Naar de basis

_ND29035-Edit

foto: Andy Astfalck

Aan ideeën geen gebrek. Ieder loopje, lang of kort brengt mij verhalen. Toch heb ik sinds de marathon van Amsterdam niets meer geschreven. Je hoort wel eens over een ‘writers block’. Ik wilde nu eigenlijk gaan zeggen dat ik daar dus geen last van heb want inspiratie had ik al die tijd zoals gezegd meer dan genoeg. Maar toen ik net opzocht wat een ‘writers block’ eigenlijk inhoudt, bleek bij verduidelijking van de term dat dit bij mij toch het geval was. Het is volgens wikipedia namelijk  ‘het tijdelijk onvermogen van een schrijver of componist om tot schrijven te komen’. Dat hoeft niet alleen uit een gebrek aan inspiratie of ideeën te ontstaan.

Ik weet waardoor het bij mij kwam. Door het bang zijn voor wat ‘anderen’ vinden van mijn blogs en dat komt dan weer omdat ikzelf op mijn beurt kritisch kijk naar andermans publicaties.

Angst is een slechte raadgever en werkt beperkend. Een blog is naar mijn idee juist bijzonder, mooi of spraakmakend omdat iemand gedachten onbeperkt durft te delen. Je moet je dan vooraf of tijdens het creëren ervan niet bang maken over wat een ander mogelijk vindt. Dus hoewel die ‘angst’ er nog steeds is en voorlopig ook wel zal blijven, stop ik nu met daardoor dan maar helemaal niets meer op papier te zetten.

Ik gaf het al een beetje aan: het is mijn ‘eigen schuld’. Ik ben op sommige vlakken een kritisch persoon, ook naar mijzelf. (Hardloop)blogs vind ik niet altijd even goed. Mijn eigen creaties lees ik daarom ook geregeld enigszins gegeneerd terug. Daarnaast irriteer ik mij in toenemende mate aan de wijze waarop een aantal hardlopers en ‘ervaringsdeskundigen’ -vaak op het gebied van voeding- zich profileren op blogs en sociale media. Met een schare ‘volgers’ denken sommigen plotseling de wijsheid in pacht te hebben en wordt er gestrooid met raad, zogenaamde wijsheden en ongevraagde adviezen. Sommige ‘voedings-ervaringsdeskundigen’ zijn ronduit lachwekkend. ‘Minder of geen cola drinken is gezonder dan een fles per dag wegwerken’ wordt als totaal nieuw inzicht gepresenteerd. ‘Het is beter om water of thee te drinken’ las ik laatst. Nee joh?! Echt??? Je meent het! Mijn angst is dus dat ik ook overkom als een zelfverklaard hardloopexpert of dat ik lezers irriteer met zaken die lijken op mijn eigen ergernissen. Dus schrijf ik niets meer omdat ieder blog door zelfkritiek een zachte dood sterft in mijn hoofd.

Iets anders maar wat er voor mij toch wel ‘bijhoort’: Instagram. Nou schrijven mensen op dit platform meestal geen enorm relaas maar bij een foto hoort toch vaak een verhaal. Ik lees deze korte toelichtingen graag omdat ik ze inspirerend vind. Helaas zie ik steeds vaker dat foto’s standaard begeleid worden door een of andere tegeltjeswijsheid of quote. Toen dit net ‘in’ was, vond ik het best aardig vooral omdat ik toen nog heel naïef  dacht dat mensen deze wijsheden zelf bedacht hadden. Nu het lijkt alsof velen een boek vol spreuken kado hebben gekregen en deze te pas en te onpas rondstrooien, begint het te vervelen. Ook het stellen van vragen aan het eind van zo’n begeleidend verhaaltje is een trend. ‘ga jij nog lopen?’ ‘Wat draag jij liever; een korte of lange hardloopbroek?’ ‘Vind jij het fijn om in de winter door te trainen?’ ‘wat eet jij als ontbijtje?’ ‘veeg je je kont van achter naar voor af of andersom? Je kan het zo gek niet bedenken of er wordt een vraag over gesteld. Als je veel mensen volgt op Instagram, zou je je dag kunnen vullen met antwoorden geven. In het begin dacht ik nog dat men werkelijk geïnteresseerd was in mijn reactie…

Inmiddels weet ik dat dit vooral een manier is om meer interactie met ‘het publiek’ en daardoor meer volgers te krijgen. Iedereen mag zelf bepalen wat hij schrijft of wat hij waar dan ook wil delen maar ik stoor mij nogal aan deze ‘verzamelwoede’. Dat is namelijk hoe ik het zie: met een marketingtrucje ‘volgers’ verzamelen in plaats van werkelijk van mensen te willen weten wat zij het liefst ‘zus of ‘zo’ doen. Er is naar mijn mening echt een verschil in oprecht een advies willen en dit soort standaard afsluiters van ‘een post’.

