Oortjes evolutie

1229939_694219137259564_529775126_n

Foto: Karen Roelands

Vanaf dag 1 dat ik begon met lopen, was het luisteren naar muziek iets dat daar voor mij standaard bij hoorde. Mijn liefde voor het hardlopen was er namelijk niet van nature, die heeft moeten groeien. Muziek maakte het afleggen van de aanvankelijk nog maar korte afstanden draaglijker want dat lopen was me toch saai! Ik begon met wat ‘voor handen was’: een I-pod met muziek van mijn lief. Zodra Spotify in mijn leven kwam ging ik los: ‘lekkere hardloopliedjes’ en ‘hardloopliedjes 2’ waren mijn eerste twee hitlijsten en toen ik eind 2015 de marathon van New York zou lopen, werd afspeellijst ‘Marathon New York’ mijn volgende wapenfeit. Inmiddels is het bijna een gewoonte om voor belangrijke races en lange duurlopen in ieder geval vast te stellen welke playlist ik onderweg ter beschikking wil hebben of anders zelfs een geheel nieuwe lijst samen te stellen. Zo maakte ik voor het haaswerk dat ik zou doen bij de marathon van Hoorn ‘knallen met Joke’; opzwepende muziek helpt altijd en zeker als het de bedoeling is om 10 kilometer lang strak 4.30 te lopen!

Schermafbeelding 2015-06-04 om 10.37.00

runhedwigrun @ zevenheuvelenloop

Mijn eerste head phones waren niet geheel onopvallend. Als een of andere aspirant D.J. liep ik totaal ongenegeerd rond met een super grote koptelefoon. Dat had niks te maken met hippigheid. Er waren toen mensen die er gewoon mee rondliepen maar dat waren ‘hipsters’ die daar denk ik over nagedacht hadden. Bij mij was het tegendeel het geval: het waren de head phones van onze zoon die destijds een jaar of 4 was. Het enige alternatief dat ik had, waren de standaard ‘oortjes’ die je bij je smart phone geleverd krijgt en die vielen onder het lopen altijd uit mijn oren. Dus liep ik een jaar of twee super trots voor lul zoals hier boven en hiernaast te zien is.

Dat er speciale ‘oortjes’ voor sporters bestaan, kwam niet in mij op. Ik vond mijn mega-headphones bijzonder lekker zitten! Ze hielden in de winter mijn oren ook nog eens warm! Wat wil een runner nog meer?! 

Toen werd ik jarig en kreeg ik van lief als verrassing ‘in ears’. Dat zijn oortjes die je -net zoals die van je smartphone- in je oren stopt. Ik schoot meteen in de weerstand! Hoezo had hij mij geen fijne nieuwe grote DJ-set gegeven? Ik kon echt niks met die rare kleine oordopjes. Omdat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken en omdat ik wel vaker ageer tegen ideeën van lief die dan later heel goed blijken te zijn, probeerde ik ze toch. Al snel wilde ik niet meer anders; ze zitten heerlijk en geven top geluid.

 

Op de foto’s hierboven is te zien hoe vaak ik met mijn geliefde oortjes loop. Heel vaak. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik, hoe langer ik aan hardlopen doe, hoe vaker ik ook zonder muziek loop. Deze sport is inmiddels mijn grote passie waar ik zo van geniet dat ik het ‘puur’ ook heel goed kan verdragen. Maar nog steeds: lopen mèt muziek blijft fijn en zelfs vaak een ‘must’ tijdens de (laatste) kilometers van een marathon.

Ook HDPHNS is het via mijn blogje opgevallen dat ik een liefhebber ben van muziek & oortjes. Zij vroegen mij of ik daarom eens een setje draadloze sport-exemplaren wilde proberen. Ik reageerde huiverig. Beseften zij wel dat ik nogal eerlijk ben? Dat als ik het niks zou vinden, ik dit ook zou zeggen? Dat vonden ze prima…

 

Dus daar ging ik: lopen met draadloze Avanca D1 oortjes. Tot mijn schrik vond ik ze vreselijk. Ze sloten  mijn oren zo erg af dat ik het verkeer / andere personen om mij heen totaal niet meer hoorde. Dit soort oortjes bleken ook veel minder geschikt om 1 oortje uit en 1 oortje in te laten als je even wat meer contact met de omgeving wilt dus ook dat was hier geen oplossing. Daarbij zorgden ze voor een soort ‘kraakbeenpijn’ in mijn oren; als ik ze uit deed ‘ontspanden’ mijn oorschelpen ineens. En last but not least viel de muziek soms even weg / hoorde ik kraken. Wat nu? Het is natuurlijk super aardig als je iets mag uitproberen maar mijn oordeel was verre van positief. Ik liet HDPHNS weten dat het beter was als ik niks zou zeggen over de oortjes: deze negativiteit daar zouden ze niks mee opschieten. Vanwege het totaal afsluiten van de oren wilde ik ze ook niet weggeven aan een andere loper: te gevaarlijk. (Voor alle duidelijkheid: een pure muziekliefhebber die ze gebruikt buiten het sporten om, zal de ‘intensiteit’ van de muziek via deze set denk ik wel weten te waarderen).

