20x30-AMDA4719

richting plaats 128


Voor restauranteigenaren is er de Michelin Gids en rijke mensen worden jaarlijks opgesomd in de Quote 500. Voor marathonlopers is er echter maar één lijstje dat er toe doet ;-): De Runner’s World Marathon ranglijst die ieder jaar gepubliceerd wordt in het februari nummer van het blad. Alleen mannen die de 42,195 kilometer binnen de 3 uur weten te lopen en vrouwen die de afstand in 4 uur of korter afleggen, worden in de ranglijst opgenomen. Dit jaar waren dat in totaal 1801 Nederlandse lopers. Ik weet niet hoeveel marathonlopers er in 2017 waren maar in 2016 waren het er volgens Wikipedia ongeveer 35.000. Dan is het bijzonder om 1 van die 1801 snelsten te zijn. (voor de volledigheid: Belgen worden ook vernoemd maar in een ‘eigen’ lijst)   
In 2016 zag ik mijzelf bij toeval in het overzicht van 2015. Ik had mijn eerste marathon gelopen in november van dat jaar en wist niet van het bestaan van deze erelijst (sterker nog ik kende ‘Runner’s World’ amper, iets dat ik mij nu niet meer kan voorstellen). Mijn verbazing was dan ook groot toen ik mijn eigen naam ergens aan het einde van het overzicht ineens zag.
Het jaar erop kon ik eerlijk gezegd niet wachten tot het weer februari was, zo benieuwd was ik. Ik bleek op plaats 163 te zijn geëindigd ! Ik was zo trots als maar kan. Deze plek had ik te danken aan de 3.27.23 die ik tijdens de marathon van Rotterdam liep (en een paar maanden later op 5 seconden na precies dezelfde tijd in Berlijn). Het harde trainen was beloond!
20180129_102228Ook dit jaar keek ik uit naar de ‘Februari-Runner’s World’. Met een tijd van 3.24.26 tijdens de marathon van Amsterdam moest ik toch weer een beetje geklommen zijn? Vol verwachting scheurde ik het plastic van mijn tijdschrift. Ik bleek maar liefst 35 plaatsen opgeschoven te zijn naar nummer 128 van Nederland! Als je wat sneller wordt, maken minuten of zelfs seconden veel uit voor je positie in de lijst.
 