Ergo: ik heb de afgelopen maanden relatief veel energie gestopt in ergernissen. Het was niet mijn dagelijkse bezigheid ;-), ik heb enorm leuke weken beleefd tussen oktober en nu. Maar tijdens mijn ‘blog lees / Facebook / Instagram – momentjes’ vielen mij deze zaken vaak op. Het is zonde van energie en tijd om er te veel belang aan te hechten maar het is ook een ‘eye opener’ en iets waar je vervolgens wat mee kan: namelijk proberen om dergelijke schrijfsels zelf te voorkomen. Het laatste dat ik wil is mensen irriteren.

Anderzijds mag de vraag of anderen zich mogelijk aan mij storen niet langer mijn passie voor schrijven in de weg staan. Dus hoe lastig ook: ik ga voortaan proberen ‘onbelemmerd te schrijven’. 

Het plezier in hardlopen en het vastleggen van de avonturen die ik hierdoor beleef, is mijn basis. Ik ga mij dit jaar eerst focussen op de marathon van Kopenhagen die in mei plaatsvindt. Daarna zal ik het in mijn eerste 1/4 triatlon (die van Brugge) opnemen tegen mijn man en één van zijn vrienden. Daarna mag ik aan de slag voor de marathon van Chicago. Genoeg stof tot schrijven dus.

Ga jij nog een marathon lopen dit jaar? Loop jij wel eens in het buitenland? Heb jij wel eens een triatlon overwogen? Whahahahaha! Ik kon het niet laten,

Ciao!

 

 

66 gedachtes over “Naar de basis

 1. Mooi geschreven! Hier is duidelijk oprecht over nagedacht 😉 Ik wilde net een instagrampost maken over hoe ik mijn kont afveeg maar heb het nu toch maar even heroverwogen..
  Maar zonder grappen, liever eens in de 3 maanden een goed doordachte blogpost dan wat bij elkaar gekopieerde loze wijsheden hoor.
  En wat stoer dat je een triathlon gaat doen, kun je goed zwemmen? Dat blijft voor mij toch de drempel..

  Liked by 1 persoon

  • whahahah! Ik wil die post eigenlijk toch wel graag zien en dan uiteraard met mooi beeldmateriaal alhoewel een black/white filtertje misschien een goede overweging is? Ik kan voor geen meter zwemmen en zit sinds kort op borst crawl training. Het gaat steeds beter dus ik veracht in juni op een enigszins aanvaardbaar tempo 1,2 km te kunnen zwemmen. Vindt het overigens erg leuken het schijnt mijn loopprestaties ook nog ten goede te komen 🙂 dus die 3.20 gaat vast eens lukken ha ha!!

   Liked by 1 persoon

 2. Heel mooi en duidelijk neergezet Hedwig! Blij dat je weer terug bent. Gewoon jezelf blijven want je schrijft fantastisch. Ik geniet er alleen maar van en weet zeker, velen met mij! Succes weer met schrijven! X

  Liked by 1 persoon

 3. Leuk dat je weer vaker een blog gaat schrijven. Ik had je inderdaad al gemist. Mooie plannen heb je dit jaar en ben vooral heel erg benieuwd naar je triatlon. Ik wil dit jaar een 1/8 gaan doen. Succes met je trainingen en natuurlijk blijf ik je volgen.

  Liked by 1 persoon

  • Dank je Nina! Ik ben ook super benieuwd naar mijn 1/4 triatlon 😉 ! Geen idee of t even zwaar als als een hele marathon of dat t niet te vergelijken is. Ben nu hard bezig met zwemtrainingen want zwemmen kan ik amper… Jij ook heel veel succes!