Men stelde voor een ander type te proberen: de Avanca S1. Ondanks dat ik het nu wel een beetje een gedoe begon te vinden (ik moest de oortjes terugsturen en later het oplaad-snoertje dat ik vergeten was, er achteraan -geheel kosteloos was de test dus al niet meer 😉 ) stemde ik in.

Na het meerdere malen lopen met dit setje ben ik zover dat ik een conclusie durf te trekken… Nee, deze oortjes winnen het qua comfort en geluid never nooit van mijn fijne, zachte in-ears. MAAR!!! Er is 1 heel groot voordeel…Bij de lange duurlopen ben ik ze gaan waarderen. Waarom? Het ‘pielen’ met het snoer van mijn gewone oortjes en mijn waterzak / hemdje / flipbelt levert veel irritatie op. Dit is met deze oortjes natuurlijk totaal geen kwestie. Dit model sluit ook minder af waardoor ik ze prettiger vind als het om veiligheid gaat maar echt lekker zitten doen ze niet. Het is meer ‘dat je eraan went’. De eerste kilometers was ik me nogal bewust van de set maar gaandeweg verdwijnt dat gevoel en dan ‘wint’ het comfort van het niet hebben van een snoertje het toch wel. 

 

Wat ik vooral geleerd heb van dit avontuur? Dat ik gewoon geen lullen-voor-spullen blogger ben. Ik ben daarom ook echt benieuwd hoe goed dit stuk gelezen wordt en voor diegenen die dit lezen; vertel eens eerlijk: zie jij een meerwaarde in dit soort ‘reviews’? Ik waardeer ieders (on)gezouten mening!

Thanks!

 

 

 

26 gedachtes over “Oortjes evolutie

 1. Ik ben net helemaal geen amateur van lopen met muziek. Vooral het woord ‘evolutie’ triggerde mij om toch je blog te lezen – die ik nog niet kende, nu wel, en ik hou wel van je schrijfstijl. Wat de inhoud betreft: informatief en toch ‘eigen’, ik tip in op “het delen waard” (wat ik bij deze dan ook ga doen;)

  Liked by 1 persoon

 2. De meeste reviews op blogs wekken bij mij meer aversie op dan dat ik zin krijg om de spullen te gaan kopen. Mensen zetten er meestal ook nog bij dat “het krijgen van deze spullen geenszins hun opinie beoordeeld heeft”. Uiteraard.
  Jouw blog is eerlijker, het is verre van schaamteloze promotie voor die oortjes, er is nog een heel verhaal aan gekoppeld. Dat leest al anders. Daar heb je meer aan dan aan een ongenuanceerde positieve review.

  Liked by 1 persoon

  • Ik blijf het lastig vinden hoor… Mari (die hier ook reageerde) zei eens heel terecht: ik hoor liever van gebruikers wat ze van iets vinden dan van de producenten (want die zullen altijd positief zijn)… daar heeft hij gelijk in. Toch wil ik geen reclamezuil worden. Kijk, dat je iets aan hebt wat men mooi vindt en dat men dan vraagt: waar komt dat vandaan? Dat vind ik prima. Maar het promoten van spullen op zo’n reclame-achtige manier… het past niet bij mij…
   Toch is het verleidelijk als je gevraagd wordt om iets uit te proberen…

   Like

 3. Niks zo persoonlijk als een hoofdtelefoon. ik heb er al zoveel geprobeerd en ook hele fijne draadloze types, toch grijp ik vaak weer terug naar die met een draadje omdat ik voor de zoveelste keer ben vergeten de draadloze op te laden. Over reviews, ik lees alles wat dat betreft en haal er uit wat ik van belang vind. Slechtte spullen bestaan denk ik niet zo veel, wel spullen die je niet bevallen en dat is vaak kwestie van voorkeur. Verder lees ik alles van jou hahaha, dat helpt ook weer

  Liked by 1 persoon

  • ha ha!! Lolbroek, dat is lief! Wat ik hierboven bij Sandra schreef, meen ik: daarin heb jij mijn ogen geopend. Maar toch: blogs van anderen over lopen vind ik heerlijk maar als het riekt naar een ‘review’ , haak ik af…. stom he?

   Liked by 1 persoon

 4. Hahaha ik vind je manier van schrijven zo leuk! Dus ik lees graag alles van je, als dat nu reviews zijn of niet. Voor ik iets zou aanschaffen, ga ik al vlug googlen of er iets over geschreven werd. Dus ik hecht wel belang aan zo’n reviews. Toch moeten we tegenwoordig kritisch zijn als we zoiets lezen en al zeker wanneer de bloggers het product gekregen hebben en positief MOETEN zijn. Tof gedaan lieve Hedwig!

