The body achieves what the mind believes

_ND28485-Edit

Foto: Andy Astfalck

Als je je omgeeft met hardlopers is de kans groot dat je rond deze tijd van het jaar herhaaldelijk het woord ‘marathon’ hoort vallen. Als je veel Nederlandse marathonlopers kent dan is de kans zeer groot dat de plaats Rotterdam de laatste weken veelvuldig genoemd wordt. Terwijl ik meerdere keren per dag wegdroom naar het Amerikaanse plaatsje Hopkinton en mijzelf denkbeeldig door de heuvels van Massachusetts naar de mooiste finish ter wereld (althans: voor mij) in Boston zie rennen, bouwt de spanning voor veel van mijn vrienden zich behoorlijk op! Komende zondag  staan zij aan de start van die andere geweldige loop-sensatie: de marathon van Rotterdam! Vorig jaar liep ik er mijn PR (3.27.23) waarmee ik mij kwalificeerde voor de Boston Marathon op 17 april aanstaande.

Het harde werken zit erop, mijn laatste echt lange duurloop liep ik afgelopen zondag. Het werd een bijzonder exemplaar: 21,5 kilometer liep ik heen en terug naar Hilversum maar deze onderbrak ik voor een 10 km wedstrijd tijdens de Hilversum City Run. Samen met Marjolein probeerde ik voor haar een PR te lopen, en dat lukte! We zijn diep gegaan maar het is het waard geweest: ze kraakte de sub 50 (en dat is nog maar het begin, I’m sure!!).

Ik weet het al langer: de marathon zit tussen mijn oren. The body achieves what the mind believes. Bij mij is dat heel sterk zo. Door aan bepaalde dingen te denken tijdens deze magische afstand kan ik mijzelf naar grote hoogten drijven, pijn verbijten, doorzetten… In New York had ik een mooi lijstje in mijn hoofd om aan te denken; met name lief, mijn ouders en kinderen gaven mentale kracht. in Rotterdam had ik ‘runbuddy’ Robin aan mijn zijde waardoor ik iets minder afleiding nodig had: niet afgesproken hielpen we elkaar de eerste 32 kilometers richting de finish, de laatste 10 ging mijn verstand op nul en liep ik bijna ‘dierlijk’. In Berlijn haalde ik er in de laatste 12 kilometers mijn levensjaren vanaf de 30 bij (ik was 42 leert een makkelijk sommetje ons 😉 )

Maar nu Boston. Ik voel dat ik een nieuw lijstje ‘motivators’ nodig heb. Sommigen zullen altijd terugkeren. Sommigen moeten erbij omdat ze waardevol voor mij zijn geworden. Misschien vinden jullie dit pathetisch of ‘cheesy’ maar geloof me: het helpt mij en ik wil gewoon weer echt goed lopen tijdens mijn vierde marathon. Daar haal ik dus alles bij wat helpt 😉

Ik schrijf het lijstje hier nu op zodat ik houvast heb en ik er later op terug kan kijken. Daar gaat ‘ie… in willekeurige volgorde want als het om ‘motivators’ voor een marathon gaat, zijn ze uiteindelijk allemaal even belangrijk

 • Mijn vader en moeder – logisch!
 • Mijn lief die mij (bijna altijd 😉 ) de vrijheid geeft om te gaan voor mijn passie
 • Mijn kinderen: need I say more?
 • Mijn eindeloos inspirerende loopvriendinnen Marjolein en Joke van ‘Monday Runday’, allebei omdat ze ook de grenzen van hun kunnen opzoeken, ervoor gaan, keihard doorbijten als het erop aankomt en ‘Lemonade’ maken als life ze lemons geeft.
 • Kathrine Switzer; de eerste vrouw die in 1967 illegaal maar officieel (dus met startnummer) de Boston marathon liep waarbij ze bijna door de organisatie uit de race werd getrokken (men vond hardlopen voor vrouwen destijds niet ok…)
 • Roberta Gibb (‘Bobbi’) die deze marathon in 1966 illegaal en zonder startnummer liep als eerste vrouw ooit!
Schermafbeelding 2017-04-06 om 09.05.39

bron: runners world

 • Tiny Raijmakers, mijn nieuwe coach die mij nu al maanden van goede adviezen en feedback voorziet en die zelf ooit een marathon in 2 uur en 56 minuten liep
 • ‘Phanos koning’ Sunny Schippers die afgelopen weekend voor het eerst een marathon won!!! Hij heeft er geloof ik zo’n 45 gelopen. Dat is veel en de niet-loper denkt nu misschien: ‘ja,…logisch’ !… Maar niets is minder waar: een marathon winnen, dat is voor bijna niemand weggelegd. Wat een inspiratiebron!
 • Petra (jullie kennen d’r wel, ze duikt hier regelmatig op 🙂 ) die op dezelfde dag de 60 km van Texel gaat lopen! Ik hoef er alleen maar aan te denken dat zij nog 18 km door ‘mag’ nadat ik finish om me beter te voelen. Wat een prestatie!
 • Runbuddy Marieke die enorm gedreven is maar nu helaas even ziek. Zij zou hier (of in welke marathon dan ook) willen lopen maar mag het gewoon even niet: in dat licht zijn de laatste pittige kilometers een cadeau.
 • En ten slotte verschillende ‘collega’s’ uit het Asics Frontrunner team. Als je inspiratie zoekt, hoef je hier niet ver te zoeken. Jo Schoonbroodt bijvoorbeeld die op 65-jarige leeftijd nog een marathon onder de drie uur liep en het wereldrecord op de 6-uurs ultra meerdere keren op zijn naam heeft staan. Hij is 1 van de vele inspirerende mensen in onze ‘community’ die ik steeds beter leer kennen.