   Like

 4. Hi Hedwig,

  Nergens voor nodig om je druk te maken of iemand zich irriteert of niet, want dan is de keuze aan diegene om je blogs niet meer te lezen en te volgen, toch?

  Jouw verhalen zijn voor vele heel herkenbaar en heerlijk om te lezen! Dus gewoon lekker door gaan!!

  Stoer! Een triatlon!!! Echt gaaf! En daarnaast ook nog hele mooie hardloop uitdagingen! Succes, maar zeker nog veel meer plezier met de trainingen!

  Hier is de keuze gemaakt om weer meer te gaan trailen… en de Zügpitz 101 staat op de planning voor juni… Dus zullen we “wat” hoogtemetertjes moeten gaan maken… eerst maar eens zien of we er naar toe getraind komen pfff ;-).

  Groetjes,
  Simone

  Liked by 1 persoon

  • Ja je hebt helemaal gelijk, toch merkte ik dat ik dit even kwijt moest voor ik verder kan. Wilde t eerst niet publiceren totdat mijn man mij gisteren aanspoorde het toch te doen. Ben blij dat ik leuke reacties krijg want ik had mij eigenlijk voorbereid op een klein bakje kritiek. Trainen ga ik ooit ook meer doen. Ik loop veel over de hei en in t bos maar dat is geen echt trainen toch? Succes!!

   Like

   • Goed dat je het weer oppakt! Weet je, al is het alleen maar om van je af te schrijven, dat kan voor jou net zo heerlijk zijn als de run waar over je schrijft!
    Wat een ander daar van denkt? “Boeie”.!
    Gaan ze maar een ander blog lezen. En geven ze alleen maar kritiek? Dan ligt dat niet aan jou, maar aan hen. Dit zijn jóúw belevenissen, zoals jij ze ervaren hebt.

    Alles off-road valt onder trailen! Dus die kilometers van jou over de hei en door het bos vallen daar ook onder hoor 🙂! Er zijn alleen meer gradaties in. De ene gaat veel over zand, de andere over heuvel en weer een ander door de bossen. Maar als training voor een wegmarathon is het heel goed om off-road te lopen! Je wordt er enorm sterk van!

    Liked by 1 persoon

   • Ja dat heb ik wel gemerkt, ik ben nog steeds sneller aan het worden, misschien dus ook wel door andere ondergrond. Ooit wil ik wat meer pittige heuvels enzo gaan proberen; dat ligt zwaar buiten mijn comfort zone… daar wordt je denk ik echt snel van! Dank voor je uitgebreide reacties: enorm leuk!

    Liked by 1 persoon

 5. Hahah lekker blijven schrijven Hedwig! En ik ga stuk om je einde.
  Het is moeilijk om op te vallen met je posts op Instagram tegenwoordig dus ik probeer graag wat uit. en ja, ook schuldig aan die quotes geweest, oeps.
  ga jij nog lopen vandaag? of ben je al geweest? lol

  Liked by 1 persoon

 6. nou mijn opmerking verdwijnt…gek

  maar lekker blijven schrijven Hedwig! en ga stuk om je einde.
  het is soms lastig om op te vallen tussen ál die hardloop-posts op Instagram, dus probeer graag wat uit en ook ik ben schuldig geweest aan die quotes, oeps.

  ga jij nog lopen vandaag? of ben je al geweest? lol

  Liked by 1 persoon

 7. Leuk en herkenbaar om te lezen! En oooww die angst…. weet je wanneer ik die keihard tegenkwam?? Bij onze leuke gezamelijke oud/werkgever!! ‘Wat zou Hedwig wel niet van me denken als ik wijsneuzerig met een klacht of audit aankom…. dat ik t allemaal beter weet en kom vertellen dat ze t niet goed doet?’

  Inmiddels heb ik ook veel geleerd 😊: laat je spontaniteit niet door die angst onderdrukken! Zolang je bij jezelf blijft, blijven de mensen die je leuk vinden, gewoon bij je! En dat zijn juist de mensen die je energie geven!

  Ik zie je stortvloed aan blogs graag tegemoet!

