schermafbeelding-2017-01-24-om-11-55-27Vorig jaar kon ik een paar maanden niet hardlopen zoals ik dat gewend was. Ik liep na de marathon van Rotterdam een vervelende blessure op aan mijn knie (later bleek mijn heup de oorzaak te zijn). Ik bezocht een fysiotherapeut die mij vooral door het geven van massages behandelde; binnen relatief korte tijd kon ik het hardlopen weer oppikken. De blessure bleef weg!
Ik deed daarna oefeningen om te voorkomen dat deze klacht terugkomt maar het regelmatig nemen van een massage voegde ik ook toe aan mijn ‘training’. Via de fysio kan je dit niet langdurig doen (als je tenminste niet als een gek door je fysiotherapie-tegoed wilt gaan qua verzekeraar en dat is onhandig als je andere behandelingen nodig hebt). Een goede masseur biedt dan uitkomst!
Als je naar elite hardlopers kijkt, is het bijna moeilijk om iemand te vinden die het nemen van massages niet als cruciaal onderdeel van zijn routine ziet. “Massage is an essential part of my training programme,” zegt Jo Pavey in ‘Runners World’. “It’s important for both performance and recovery”. Mo Farah laat zich ook regelmatig behandelen: “I get massaged by the physio all the time, it’s so important when you’ve put your body through hard work”.
De grote vraag is natuurlijk: werken massages ook echt? ik heb er wat literatuur op nageslagen en dit blijkt afhankelijk te zijn van allerlei factoren zoals; het type massage, hoe vaak je er een krijgt en de kwaliteit van de behandeling. Volgens een ervaren sportmasseur ‘hebben sport massages in de meeste gevallen een cumulatief effect’. Eén behandeling heeft wellicht ‘slechts’ een korte termijn effect, maar het verhelpen van langdurige blessures vraagt om meer tijd en behandelingen. Dit ervaar ik inmiddels zelf ook: zodra mijn spieren de handen van mijn masseuse voelen, lijken ze al te ontspannen.
Hebben wij, de recreatieve lopers, eigenlijk wel massages nodig? In een Runnersworld vond ik een stuk dat eigenlijk het volgende zegt: ‘Wij gebruiken dezelfde spieren als de profs en hebben te dealen met dezelfde ‘stressoren’. Veel recreanten gaan -op hun niveau- zo diep als ze kunnen, dus massages voor en na een evenement zoals een wedstrijd helpen blessures voorkomen maar ook om doelen te bereiken en te herstellen.’
Over deze materie valt van alles te lezen (doe dat ook vooral om een eigen mening te kunnen vormen). Ik kan alleen delen wat mijn eigen ervaring is. Na gevoeld te hebben hoe het is om geblesseerd te zijn (dat vond ik echt niet leuk !) heb ik me voorgenomen om er alles aan te doen dat in mijn  macht ligt om te voorkomen dat ik door zoiets niet meer kan trainen. Ik bezocht eerst een tijd lang Het MassageHuys in Amsterdam. Ik was daar een tevreden klant en kan voor ‘locals’ deze plek nog steeds aanraden. 1 kleine ‘waarschuwing’: omdat er verschillende masseurs werken, duurt het even voordat je de masseur hebt gevonden die is wat jij zoekt (de kwaliteit van de behandeling verschilt nogal).


Door toeval liep ik ongeveer een jaar geleden tegen Carolien Bleeker aan. Lief en ik waren moe en hadden behoefte aan een goede massage. Lang verhaal kort: Carolien kwam met haar massagetafel, heerlijke oliën en ontspannende muziek naar ons toe en behandelde ons met succes. Zij geeft allerlei vormen van massage maar wij maken gebruik van haar sportmassages. Dit is natuurlijk ontzettend luxe: in je eigen huis gemasseerd worden op een moment dat het jou uitkomt! Je hoeft niet eerder weg van je werk of zelfs vrij te nemen want Carolien werkt -als dat zo uitkomt- ook s’avonds en in het weekend. Een oppas voor de kinderen wordt uitgespaard… voor ons is het ideaal. Inmiddels laten we ons iedere twee weken door haar masseren. Ze kent mijn spieren, structuren en pezen nu als geen ander. Als ik ook maar een ‘volle’ hamstring voel, weet ik: geen zorgen: Carolien komt eraan!
Om de vraag waarmee ik dit blog begon te beantwoorden: Ik heb nooit meer blessures omdat ze simpelweg de kans niet krijgen om te ontstaan. Massages werken dus niet alleen ‘in onderzoeken’ maar ook in de praktijk. Voor Lief geldt hetzelfde: ook hij zwemt al maanden zonder pijntjes of klachten. Door haar sport-achtergrond kan Carolien ons ook advies geven over oefeningen ter preventie. Maar naast het feit dat ik geen klachten meer heb, geniet ik ook enorm van die 75 minuten behandeling. Soms val ik zelfs bijna in slaap terwijl Carolien mijn spieren flink aanpakt.
Ik besef dat het een luxe is die niet voor iedereen is weggelegd maar als je intensief traint, gun jezelf (als het kan) dan ook een masseur.
p.s.: Carolien werkt in een bepaalde regio; woon je in Noord-Holland dan zit je hoe dan ook goed, ook naar ’t Gooi en enkele andere plekken in de Randstad reist ze af (dan betaal je wel reiskostenvergoeding). Mocht je jezelf of een ander door haar willen laten behandelen dan breng ik je met alle plezier met haar in contact!