Screenshot 2017-07-07 15.21.36Maanden geleden -volgens mij woonde ik nog net in Amsterdam- ging ik Klaas volgen op Strava. Via deze app kan je je sportactiviteiten vastleggen en die van anderen volgen net zoals je dat kan doen met bijvoorbeeld Runkeerper en NikePlus. Waarom ik Klaas ging volgen of hij mij weet ik niet meer. Wie er mee begon? Geen idee. Misschien was de reden dat we elkaars blog lazen? Of begon dat pas na onze ‘Strava-connectie’? Ik weet nog wel dat ik maandenlang niet door had dat hij het broertje is van die andere Boomsma: Arie. Ik schrok er een beetje van toen ik daarachter kwam; als Klaas maar niet dacht dat ik hem ‘volgde’ vanwege zijn broer! Ik checkte Klaas inmiddels met interesse. Ik vond het leuk om vanuit mijn nieuwe woonplaats zijn vorderingen in mijn oude stad te bekijken. Even wegdromen naar het Vondelpark en andere mooie hoofdstedelijke plekjes. Ik las zijn blogs met plezier. ‘Die kan wel schrijven!’ dacht ik nog, niet wetende dat hij dit voor zijn werk ook doet. Broer Arie is hartstikke aardig en enorm gespierd (ik sportte een tijdje bij zijn destijds net geopende Vondelgym) maar hij is geen hardloper. En dat is Klaas dus wel. Zelfs een heel goede met veel potentie! En daardoor vind ik als loopgek de jongere broer in tegenstelling tot de rest van vrouwelijk Nederland vele malen interessanter dan de oudere 😉
Klaas zijn blogs zijn echt goed. Ik lees graag hardloopverhalen (meestal van bloggers) maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze niet allemaal even goed geschreven zijn. Dat maakt op zich niet uit maar het is heerlijk als je dan ineens een pareltje ontdekt. Iemand die iedere keer weer wat interessants of moois weet te schrijven. Of iets herkenbaars. En dat dan op een manier die maakt dat je dagelijks wat van hem of haar zou willen lezen!
Screenshot 2017-07-07 14.25.58Twee weken geleden viel mijn oog op een post van de hardloop-blogger die ik ooit als eerste begon te volgen: Mari Durieux. Mari wees op een nieuw hardloopboek: ‘Ren voor je leven’ dat tot mijn stomme verbazing door ‘mijn’ Klaas geschreven is. Dat boek moest ik zo snel mogelijk in handen krijgen! Ik trok een sprintje naar de plaatselijke Bruna en ‘normale’ boekhandel maar beiden hadden hem niet (dit is inmiddels wel anders: een derde druk is onderweg!). Dus dan maar snel onze vrienden van bol.com inschakelen. Twee dagen later was mijn nieuwe bijbeltje binnen en bracht ik alle uurtjes die ik kon, tevreden lezend door.
Toen ik het boek bijna uit had, verscheen Klaas met broer Arie in een uitzending van Jinek. Hij moet zijn ‘kindje’ natuurlijk promoten want dat hoort er nu eenmaal bij. Ik wist wel beter: dit is zo’n bijzonder verhaal. Op zo’n openhartige manier opgeschreven. Dat boek verkoopt zichzelf. Toch was het super om hem te horen vertellen over zijn levensverhaal. Hij sprak zo gepassioneerd over hardlopen dat ik hem bijna wilde uitnodigen om onder het genot van een mooi glas Spa of een kopje thee urenlang te lullen over lopen. Heerlijk! Ik vind hem niet mislukt of zielig. Ik vind hem een loper die de sport enorm goed verwoordt en vertegenwoordigd. Eva Jinek vroeg zich na zijn ‘betoog’ zelfs af of ze dan niet toch naar ‘the dark side’ zou overstappen. Hiermee tot mijn grote vermaak niet refererend aan middelenmisbruik maar aan ons geliefde lopen.


Alle hardlopers hebben een verhaal. Soms lijkt dat met wat nuances op dat van Klaas. Zelfs ogenschijnlijk brave moeders kunnen met verslaving te kampen hebben gehad al is het dan in de vorm van ‘onschuldig’ roken en konden ze daarmee pas stoppen toen ze gingen hardlopen. Soms hebben ook zij dingen gedaan waaraan ze alleen met het schaamrood op de kaken kunnen terugdenken. Ook zij vermijden bepaalde mensen of onderwerpen graag omdat ze deze liever uit de weg gaan. Het boek trof mij diep op bladzijde 171 omdat ik hier het gevoel herkende dat ik ooit omschreef in Bloot . De halve van Amsterdam die ik daarin beschrijf blijkt mijn ‘Redemption Run’ te zijn geweest: Verslaafden laten met zo’n run aan zichzelf en anderen zien wat ze waard zijn. In mijn geval liet ik aan mijzelf zien dat ik nog steeds veel kan en waard ben ook al degradeerde ik van geslaagde ZZP’er naar ‘vrouw van en moeder van twee’.
Ik ben nog dagelijks blij met mijn keuze voor ‘the dark side’ 🙂
Bedankt voor het schrijven van je inspirerende boek Klaas Boomsma. Ik wens je alleen maar moois toe, mooi mens!