Screenshot_20180523-151241“in 1977 ontstond er op het eiland Honolulu in een bar een discussie tussen marine-officier John Collins, zijn vrouw Judy en enkele anderen. Het ging over de vraag welke atleten de beste conditie hebben: lopers of zwemmers. Collins wist te vertellen dat volgens een artikel in ‘Sports Illustrated’ wielrenner Eddy Merckx de hoogst gemeten zuurstofopname (de VO2 max) had van alle atleten van de wereld. Dus waren renners misschien wel fitter dan alle andere atleten? De rest is geschiedenis: de Iron Man Hawaï werd voor het eerst georganiseerd. Eindelijk konden atleten -door 3,8 kilometer te zwemmen, 180 kilometer te fietsen en 42,195 kilometer hard te lopen-  uitzoeken wie het sterkst zijn; lopers, zwemmers of fietsers”.
In 2017 ontstond ergens in Nederland een soortgelijke discussie. Dit keer tussen Eelco en zijn vrouw Hedwig. Eelco die Hedwig er ooit met gemak ‘uitliep’ maar het lopen inmiddels met succes heeft ingewisseld voor open water zwemmen daagde zijn vrouw en hun hardlopende vriend Robin uit het tegen hem op te nemen in een triatlon.
Zoals je weet, ben ik Hedwig. Wat je waarschijnlijk ook weet is dat ik de laatste twee en een half jaar voortdurend train voor een of andere marathon waardoor hardlopen voor mij geen probleem is. Wat je waarschijnlijk niet weet: ik kan redelijk wielrennen maar tot december 2017 kon ik letterlijk nog geen één meter borstcrawl zwemmen.
Toch nam ik de uitdaging aan. De wedstrijd was op dat moment nog ‘verre toekomst’ en  wat scheelt is dat we geen hele Iron Man gaan doen maar een kwart. Daarvoor moet je 1 kilometer zwemmen, 45 kilometer wielrennen en 10 kilometer hardlopen. Dat zou mij toch wel lukken?
Toen ik de uitdaging aannam, had ik nog maanden de tijd om te trainen. Toch kwam dat er niet echt van. Qua wielrennen lag dat met name aan het weer: in de herfst en winter voel ik mij niet echt geroepen om op een racefiets te springen. Toen het weer er wel goed genoeg voor was, zat ik vlak voor de marathon van Kopenhagen en koos ik ervoor om daarop te focussen en dus niet te fietsen maar alles op het hardlopen te zetten.
Screenshot_20180525-133035-01Dan het zwemmen… Samen met vriendin Marjolein nam ik zwemlessen. ‘Ooit zullen wij een hele Iron Man doen’ zo was het idee dus dan was nu beginnen met zwemmen misschien niet zo’n gek plan. Vanaf december waren we wekelijks te vinden in het Sportfondsenbad in Amersfoort. We konden er geen bal van. Van één hele baan borstcrawl zwemmen was lange tijd geen sprake. We ploeterden ons een uur door het water en vaak was de opluchting bij mij groot als het er weer op zat. Het koffie drinken naderhand was het leukste onderdeel van de training. Begin maart stopte Marjolein er mee. Ik besloot toen ook even een pauze in te lassen om mij helemaal op de Kopenhagen marathon te richten. Ik beloofde de zwemtrainer braaf door te oefenen maar het kwam er niet echt meer van.
IMG_20180530_122556_074Sinds ongeveer 2 weken heb ik het zwemmen weer opgepakt. Gewoon in mijn eentje oefen ik alles dat ik geleerd heb… Als je hardloopt, betekent afstand iets anders dan wanneer je zwemt. Ik bedoel: voor 1 kilometer hardlopen draai ik (en ik denk zelfs een ongetrainde loper) mijn hand niet om. Één kilometer zwemmen is een heel ander verhaal weet ik nu. En dan moet het straks ook nog in ‘open water’. Waar je veel minder ziet. En waar je ‘orientatievermogen’ een belangrijke rol speelt. Ik heb -buiten een beetje plonzen ‘op Lathum’ in mijn jeugd en een vlug schoolslagje in zee tijdens een vakantie – tot op de dag van vandaag nog nooit in open water gezwommen….  
Op dit moment heb ik nog drie weken en één dag om mij voor te breiden op de kwart triatlon van Brugge. Ik ga proberen om de komende drie weken zo veel mogelijk te delen wat ik doe in de hoop die triatlon goed te volbrengen. Kijk: afmaken zal ik hem vast wel. Maar het is een wedstrijd he?! En ik werd uitgedaagd door Eelco. Ik neem het op tegen hem en onze vriend. Je snapt: dan wil ik het er op zijn minst niet heel slecht vanaf brengen…
De komende drie weken dus lopen, zwemmen en fietsen tot ik een ons weeg. Ik kreeg al veel tips via Instagram, mocht jij mij ook nog kunnen helpen: ik hoor graag hoe ik die mannen ga verslaan!
Bron: 3athlon