IMG_20180605_102521_987Nu ik mij voor een paar weken helemaal richt op het trainen voor een triatlon, vallen mij een aantal zaken op.
♦ Voor een triatlon heb je veel spullen nodig
♦ Een triatlon ‘gaat je kosten’ (tenzij je alles kan lenen)
♦ Voor een ‘wannabe’ triatleet is het lastig om drie sporten te combineren
Hardlopen is, als je gezond bent, een makkelijke sport. Je hoeft er eigenlijk alleen een paar goede schoenen voor te hebben. Ik heb zelf inmiddels een behoorlijke berg hardloopshirtjes, broekjes en tights maar in principe kan je al aan de slag in een korte broek en gewoon t-shirt of hemdje. Bij een triatlon kom je daar niet mee weg. Om met het zwemmen te beginnen: met alleen een badpak of zwembroek red je het niet. Wil je een beetje ontspannen in het water liggen dan heb je zeker ook een zwembril nodig en een badmuts is tevens aan te raden Ook is het verplicht om onder een bepaalde watertemperatuur een wetsuit te dragen (dat verschilt per wedstrijd maar die temperatuur ligt rond de 16 graden). Nu hoor ik je denken: ‘die triatlon van Brugge in juni, daar wordt het heus niet kouden dan 16 graden’. Klopt. De kans is heel klein. Maar het zal je maar gebeuren dat dit ineens toch zo is (ik heb bij het hardlopen gekke dingen meegemaakt als het gaat om ‘het weer’). Dan heb je hard getraind en toegeleefd naar de grote dag en mag je niet mee doen. 

20180604_212220

Het kost wat moeite maar dan zit je in je wetsuit!

Daarnaast heeft een wetsuit grote voordelen voor slechte zwemmers zoals ik. Zo’n pak geeft je enorm veel drijfvermogen ontdekte ik gisteren. Voor het eerst wurmde ik mij in het suit dat ik alvast voor mijn verjaardag heb gekregen van mijn ouders (dat was wel even een klusje). Een beetje gegeneerd sprong ik snel in het zwembad zodat de andere zwemmers mij niet in dat profi-pak zouden zien terwijl ik zo slecht zwem. Met lood in mijn spreekwoordelijke schoenen begon ik te crawlen. Ik wist niet wat ik meemaakte! Ik kon ineens banen achtereen zwemmen! Heel kalm werkte ik baantje na baantje af. Geen gehijg en tussendoor stoppen was dit keer niet nodig. Ik werd echt zo blij! Ik moest er zelfs van lachen maar dat blijkt niet zo goed te combineren met zwemmen. Het pak heeft mijn zwembeleving in een paar minuten totaal veranderd: zwemmen blijkt enorm leuk te zijn! Dat is zo’n pak dus wel waard!

20180604_213341

Een tri-suit onder je wetsuit en dan alles weer uittrekken…

Dan moet er ook nog gefietst worden. Dit heb ik nog helemaal niet gedaan. Sterker nog: ik heb een racefiets maar die staat al minstens twee en een half jaar ongebruikt te wachten op een ritje. Omdat ik ‘vroeger’ wel fietste, heb ik een fiets met schoenen, helm, bril, handschoenen en wielerkleding. Als je dit allemaal niet hebt, kan je dus je portemonnee weer trekken. Ik heb mijn geld besteed aan een ‘kleine beurt’ voor de fiets zodat ik hem deze week helemaal tip top voor het eerst weer kan gebruiken. Toch ben je er dan nog niet. Je kan je na het zwemgedeelte van de triatlon uiteraard helemaal uitkleden en je wielerkleding aantrekken maar dat kost veel tijd. Daarnaast ben ik best preuts dus ik heb geen zin in ‘in mijn blootje staan’. Nou hebben ze daar in de tri-wereld iets op gevonden: een tri-suit. Dit is een pak waarin je kan zwemmen (draag je onder je wetsuit) en waarmee je daarna kan fietsen en vervolgens hardlopen. Er zit een extra dunne zeem in vanwege het zwemmen en hardlopen. Katjinggg! weer rinkelt de kassa.

IMG_20180605_201711_056

met onze GAC loopgroep in het bos

Ik heb al die spullen nu dus wel op orde. Het lopen gaat goed, in het zwemmen zit een stijgende lijn (goed kan je me niet noemen). Het fietsen moet ik nog oppakken maar ik denk dat dit wel lukt. Het lastige is om de sporten te combineren. Het hardlopen wil ik niet verwaarlozen want na deze triatlon wordt er getraind voor de marathon van Chicago in het najaar. Ik loop dus even behoorlijk wat minder maar ik train wel. Aan zwemmen heb ik de laatste twee weken relatief veel aandacht gegeven omdat ik zelf ook wel zie dat dit mijn zwakste punt is. Nu moet ik het wielrennen dus nog gaan toevoegen. Het is best een klus om hier een mooie balans in te vinden. Een dag heeft maar 24 uur daarnaast is het laatste dat je wilt dat je overtraind raakt. Met gisteren een dag waarin ik zwom in de ochtend en s’avonds nog een pittige bostraining afwerkte met onze hardloopgroep heb ik vandaag een rustdag. Gek om te merken dat ik dat jammer vindt: stiekem heb ik enorm veel zin om mijn wetsuit aan te trekken en weer even in de waan te zijn dat ik het wel kan; dat zwemmen!