  Liked by 1 persoon

  • dank je wel Louise! Ja, ik lees ook wel reviews maar dan van ‘gewone’ mensen omdat ik bij bloggers denk: die moeten wat leuks roepen. Snap je? Terwijl ik nu ook wel zie dat het werk dat ik eraan gehad heb niet echt maakt dat ik het via deze weg had hoeven doen om aan zo’n head setje te komen ha ha!! Best veel tijd, setje terug sturen, snoertje terug sturen… en zo duur is hij niet. Dus misschien zijn bloggers toch wel betrouwbaar ha ha!! Loop je zondag ook op de Damloop?

   Like

   • Ja veel tijd en energie voor je eerlijke mening!
    Ik zou de Damloop doen maar loop al 2,5 maand niet wegens mijn ITB blessure :(. De marathon van Amsterdam in oktober kan ik ook vergeten. Maar fiets en zwem nu wel veel! En mag eerste keer weer lopen 23 september tijdens de Disneyrun, ik kijk er naar uit! Veel plezier en succes tijdens de Damloop! xxx

    Liked by 1 persoon

   • ach wat enorm jammer! Ja ik lees met je mee dus wist van je blessure maar niet dat het nog altijd zo speelt! Sterkte en heel veel plezier bij de Disney run! liefs! x

    Like

 5. Dito hier vanaf het begin in met muziek in de oren lopen, maar dan wel direct van die Sennheisers met een band in de nek… Als je kijkt op IG heb ik die ook best vaak op. Alleen met muts/cap/hoofband zat dat gewoon r.k. (niet lekker 😉 ) Dus een paar andere Sennheisers gekocht met van de clips in je oren zodat die niet uitvallen. En dat werkt goed voor onder de muts etc. Maar alleen op de weg, ga ik de trails op dan vind ik het juist weer fijn om de omgeving te horen. En al helemaal als je echt vroeg op pad gaat, dan vind ik die ‘rust’ heerlijk, dus geen muziek. Oja, het moet wel een beetje kwaliteit zijn, draadjes vind ik niet erg en absoluut geen in-ears, daar kan ik echt niet tegen, dat kriebelt me al na 2 minuten ! Happy running !

  Enne… nou ik hier toch ben, toch maar even bookmarken, leuk leesvoer !

  Liked by 1 persoon

  • Op Facebook kreeg ik al een aantal reacties van: met muziek lopen; niet doen! Veel te gevaarlijk etc. Ik loop net als jij dus ook heel vaak gewoon te genieten van de natuur zonder muziek… ik denk dat die mensen niet echt mijn verhaal gelezen hebben 😉 Als ik ooit nieuwe nodig heb, ga ik die van jou eens bekijken. Ik kan goed tegen mijn zachte (Bose) in ears maar jouw setje klinkt ook goed! Dank voor je reactie!

   Like

  • Hey Rob! Dat is toevallig! Dus die Avanca d1? Ik vond het echt heftig hoe erg ze je afsluiten. Buiten verkeersgevaar was ik me er ook van bewust dat ik bij ‘enge’ bosjes helemaal niet hoor of er iemand aan komt (al zal dat jou een stuk minder boeien ha ha!!) dank voor je reactie!

   Like

 6. Jij kunt iets zinnigs zeggen over oortjes omdat je ze veel gebruikt. Ik lees reviews altijd met een korrel zout als er daarna een win- of kortingsactie is. Er is een trailer die ik ken en haar reviews vertrouw ik blindelings. Ik erger me eraan steeds meer reviews komen. Ik zie meer in een verslag van een persoonlijke ervaring. Zo schrijf ik er binnenkort een over lopen met een bril.

  Ik ben slechthorend en loop dus nooit met oortjes in, wel met gehoorapparaten.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 7. Om het even welke oortjes ook niet aan mij besteedt. Loop nooit met muziek op. Overigens weet ik al ruim 10 jaar de boot van “lullen voor spullen” verre van me te houden en wil dat de komende 10 jaar ook nog graag zou houden;-) De komende 10 jaar? Optimist!

  Liked by 1 persoon

 8. Prima review juist! Zouden meer mensen moeten doen. Ik vind het zelfs ronduit scharrig dat je de boel voor eigen rekening terug moet sturen! Ik ben trouwens van muziek afgestapt. Bevalt me prima!

  Liked by 1 persoon

  • Tx voor de reactie Ralph, ja ik vond dat ook best apart… en zonder muziek: vind ik tegenwoordig ook prima. Als ik ‘een opdracht’ heb (bepaalde tempo’s ofzo) dan zelfs onprettig met muziek. Maar zoals gezegd: in sommige gevallen vind ik muziek heerlijk!

   Like

 9. Zelf ook nooit met muziek op, want ik vond hardlopen vanaf de eerste stap heel erg leuk om te doen, nooit saai, hooguit zwaar. Misschien is dat omdat ik gezegend ben met zoveel bosgebied om me heen (op wandelafstand). Wat de reviews betreft, geen probleem, zolang je maar eerlijk bent dat je ze gekregen hebt en niet zelf hebt gekocht. En wat die reclamezuil betreft, dat is elke hardloper al die merkkleding en/of merkschoenen draagt onder het hardlopen; een weblog voegt daar niet veel extra’s aan toe volgens mij.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s