#fitgirl #fitboy #fitmom

IMG_20170611_125529_959Hoe je het ook wendt of keert; na vier en een half jaar hardlopen, moet ik concluderen dat ook de hardloopwereld bestaat uit subculturen. We zijn meestal en op de eerste plaats ‘one big happy running family’ maar net zoals vroeger op school vormen zich (on)gewild toch ‘groepjes’.

Op school waren er bijvoorbeeld de punkers, kakkers, alto’s, nerds en ‘populairen’. Bij lopers zie ik andere groepjes. ‘In real life’ maar vooral op de sociale media die vaak deel uitmaken van het leven van veel actieve hardlopers.

Ik vind het leuk om mijn hardloopactiviteiten en avonturen met anderen te delen. Dat is inmiddels eigenlijk vooral omdat het mij op de een of andere manier extra stimuleert om te blijven lopen. Niet voor niets schrijf ik dit blog. De afgelopen maanden ben ik ook actiever op Instagram. Voor wie het niet kent: dat is een soort Twitter in beelden. Of een compactere vorm van Facebook. Ik deel er vrijwel uitsluitend hardloopfoto’s zodat ik een soort online dagboek heb waarop ik terug kan kijken naar de reis die ik lopend afleg. De interactie met andere lopers op Instagram vind ik speciaal: ik leer er soms mensen kennen waarmee ik uiteindelijk ook echt ga lopen (of waarmee ik zelfs vrienden ben geworden). Veel mensen die mij ‘volgen’, volg ik terug zodat we elkaars ontwikkeling, vorderingen, tips en plannen kunnen meebeleven…

Maargoed; terug naar die groepen. Door Instagram werd voor mij nog duidelijker dat er een onderverdeling te maken is in de ‘instagrammende hardlopers’ (of hardlopende instagrammers).

Zo heb je de Fit Girls. Naar mijn idee zouden dit fitte meisjes moeten zijn (en gelukkig zijn de meeste van hen dit ook) maar verbazingwekkend genoeg zie ik ook dames die de leeftijd waarop je ze met goed fatsoen een meisje kon noemen al lang gepasseerd zijn (of het moment waarop ze fit waren) die zichzelf met droge ogen ‘hashtaggen’ met #Fitgirl. In het echte leven valt mij op dat ‘Fit Girls’ graag in groepen deelnemen aan evenementen die vaak uitsluitend voor vrouwen zijn. Ook lijken ze het prettig te vinden om bepaalde ‘Über – fitgirls’ in grote getale aan te hangen en foto’s van hun maaltijden, shakes en (healthy!) snacks te delen. Ik merk dat wat ik nu schrijf een beetje negatief klinkt. Zo bedoel ik het niet: ik denk alleen dat de ‘fit girl’ wat verder van mij af staat,… waarschijnlijk omdat ik al een tijdje een woman ben ha ha!

Een andere groep bestaat uit de Pro’s. De Topsporters zoals je wilt. Zij vallen op door zwijgzaamheid. Ze ‘liken’ niks en reageren zelden ergens op (al zijn er uitzonderingen zoals Abdi Nageeye). Dat wordt ze door fans zoals ik vergeven: zij moeten AL hun tijd en energie in de sport steken. Wij trouwe volgelingen snappen dat volledig! 😉  In het echte leven zie ik ze (als het meezit) in het startvak voor me 😉 of anders 2 vakken…. Sociale media horen er -marketing technisch gezien- vast bij voor deze lopers maar doet ze denk ik niet veel. En gelijk hebben ze!

Een groep waarvoor ik echt moest nadenken over de naam: The Celebs. Dit zijn lopers die veel volgers willen maar vrijwel niemand terug volgen. Ik weet niet wat hierachter zit maar ik denk dat deze mensen een beetje narcistisch zijn? Inmiddels ben ik erachter dat zij vaak ‘groomen’: ze volgen mensen of reageren tijdelijk heel intensief op foto’s maar zodra ‘het target’ ze terug volgt, ontvolgen zij ‘het slachtoffer’ snel. Hoe sneu. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ‘the celeb’ zich in het echte leven manifesteert… ik vermoed op eenzelfde manier: hij of zij doet erg vriendelijk maar in hoeverre dit oprecht is….?

Het goede nieuws is dat de grootste groep volgens mij gevormd wordt door de ‘Happy Hardloper’. Dit is de ongecompliceerde hardloper die geniet van zijn/haar sport en die je ‘de pis niet lauw maakt’. Deze loper reageert veelal positief op andermans prestaties, doelen en plannen en is verder niet zo erg bezig met wat er allemaal gebeurt in ‘Instagramland’. Als de foto’s maar mooi zijn, en de prestaties navenant dan is het goed. En dit geldt eigenlijk ook voor het echte leven.

Last but not least de groep waar ik (onder andere) toe behoor. De sportende moeders oftewel: de #FitMoms. Een super suffe naam maar het is niet anders. Het blog dat je nu leest, is ontstaan doordat onze zoon geopereerd werd. Anderhalve week moest hij thuis herstellen. Dat was voor hem absoluut niet fijn. Maar voor mij was het soms ook een behoorlijk geregel. Bijvoorbeeld qua hardlopen. Hoe train je door als je voor je kind wilt zorgen? Ik bedacht me dat de #fitmom het soms best zwaar heeft. Natuurlijk kiezen we er zelf voor om voor een marathon of iets dergelijks te trainen maargoed: de #runningdad en vaak kinderloze #fitgirls, #fitboys en #pro’s hebben niet te kampen met dit soort (luxe) problemen terwijl zij voor dezelfde hobby kozen. Lopen terwijl je s’nachts 4 keer wakker gemaakt werd. Aan een wedstrijd meedoen terwijl je anderhalve week lang iedere nacht meerdere keren wakker gemaakt wordt… ‘moeten’ trainen terwijl je kind ziek op de bank ligt en je geen oppas of runningdad ‘bij de hand hebt’ om het even over te nemen (diep respect dus voor single ouders!)…