  Liked by 1 persoon

 8. Je eigen blogs herlezen: NOOIT doen! Te gênant voor woorden 🙂 En nu ernstig: heel herkenbaar wat je schrijft … En TOCH heel fijn dat je de draad weer hebt opgenomen … Hardlopers die oprecht over hun lotgevallen vertellen, daar krijg je nooit genoeg van !! 🙂 Veel succes & loopplezier in Kopenhagen !!

  Liked by 1 persoon

 9. Mooie blog!! En herkenbaar! Maar blijf doorschrijven want je hebt écht wat te melden en je bent super inspirerend!
  Ik blijf je volgen!!
  En ja ik ga ook de sprong wagen, ik ga een 1/8 triathlon doen. Heb Mn borstcrawlcursus afgerond. Nu oefenen!!
  O ja en eind van t jaar hoop ik mijn eerste marathon in Amsterdam te lopen!
  Mede door inspiratie van bijv het boek mama’s marathon. Dat bedoel ik!!

  Liked by 1 persoon

  • Wat ontzettend leuk Mijke! Heel lief dat je de moeite neemt om dit te laten weten, dank je wel! Ik zit nu op borstcrawltraining… er valt nog veel te leren maar ik vind het veel leuker dan ik gedacht had. En Amsterdam wordt te gek! Ik heb er afgelopen jaar echt van genoten (al komt dat ook omdat het een PR werd ha ha!) succes met trainen!

   Liked by 1 persoon

 10. Ik heb niet het gevoel dat ik hier nog iets aan toe moeten voegen Hedwig dan bedoel ik de reacties van de anderen hier op jou site die zeggen al genoeg toch. En je weet wel hoe ik denk over het schrijven van een blog(s). En leuk MW Marathon Apeldoorn ik ben er ook de Asselronde 25km. Wie weet zie ik je daar en wordt goed de ogen de kost geven👍

  Liked by 1 persoon

  • Hi Mariska! De reacties op dit blog van vandaag zijn (onverwacht) bemoedigend; enorm leuk! Dat stimuleert me alleen maar meer om verder te gaan met mijn loop-leven op ‘papier’. Dank je wel voor je reactie, super tof!

   Liked by 1 persoon

 11. Hi Hedwig,

  Toevallig heb ik gisteren gecheckt of je blog nog wel bestond (of dat ik een post had gemist). Je ziet dat ik je dus echt volg. Ik volg zelf heel verschillende blogs om heel verschillende redenen. Vrijwel altijd plaats ik een like als waardering voor het neerschrijven/publiceren. Niet alles boeit en er zijn veel open deuren en marketingachtige trucs in blogland. Ik erger me er zo min mogelijk aan. Op IG ook. Wel heb ik het aantal mensen dat ik volg drastisch beperkt met name onder de frontrunners van een bepaald merk want af en toe loopt het daar de spuigaten uit.

  Wat mezelf betreft…. ik blog over heel verschillende onderwerpen voornamelijk voor mezelf om vast te leggen waar ik mee bezig ben. Het leven is zo vluchtig geworden en dagboeken en foto-albums dat lukt me niet maar bloggen wel. Verder vind ik de interactie vaak leuk maar niet dat op iedere reactie weer een reactie moet komen. Bij WordPress kun je wel een sterretje geven, dat doe ik dan wel.

  Ik volg je graag op IG en hier omdat ik het interessant vind zoals je loopt en je ontwikkelt. Ik ben ook benieuwd hoe je met sommige dingen verder gaat. Die kwarttriathlon bijvoorbeeld, maar ook die minimalistische schoenen die je een tijd geleden had.

  Zelf zwem en fiets ik ook tegenwoordig dus wie weet wat er nog in het vat zit. Ook ik moet eerst de borstcrawl nog leren. Komend jaar voor mij 2 marathons in de planning, waarvan 1 net ingeschreven, maar daarover blog ik dan tzt nog wel.

  Groetjes

  Dorothé

  Liked by 1 persoon

  • wat tod Dorothé! Ik volg jou altijd met plezier, dat weet je! Zelfs je verhalen over handwerken etc vind ik leuk 🙂 terwijl ik dat allemaal voor geen meter kan. Hey: welke marathons worden het? ik ben super benieuwd!!! Echt!! Schrijf er maar snel een blog over want misschien kan ik komen kijken ofzo!

