast last van ga krijgen) de Mar-athon van Sneek doen als lange duurloop op laag tempo … weet zeker dat dat heel anders gaat voelen 😉

   Liked by 1 persoon

 8. Lieverd je bent leuk!! En wat herken ik wederom veel! Dat kletsen over dat lopen steeds de goedbedoelde adviezen de soms afkeurende blikken Anyway we doen wat we kunnen en mogen doen! Geen drugs is beter dan deze! Ik ben er een leukere moeder,vrouw,vriendin,collega door! Bovenstaan en doorgaan ik kan het steeds beter! En wat een heerlijke plannen hebben wij😉Lees ik hierboven!! Nu al blij😘

  Liked by 1 persoon

 9. Tja mensen hebben altijd wel hun mening gewild of ongewild, maar dat ze door bepaalde opmerkingen iemand kunnen raken beseffen ze vaak niet. En alle reacties gelezen blijkt dat wij als hardlopers gewoon een mooi doel hebben, maar niet de naasten uit het oog verliezen. Ook ik ben nu stevig bezig met mijn marathon training voor Enschede. En jeetje wat geeft dat een goed gevoel want gisteren de 1ste keer 3 uur gelopen. En afstand 24,38km niet groots maar wel gelukt en uitgelopen. Nu moet ik zeggen dat het fantastisch weer was. Maar alle positieve reactie op jou blog geeft de lopers moed en spreek voor mijzelf krijg er stees meer vertrouwen in dat het gaat lukken mijn 1ste marathon😀. En het is al gezegd door anderen, maar heel herkenbaar wat je schrijft👍

  Liked by 1 persoon

 10. Whoowhooo!!! Wat gaaf Ben! Je eerste marathon (dat wist ik nog niet) heel spannend maar wat goed om te horen dat het goed gaat!! Ben echt super benieuwd wat je er straks van vindt!! Ja; de reacties van andere lopers zijn echt fijn he?! Heel veel succes met je trainingen! Zet m op! Dat wordt genieten in Enschede!

  Like

 11. Ik beaam je redenatie Hedwig. Zolang je signalen van je lichaam goed ontvangt en ernaar handelt kun je heel goed bepalen hoeveel 10 km, halve of hele marathons er per jaar gelopen kunnen worden. Mijn mening is dat teveel lopers naar anderen kijken en denken dat zij het ook “wel even” kunnen.
  Ik ben benieuwd naar de plannen die jullie aan smeden zijn 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s