Zwemmen met watervrees

IMG_20180601_110814_199Een triatlon, van welke afstand dan ook, begint met zwemmen. Je hebt ze waarbij je van de kant start of je start liggend in het water maar hoe dan ook: de kop gaat eraf met een stuk zwemmen. In TriHedwigTri vertelde ik al dat dit mijn achilleshiel is. Tot december 2017 kon ik helemaal niet zwemmen, tenminste geen borstcrawl. Ik was zelfs een beetje bang voor zwemmen. Eigenlijk al sinds ik mij kan herinneren, haal ik me gekke dingen in het hoofd als ik in water lig. Toen ik zwemles had voor het A-diploma dacht ik dat er onder de vloer van het bad een haai verstopt zat in een speciaal bassin (ik was toen vijf dus give me a break 😉 ). Uiteraard fantaseerde ik erbij dat ‘ze’ die haai tijdens de les op ons los zouden laten. Enig bijkomstig voordeel van deze gedachten was dat ik uit pure angst best snel schoolslag kon zwemmen. Diploma B heb ik nooit gehaald…

Ook toen ik ouder werd, bleef ik bang. Mijn ouders hadden een zeilboot waarmee we ieder weekend en bijna alle vakanties op het IJsselmeer en de Wadden zeilden. Als ik over de steigers van de jachthaven liep, bleef ik zoveel mogelijk in het midden lopen uit angst dat er een arm uit het water zou verschijnen om mijn enkels vast te grijpen. Ín het water van het IJsselmeer of de Waddenzee zwemmen was al helemaal ondenkbaar. Zeker nadat ‘Jaws’ verscheen in de bioscopen was ik er zeker van dat er een ‘great white’ in onze Nederlandse wateren rond zwom die mij zou verslinden zodra ik te water zou gaan. Zelfs in bad zitten, was na het zien van ‘Nightmare on Elmstreet’ een tijdje onmogelijk omdat ik wist dat Freddy Kruger mij dan zou grijpen.

Varen in een rubberen bootje op open water of een gracht? No Way! Na Dick Maas’  ‘Amsterdamned’ was ik een gewaarschuwd mens en zou ik me echt niet door een psychopathische moordenaar door midden laten snijden met een duikersmes via de bodem van zo’n bootje. Surfen: ook een no go want mijn oom maakte me ooit wijs dat er onder de surfplank, op de bodem van het meer, een auto vol lijken lag.

Ik kan zo nog wel even doorgaan maar ik denk dat het wel duidelijk is dat ik -niet realistische- maar wel echte angsten voor water heb. Of eigenlijk voor wat zich in het water zou kunnen verschuilen.

Toch heb ik mijn PADI-duikcursus gehaald en leerde ik zelfs een beetje kite-surfen. Daardoor ben ik erachter gekomen hoe het met mijn vrees zit. Tijdens duiken bleek ik totaal niet angstig. Ik vond het meteen geweldig! Bij het kiten was ik wel bang. Daar lag ik dan midden op zee met aan mij vast die kite. Je begint namelijk met ‘body draggen’ waarbij je je lichaam voort laat trekken door de zee met behulp van je kite. Pas als je dat kan, mag je op een board staan. Weer zag ik voor mij hoe haaien me te grazen zouden nemen terwijl ik daar weerloos in de zee zou liggen. Zeker toen mijn instructeur bevestigde dat er in dat gebied haaien waren, flipte ik compleet. Bij het duiken kon ik zien wat er om mij heen was. Mijn eerste duik was op het great barrier reef waar ik zeeschildpadden, prachtige vissen, koraal maar ook haaien zag. En ik vond het prima! Mijn angst zit hem in wat ik niet kan zien. Zolang ik weet wat er zich onder / boven / naast mij bevindt, voel ik geen angst.

Bij mijn eerste borst crawl zwemles schoot de haai uit het bassin onder het zwembad van vroeger nog wel door mijn hoofd. Maar hoe vaker ik zwom, hoe vertrouwder ik werd met het bad en zijn bodem. Stap 1 is dus genomen. Ik kan zonder angst zwemmen in binnen of buiten zwembaden.

Ik heb nog 3 weken om te leren hoe ik zonder angst in Nederlands open water zwem. Kan je daar met zwembril wel wat zien? En zo niet, ben ik nu dan misschien volwassen genoeg om mij geen rare waanbeelden in mijn hoofd te halen? Komende week wil ik voorzichtig proberen te zwemmen in iets dat geen zwembad is… to be continued…

10 gedachtes over “Zwemmen met watervrees

 1. Wat een spannend verhaal! Nooit geweten dat je zoveel spoken zag in en op het water. Maar ja, als kind zijnde kan ik me dat heel goed voorstellen. Ook ik had daar vroeger wel eens last van. Gelukkig nu lekker vrij zwemmen en met al die trainingen komt het helemaal goed! Zo knap van je om weer iets nieuws aan te pakken en er weer helemaal voor te gaan. Zet’m op! Xx

  Like

 2. Ook in open water kun je met een zwembril prima zien. Ik wel, in elk geval. Al was het alleen maar omdat mijn lenzen anders uit mijn ogen spoelen. En dan zie ik echt niks meer scherp 😉
  Succes met de laatste voorbereidingen. Geniet van je eerste triatlon en ga voor finishen. Spaar je benen zoveel mogelijk tijdens het zwemmen, je hebt ze nog hard nodig voor het fietsen en lopen.
  Succes!
  p.s. als je dit volbrengt heb je meteen alle watermonsters verslagen! 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Hoi Eveline ik heb gelukkig veel reacties gekregen via allerlei wegen met daarbij tips en ‘weetjes’ zoals die van jou. Daardoor voel ik me er al iets beter bij. De benen tip kreeg ik gisteren ook van iemand anders. Gelukkig heb ik 1 ding goed aangeleerd: ik gebruik mijn benen heel weinig omdat mijn instructeur wist dat ik oefende voor een langere afstand (niet 100 meter in een zwembad zeg maar) bedankt voor je reactie!

   Like

 3. Succes met de tri!

  Ik heb zowel een hekel aan zwemmen (vaak kramp in de kuiten), fietsen (te vaak gevallen). Ik heb ooit een 1/4 tri gedaan en vond het vreselijk om te doen. Ben onder het zwemmen een paar keer in het gezicht getrapt en het hardlopen voelden alsof ik lood in de benen had. Ik vroeg me af, waarom zou ik dit ooit nog doen, dit is afschuwelijk! Eerste keer was meteen de laatste keer. Kramp en geregeld vallen tijdens de training en tijdens de wedstrijd er een gruwelijke hekel aan hebben lijkt me genoeg redenen. Net als trail runnen is de triatlon niks voor mij.

  Like

 4. ha ha!! Nou nu ben ik helemaal benieuwd! Dat klinkt niet erg positief. Ben benieuwd of het voor mij ook zo zal uitpakken. Trail runnen heeft ook niet echt mijn voorkeur maar ik hoop dat ik de tri een beetje leuker zal vinden dan jij 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s