   Like

 12. Omdat jij je een beetje bang was en hebt lopen irriteren heb je mij veel te lang de kans ontnomen om me aan jou irritante, zeurende, wijsheidinpacht hebbende, zelfvoldane, kijk mij eens goed zijnde schrijfseltjes te irriteren.
  Ben heel blij dat je weer terug bent!!
  #Vetteknipoog

  Wellicht tot in Apeldoorn, ik loop ook de Asselronde.

  Blijf je wel schrijven? Overweeg je ook wedstrijdverslagen? En het moet toch van voor naar achter?

  Kijk weer uit naar je volgende verhaal.

  Grtz, Cristian

  Liked by 1 persoon

  • I love my followers! (#dikkevetteknipoog) echt leuk hoe creatief veel lezers reageren. Ik zit daardoor de hele dag al te lachen. Cool dat je de Asselronde ook loopt, ik probeer je te spotten! oh en… ik blijf schrijven, ik overweeg geen wedstrijdverslagen -wel mooi geschreven verhalen over loopjes 😉 en uh… ja dat schijnt de beste aanpak te zijn ha ha! Groetjes!

   Like

 13. Hi Hedwig, fijn om weer een blog van je te lezen, geen irritaties, maar wel gelachen. Ik ben heel benieuwd naar je voorbereidingen voor Kopenhagen en de triatlon, hoe je het combineert. Een marathon lopen is wel een wens, maar geen idee of dat dit jaar gaat gebeuren, eerst maar eens zien of ik op tijd klaar ben voor de halve in Enschede. Lopen in het buitenland doe ik heel af en toen en dan kom ik nog niet eens in Gronau, hier vijf kilometer over de grens, haha.
  Succes met je trainingen.

  Liked by 1 persoon

  • 🙂 blij dat je gelachen hebt! dat is het leukst als je dat kan bereiken 🙂 Ik ga inderdaad proberen weer te geven hoe ik voor een PR in Kopenhagen train en tegelijkertijd voor die 1/4 triatlon (want de marathon staat bij mij op 1)… die halve in Enschede gaat je vast lukken: tijd genoeg toch? Heel veel plezier bij het trainen ervoor!!

   Like

 14. Hallo Hedwig,
  Fijn dat je terug bent!
  Dit is de eerste keer dat ik überhaupt reageer op een blog, maar in dit geval vind ik het nodig.
  Ik begon me al een beetje zorgen over je te maken toen een nieuwe blog maar uitbleef, want ik lees ze graag. Ik volg maar een paar bloggers, waaronder Mari en jij. Alleen via de blogs. Dus graag doorgaan!

  In het verleden zelf een 1/4 triatlon gedaan in voorbereiding op mijn eerste marathon. Was zwaar maar leuk om te doen en gaat in de toekomst vast nog een keer gebeuren, maar wil eerst goed borstcrawl leren. (Waar volg jij borstcrawl-les?)
  Ik ben van oorsprong wielrenner, ben er daarna bij gaan hardlopen. Sinds 3 jaar ook trailen, doel is volgend jaar een ultra.

  Groet, Eveline

  Liked by 1 persoon

  • Hi Eveline! Wat een hartverwarmende reactie! Dank je wel! Ik heb borstcrawl-les van Edwin van Norden in Amersfoort. Als ik het echt een beetje kan ga ik verder in de traiatlon-groep in mijn woonplaats. Wielrennen heb ik al lang niet meer gedaan maar tot een paar jaar geleden deed ik het regelmatig… dat moet ik dus weer even oppakken… De zwemtraining kan ik echt aanbevelen: het combineert goed met hardlopen en na een paar lessen heb ik nu het gevoel redelijk ontspannen te kunnen zwemmen. Dat is voor mij al heel wat!