Een aantal heel snelle lopers die in mijn lievelingsranglijst staan ken ik. De één wat beter dan de ander, maar toch. Zij zijn één van mijn grootste inspiratiebronnen. Het zijn mannen en vrouwen met heel normale levens. Vaak hebben ze gewoon een baan, een gezin of zelfs beide. Ze trainen in de schaarse uurtjes die ze overhouden maar weten dit op een manier te doen waardoor ze geweldig presteren tijdens dat ene moment waarop ze hun kans moeten grijpen. Sommigen hebben 2 of 3 kansen omdat ze meerdere marathons per jaar lopen (waarbij de meesten het er toch bij maximaal 2 houden) maar dat blijft weinig.
Het zijn vaak bescheiden mensen. Type ‘niet lullen maar lopen’. Ze zijn wel te vinden op sociale media maar in beperkte mate. Soms wordt er eens een fotootje gedeeld of een blogje geschreven maar het zijn niet de lopers met een hele schare fans op Instagram of Facebook. Dat verbaast mij enorm: deze mensen belichamen het hardlopen! Ze zijn voorbeelden voor mij! Hoe trainen ze? Wat doen of laten ze? Ik zou het graag allemaal weten (ik probeer ze dan ook te observeren via Strava of live als ik de kans krijg om met ze te lopen).
20180125_111320-01Hoewel ik denk dat ze er niet perse op zitten te wachten, zet ik ze hier graag in de ‘spot lights’. Dit zijn de mannen en vrouwen die je wat mij betreft in de gaten moet houden. Ze zetten ongekende prestaties neer terwijl ze niet de luxe hebben zich totaal op hun sport te kunnen richten zoals veel topsporters dat wel kunnen. Het moge duidelijk zijn dat ik in iedereen die sneller was dan 3 uur 24 en 26 seconden een voorbeeld zie (en lopers die langzamer waren ook maar om andere redenen) maar deze mensen noem ik omdat ik ze ken en heel bijzonder vind:
Joke Pollet. Nummer 42 van België (en nummer 52 van NL als ze Nederlandse was). Joke is 42, getrouwd en moeder van 2 kinderen. En ze is mijn snelste vriendin. Ik bewonder haar vermogen om diep te gaan tijdens trainingen. Ik weet dat ik haar tijden nooit zal lopen maar alleen al het idee dat ik misschien een beetje in de buurt kan komen, is enorm stimulerend. 3.13.14 was haar snelste tijd in 2017 maar ze liep al eens 3.11.29 en ik weet zeker dat haar limiet nog niet bereikt is.
Christiaan Franken. Nummer 17 van de Nederlandse mannen. Chris is vader van 2 kinderen, getrouwd en werkt full time. Ik liep in dezelfde marathongroep als hij bij Phanos in Amsterdam. Christiaan was toen al snel maar maar hij heeft mij sinds de marathon van Rotterdam alleen maar doen verbazen. We liepen ‘samen’ de marathon van Boston. Daar waar ik zo’n beetje dood ging en mijn slechtste tijd ooit liep, deed hij er slechts 2.43.35 over om het zware parcours af te leggen in de hitte. Daarna deed hij er nog een schepje bovenop: 2.32.42 in Berlijn bracht hem naar de nummer 17 notering in Runner’s World.
Sunny Schippers (nummer 123), Patrick de Man (nummer 283), Erik de Jongh (nummer 315) en Arjan Kroder (nummer 262) vormen geen Boy Band maar wel een indrukwekkend loopgroepje. Ze lopen in verschillende samenstellingen indrukwekkend snelle trainingen die ik met stijgende bewondering terug zie op strava. Hun ‘warmlooptempo’ is mijn snelste tempo. Ik ben meer dan benieuwd wat deze mannen in 2018 laten zien!
Nesrine Leene. Nummer 9 bij de vrouwen. Deze getrouwde, werkende moeder van 2 kinderen lijkt bovenmenselijke prestaties neer te zetten. Met 2.54.58 geeft ze menig man het nakijken. Ook haar trainingen bekijk ik altijd met wat extra aandacht. Niet dat ik ze na wil doen want nuchter een halve marathon lopen voordat ik aan de slag moet… daar ben ik echt te veel een watje voor 😉
Krista Bruns. Nummer 40 bij de vrouwen. Deze hardwerkende dame loopt de sterren van de hemel en omdat ze nog hartstkke jong is verwacht ik dat het beste nog moet komen. Krista is een bijter die de lat hoog legt. Net zoals ik liep ze niet op haar best in Boston, volgens mij volgde er nog een marathon waar ze niet tevreden over was dus nam ze revanche in Spijkenisse en knalde in 3.10.06 naar haar nieuwe plaats in de ranglijst.
en last but not least Sameena van der Mijden. Nummer 38 bij de vrouwen. Sameena werkt (en volgens mij volgt ze ook nog een opleiding!) en heeft een heel bijzonder levensverhaal (dat lees je hier) Dat zij heel heftige dingen heeft moeten meemaken zorgt er wellicht voor dat ze -ogenschijnlijk?- met het grootste gemak op enorm tempo kan lopen; diep gaan raakt haar denk ik minder dan watjes zoals ik. Een echt natuurtalent dat haar grens nog lang niet bereikt heeft.
IMG_20180128_172143_258Mijn doel voor 2018 is de top 100 te bereiken en dus qua prestatie iets dichter bij de mensen te komen die mij inspireren. Tijdens de marathon van Kopenhagen in mei heb ik een eerste kans om 3.20 te lopen (want daarmee moet het lukken denk ik) Mocht het nou mis gaan dan waag ik een tweede poging in oktober tijdens de marathon van Chicago (al acht ik mijn kansen daar niet zo groot omdat het een onvoorspelbare plaats is qua weer).
Ik ga ervoor!