IMG-20170605-WA0022-01

met haas robert tijdens een mislukte pr poging op de 10 km in IJsselstein

Ik zou voor geen goud zonder mijn kinderen willen maar ik wil alle #FitMoms bij deze even een veer in hun bips steken. Knap wat wij doen ;-)! Vaak met een (drukke) baan, kinderen en zorgtaken ook nog trainen voor onze sport! (Al weten wij zelf dan ook wel weer dat we het juist doen omdat lopen soms het beste medicijn is tegen ALLES 😉 ) En een voordeel:  als je dan weer eens een mooie prestatie neerzet ondanks de situatie waarin je moest trainen, dan voelt het als ‘extra goed’!

p.s.: dit geldt uiteraard ook voor #runningdads die naast hun werk en overige verantwoordelijkheden thuis mee-zorgen voor de kinderen of die volledig zorg dragen voor ze. Helaas is dit een zeer zeldzaam type loper. Haast net zo zeldzaam als ‘in het gewone leven 😉 .

 

 

 

 

 

 

 

28 gedachtes over “#fitgirl #fitboy #fitmom

  • 😉 ik ga er nog altijd vanuit dat mijn lezers humor hebben en een blog als dit niet totaal serieus nemen. Maar dat zit volgens mij wel goed! We moeten onszelf ook niet te serieus nemen en rijtjes zoals deze al helemaal niet 😉

   Liked by 1 persoon

 1. Er is nog een groep die je vergat, de lopers die niks posten van hun sport op Instagram, de #absents wellicht de meerderheid van de lopers. Hun plezier is optimaal tijdens het lopen, afgezonderd van de rest van de wereld, lekker op jezelf of met je vrienden. Dat behoeft geen uitleg, foto, noch hokje of hashtag.

  Liked by 3 people

 2. Hahaha eigenlijk hoor ik in geen enkel groepje, maar wat kun jij zeuren zeg…fitgirl mag je zeker maar zijn tot je 17e, want daarna ben je een vrouw, of was ik maar fitgirl tot mijn 11e, omdat ik toen ongesteld werd. Werd ik dus ook een vrouw. Mag ik dan wel tot mijn 75e een fitmom zijn omdat ik kinderen heb gekregen of ben ik boven de 60 weer een fitgranny.Foto’s plaatsen van wat ik wel of niet eet, goe ik loop, waar,wanneer en met wie…doen of niet doen… Dilemma, dilemma.
  O nee toch niet. Gelukkig mag iedereen een mening hebben net als jij en noemen wij ons wat we willen

  Like

 3. Geloof het of niet maar ook kinderloze hardloopsters hebben een (sociaal) leven naast het hardlopen… Maar ach, ik ben dan ook hardlopende kinderloze blogster van het eerste uur (2005) die instagramt zonder hardloophashtag…

  Like

  • ja ook daar zou je dan weer een groep van kunnen maken. En ook van bloggende werkende moeders met een sociaal leven die daar door bijvoorbeeld een ziek kind soms in moeten snijden… ik hoop dat ook jij een lezer met humor bent en mijn blog van vandaag daardoor met een knipoog kan lezen 😉

   Like

  • de runningdoggylovers zijn een mooie groep. Een vriendin van mij hoort daarbij 😉 Ik vind het altijd erg gezellig als haar lieve hond mee gaat! Het lijkt me inderdaad lastig als je hond ouder wordt: je wilt dan toch het liefst samen blijven lopen he?! … tempo en afstand dan maar aanpassen? Een stukje met de hond en een stukje zonder? ook dat vraagt om creativiteit!

   Like

 4. Hi Hedwig,

  Leuke blog en inderdaad zijn er subculturen in hardloopland en zeker in de social media daarvan. Ik probeer wel eens wat grenzen te slechten en mensen buiten hun hokje te laten denken en doen. Zo ga ik wel eens lopen bij girls2torun in Rotterdam terwijl ik die leeftijd al lang te boven ben maar het is daar echt gezellig. Ik mail met een bekende ultraloopster (die zich niet als celeb gedraagt) en we leven gewoon met elkaar mee. Of ik spreek af met een blogger of IG-er zoals jij #fitmom de jongere generatie terwijl ik zelf #fitmom de oudere generatie ben. Misschien moeten we het 1.0 en 2.0 etc. noemen. Het grappige is nl. dat zolang je kinderen thuis hebt dat je er flink rekening mee houdt. Mijn nachtrust is soms tekort omdat ik iemand uit de kroeg/van party of vliegtuig heb moeten halen. Verder blijf ik vaak lang op omdat pubers dan pas aanspreekbaar zijn, ten koste van mijn nachtrust. Ik deel verder mijn loopjes zo in dat we ook nog een family life hebben. Maar het is minder zwaar dan toen ze babies en basisschoolkinderen waren. Voor iedere run verdienen we een veer of schouderklopje en ook voor al die andere dingen.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

  • wat leuk dat je dat doet Dorothé ; lopen met Girlslove2run etc! Dat is wel echt out of the box! Top! Ja ik ben benieuwd wat me de komende jaren te wachten staat qua kinderen ha ha! En uiteraard hebben mensen zonder kinderen het ook druk maar omdat ik ooit uiteraard ook kinderloos was (maar met drukke baan en sociaal leven) weet ik dat dat toch anders is… maar zoals gezegd: ik zou ze voor geen goud willen missen en het is ook allemaal prima te doen behalve in dit soort situaties is het echt puzzelen…

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s