   Like

 15. Je bent er weer! Leuk, ik lees je graag.
  En ik deel wel wat van je irritaties. Daarom dat ik niet actief ben op Instagram, ik kan er ook niets mee. Ik schrijf eigenlijk voornamelijk voor mezelf, ik hoef niet zonodig op zoek naar likes en volgers. Wie het leest leest het, wie het leuk vindt.. inderdaad. Gewoon doen waar je zin in hebt, net zoals ik toch lekker die tegeltjeswijsheid blijf gebruiken om mijn blogs te kleuren! 😉

  Liked by 1 persoon

 16. Jeuh! Je bent er weer, fijn om weer iets van jouw hand te lezen. Ik ben misschien niet zo zelfkritisch als jij over mijn blogs, maar ik kan meepraten over een writers block. Heb er zelf net ook een paar maanden last van gehad. O ja, om nog even een antwoord te geven op je vragen onderaan: dit jaar wordt het tijd voor mijn 2e marathon (Eindhoven) en mij zul je nooit zien bij een triatlon, ik zou na 25 meter al verzuipen! En als laatste: een wedstrijd in het buitenland hoop ik uiterlijk in 2020 te lopen, want bij de marathon van Berlijn in dat jaar ben ik 42 jaar en 199 dagen :). Succes met al je doelen dit jaar!

  Like

 17. Hoi Hedwig, wel heel herkenbaar hoor, je blog.. schrijven om te schrijven is niet m’n ding, dus blijft het op mijn blogje regelmatig wel eens windstil… maar de plannen voor 2018 stapelen zich wel verder op qua sportieve doelen hoor… daaraan geen gebrek en bij jou dus ook niet 🙂 .. veel succes!

  Liked by 1 persoon

 18. Hallo Hedwig ik volg je ook graag ! Wij zijn allebij mama’s en het motiveert mij als ik zie dat ik niet alleen ben om toch naast mijn kinderen andere doelstellingen te hebben. Trouwens ik heb recent een heel goed boek gelezen over vrouwen en hardlopen: “compleet handboek looptraining voor vrouwen” van D. Scott. Veel moed voor de zwemen fietstrainingen !

  Liked by 1 persoon

 19. Ik wilde toch een uitgebreide reactie geven maar ik zie dat je al veel reacties heb gekregen. Mijn erfenissen zijn anders, dwz in het geval van de “big blogs” heb ik het gevoel dat de blogger zelf niet in mij geïnteresseerd is. Geen enkel Nederlandse blogger die ik volg leest mijn blog en zelden reageerden ze naar mijn social media accounts. Maar dat maakt niet uit. Ik blijf doorgaan. We hebben allemaal iets. Loslaten en je ding doen.

  Ik loop heel vaak in het buitenland ! Misschien loop ik een marathon dit jaar maar ik kan niet zwemmen dus geen tri voor mij!

  Like

  • Hey Renée! Ik heb geen big blog maar ik ben wel een Nederlandse blogger en ik ontdekte net dus pas dat jij een super leuk account hebt; ik blijf je lezen! Waar zit de knop om automatisch te horen dat jij wat nieuws geschreven hebt? Je instagram account volg ik overigens dagelijks (tenminste als je wat gepost hebt)… ik kan trouwens ook niet zwemmen, zit daarom nu op borst crawl les… in juni moet ik 1,2 km aan 1 stuk kunnen crawlen. Ik ben benieuwd! Succes met je voorbereidingen. Hoop altijd je eens per ongeluk te spotten als ik aan het hardlopen ben in / rond Presikhaaf :-)(dat is dus zo’n leuke kant van sociale media haha!)

   Like

 20. Hedwig,
  Tijdens het trainen voor mijn triatlon heb ik veel gehad aan het boek “Handboek triatlon” van Mike Finch, (Veltman uitgevers). Zoiets misschien ook iets voor jou?
  Het is maar een tip, als zoiets niet goed voelt voor jou dan zeker niet doen en je eigen plan trekken.
  In elk geval succes en veel plezier met trainen en de wedstrijden die je gaat doen!

  Liked by 1 persoon

 21. Waar ik een pleurishekel aan heb?
  * Van die overenthousiaste types. “Yes, wat was het weer geweldig! Heerlijk gerend! Man wat is dit toch genieten. Lekker knallen. Die buitenlucht. Ik kwam bijna. Serieus! Heurlijk!”
  * Of van die overdreven gevallen die zelfs gaan rennen wanneer er 173cm sneeuw ligt of het zo glad is dat het gewoon levensgevaarlijk is. “Ik moest gewoon even gaan hoor. Niks kan mij tegenhouden. Ik kan gewoon niet stoppen”.

  *kots!* Verder ben ik altijd een super positief persoontje hoor. Echt!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s