(Hardloop) vriendschappen

img_20170124_134059_599Zondag is mijn ‘lange-duurloop-dag’. Gisteren werden het 22 kilometers die ik in laag tempo doorbracht op nieuwe wegen en paden want ik liep voor het eerst richting Almere. Hoewel ik mijn aandacht erbij moest houden om de route goed te volgen, dwaalden mijn gedachten al snel af naar zaterdagavond. Wij hadden een aantal vrienden uitgenodigd voor een ‘house warming’ etentje. Het zijn voor mij niet zomaar vrienden. Dit is een groepje waarmee ik voor het merendeel zo’n 22 jaar bevriend ben. Het werd dan ook een ontspannen, gezellige avond. Geen wonder als je je omgeeft met mensen waarbij je je op je gemak voelt en waarmee je (ondanks behoorlijk wat veranderingen in ieders leven) met elkaar bent meegegroeid door de jaren heen en de vriendschappen de tand des tijds dus hebben doorstaan.

20170204_221343

Ik ben niet iemand met 50 ‘best friends’ maar heb een aantal zeer dierbare vrienden en vriendinnen die ik lange tijd ken. Mijn oudste vriendschap stamt uit mijn middelbare schoolperiode en is zo’n 25 jaar oud. Ik heb via Facebook ook wel contact met mensen die ik van de basisschool ken maar het ‘echte leven samen’ met hen is te lang geleden om van een actieve vriendschap te spreken.

De laatste jaren zijn er weinig nieuwe vriendschappen bijgekomen. Na mijn studententijd werkte ik mij te pletter waardoor ik al blij was als ik mijn ‘bestaande vrienden’ kon onderhouden qua bezoekjes/telefoontjes/het niet vergeten van bijzondere momenten in hun levens (Ik raakte desondanks wel bevriend met een aantal collega’s die gelukkig ook nog steeds vrienden zijn) …En toen er kinderen kwamen werd dat ‘onderhouden van vriendschappen’ tijdelijk nog moeilijker. Voor nieuwe mensen was simpelweg geen ruimte. 

Bovendien: vriendschap is iets bijzonders. Je wordt niet zomaar met iedereen vrienden. Je moet elkaar ‘leuk vinden’ -wat dat ook mag betekenen-, het is fijn als je gemeenschappelijke interesse(s) hebt, het is belangrijk dat je elkaar kan vertrouwen etc. En terwijl ik dit schrijf, besef ik dat dit waarschijnlijk zaken zijn die ik belangrijk vind in vriendschap terwijl een ander zoekt naar andere kenmerken. Ik heb wel eens gelezen dat je minimaal 25 momenten met iemand moet hebben beleefd voordat er sprake kan zijn van vriendschap. Vandaar dat je makkelijker vrienden maakt op school of je werk. Je brengt op die plekken gewoon veel tijd door met anderen. 

Ik breng vele uren hardlopend door en niet zelden met andere hardlopers. Vanmiddag realiseerde ik mij dan ook dat ik voor het eerst sinds lange tijd nieuwe vriendschappen opbouw. Vriendschappen die gebaseerd zijn op de gezamenlijke passie voor het lopen maar met sommige lopers merk ik dat de gespreksonderwerpen tijdens onze trainingen vaak totaal niets meer met met de sport te maken hebben. We delen belangrijke momenten in ons leven met elkaar, we hebben app-groepjes waarin we loopjes afspreken maar waarin we ook heel wat aflachen en slap ‘ouwehoeren’. We wensen elkaar veel succes toe als één van ons aan een race deelneemt en bij een blessure wordt er op alle mogelijke manieren geadviseerd en steun geboden.

Het meest ‘frappante’ vind ik nog dat ik deze nieuwe vrienden met een enkele uitzondering heb leren kennen via Instagram of via Instagrammers waarmee ik bevriend ben geraakt (Facebook deel ik bijna alleen met mensen die ik ook in het echte leven ken omdat ik daar ook dingen over mijn kinderen deel). Nooit gedacht dat sociale media zoiets moois kunnen brengen. Hoewel vriendschap kwetsbaar kan zijn, zeker als hij nog jong is, ben ik dankbaar voor deze contacten. Mijn ‘oude’ vrienden wil ik voor geen goud kwijt: die voelen als familie. Toch is het heel leuk om nieuwe mensen beter te leren kennen, zeker als je onbeperkt over je passie mag kletsen!

Thanks guys…. Oud & Nieuw: beide zijn jullie onbetaalbaar!

By the way: de foto’s in dit stukje staan natuurlijk niet symbool voor wie ik wel/niet als vriend beschouw… ‘echte vrienden’ begrijpen dat uiteraard 😉

10 gedachtes over “(Hardloop) vriendschappen

 1. Of ik nu wel of niet tot je echte vriendjes behoor, omdat ik wél lekker op de foto sta 😂😂😂#winning! Ik zie jou ook echt als mijn vriendinnetje. We hebben zoveel besproken tijdens onze loopjes en inderdaad, het gaat al lang niet meer alleen over hardlopen. Je bent lief en ik vind het heel fijn dat ik weet dat je er altijd bent als ik je nodig mocht hebben! Dikke knuffel!

  Liked by 1 persoon

 2. Jij bent ook heel leuk en aardig op Instagram Hedwig!

  Er zit veel verschil in vrienden maar dat heeft ook zijn charme. Ik heb maar een paar hele goede maar ik heb wel veel buddy’s met wie ik heel verschillende dingen doe. Soms ontwikkelen zich daar vriendschappen uit, soms verwateren vriendschappen, soms leven ze ook weer op.

  Zijn is veranderen vind ik en soms is dat makkelijk en soms schuurt dat. Ik vind social media heel leuk maar probeer het beperkt te houden, maar sommige contacten had ik niet kunnen onderhouden zonder Facebook bijv.

  Ik hoop je nog wel eens irl tegen te komen bij een loopje.

  Groetjes,

  Dorothé

  Liked by 1 persoon

  • ha ha Dorothe dat klinkt echt super grappig 🙂 Ja helemaal eens: vriendschappen ontwikkelen zich, die langdurige die ik heb hoop ik dan ook nog minstens 22 jaar te houden; het is bijzonder om zo lang ‘met elkaar mee te reizen door het leven’. Maar die nieuwe vriendschappen zijn ook erg leuk en inspirerend! Ik denk dat we elkaar vast eens zien: hardloopland is ook weer niet zo groot 😉

   Liked by 1 persoon

 3. ik heb gelukkig meerdere mensen van twitter en instagram leerden kennen, met dezelfde passie als ik! als buitenlander in nederland (of neem ik aan overal kan het zo zijn!) is het best wel moeilijk om sterke vriendschappen te vormen. al 22 jaar in nederland en heb ik helaas geen beste vriendin hier. maar goed… dat ik mijn passie met andere hardlopers kan delen, dat maakt me heel erg blij! Je hebt zelf de best of both worlds – je oude, vertrouwde kring, en je nieuwe hardloop vrienden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s