Waar ik -vroeg of laat- altijd aan denk tijdens mijn marathon?… De vele mooie lange duurlopen, intervals op de baan, hills trainingen, burpees, plankjes, versnellingen aan het einde van een trainingsloop…. kortom: de weg er naartoe…. want wat was hij weer mooi!

Nog 11 dagen en dan is het zover.

_ND29089-Edit

foto: Andy Astfalck

26 gedachtes over “The body achieves what the mind believes

 1. Mooi verhaal Hedwig en genoeg “houvast” zou ik zeggen. Ik voel gewoon dat het een prachtige en goede loop gaat worden gezien je voorbereidingen. Geniet van alles! X

  Like

 2. Mooi lijstje. Niets meer meer veranderen en gewoon ervoor gaan.

  btw ook ik heb een zwak voor die voorloopsters in Boston. Het verhaal van Katherine kende is. Het andere nog niet. Ik ga googelen.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 3. Wow, Hed wat een mooi verhaal. Je kunt je nu toch niet meer voorstellen dat in 1966/1967 vrouwen niet mee mochten doen. Inderdaad, een mooie lijst! Wat heb je hard getraind, het gaat helemaal goed komen. Nu alvast, veel succes en we gaan je allemaal in stilte aanmoedigen. Run baby run!

  Liked by 1 persoon

  • Ah wat lief Anja, wordt enorm gewaardeerd!! En inderdaad… dat was een paar jaar voordat ik geboren werd… relatief zo enorm kort geleden…. er is -voor veel vrouwen- gelukkig veel veranderd sindsdien! X

   Like

   • Heel vroeger was het schijnbaar ook voor mannen niet normaal. Jaren geleden meegedaan aan een hardloopclinic. Een van de sprekers was Gerard Nijboer. Hij kan niet alleen goed hardlopen maar ook fantastisch verhalen. Hij vertelde dat hij vroeger door een boer met een riek werd achterna gezeten haha.

    Liked by 1 persoon

 4. Een mooi lijstje, Hedwig! Ik hoop voor je dat deze bronnen van inspiratie je voldoende moraal gaan geven in de kilometers van Heartbreak Hill en (net daarachter) de “haunted mile”. Heel erg veel plezier in Boston/Hopkinton en ontzettend veel succes!

  Liked by 1 persoon

 5. Veel ren- en denkplezier! Ik wens je net zo’n mooie loop als ik gisteren had op de Rotterdam Marathon. Erg warm, maar ook warm publiek. Ik liep 03.43.18 Heel vlak gelopen. Eerst achter het balonnetje van drie vijfenveertig. Maar halverwege ivm drukte voor die groep gaan lopen en ze nooit meer gezien. De hele race niet op mijn ‘klok’ gekeken. Enkel tijd langs de weg op 21 km en 40 km. Hoe ik mijn gedachten verzet heb weet ik even niet meer. Ik weet wel dat ik de gedachte ‘ik wil wandelen’ vooral moest uitschakelen. Ik denk dat ik random ben gaan tellen. Doe ik wel vaker als ik het zwaar heb.

  Veel plezier in Boston!

  Like

 6. Mooi verhaal en mooie lijst Hedwig! Ik wist tot voor kort helemaal niet wat nu het speciale is aan de Boston marathon. Sowieso speciaal dat je je gekwalificeerd hebt met een tijd die bijna 18 minuten sneller is dan de kwalificatietijd, in een wedstrijd waarvan je niks had verwacht. En speciaal dat je met alleen maar vrouwen loopt. Maar laat deze feitjes vooral niet de spanning verhogen ik wil er alleen maar het speciale van deze marathon mee aangeven. 😉
  Je hebt er in ieder geval alles aan gedaan om goed te presteren.
  Veel succes en plezier maandag in Boston. Ik volg je op de voet.

  Like

 7. Hey Rob! Ik loop niet met alleen maar vrouwen hoor; het merendeel (zoals altijd) is man… had ik die indruk gewekt? ha ha!! Dank je wel voor de support!! er is een app om te tracken als je dat leuk vindt: 2017 boston marathon. ik ben de enige hedwig die mee doet dus dat zoekt lekker makkelijk 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s