Wat je ontdekt als ‘triatlon rookie’

IMG_20180605_102521_987Nu ik mij voor een paar weken helemaal richt op het trainen voor een triatlon, vallen mij een aantal zaken op.

♦ Voor een triatlon heb je veel spullen nodig

♦ Een triatlon ‘gaat je kosten’ (tenzij je alles kan lenen)

♦ Voor een ‘wannabe’ triatleet is het lastig om drie sporten te combineren

Hardlopen is, als je gezond bent, een makkelijke sport. Je hoeft er eigenlijk alleen een paar goede schoenen voor te hebben. Ik heb zelf inmiddels een behoorlijke berg hardloopshirtjes, broekjes en tights maar in principe kan je al aan de slag in een korte broek en gewoon t-shirt of hemdje. Bij een triatlon kom je daar niet mee weg. Om met het zwemmen te beginnen: met alleen een badpak of zwembroek red je het niet. Wil je een beetje ontspannen in het water liggen dan heb je zeker ook een zwembril nodig en een badmuts is tevens aan te raden Ook is het verplicht om onder een bepaalde watertemperatuur een wetsuit te dragen (dat verschilt per wedstrijd maar die temperatuur ligt rond de 16 graden). Nu hoor ik je denken: ‘die triatlon van Brugge in juni, daar wordt het heus niet kouden dan 16 graden’. Klopt. De kans is heel klein. Maar het zal je maar gebeuren dat dit ineens toch zo is (ik heb bij het hardlopen gekke dingen meegemaakt als het gaat om ‘het weer’). Dan heb je hard getraind en toegeleefd naar de grote dag en mag je niet mee doen. 

20180604_212220

Het kost wat moeite maar dan zit je in je wetsuit!

Daarnaast heeft een wetsuit grote voordelen voor slechte zwemmers zoals ik. Zo’n pak geeft je enorm veel drijfvermogen ontdekte ik gisteren. Voor het eerst wurmde ik mij in het suit dat ik alvast voor mijn verjaardag heb gekregen van mijn ouders (dat was wel even een klusje). Een beetje gegeneerd sprong ik snel in het zwembad zodat de andere zwemmers mij niet in dat profi-pak zouden zien terwijl ik zo slecht zwem. Met lood in mijn spreekwoordelijke schoenen begon ik te crawlen. Ik wist niet wat ik meemaakte! Ik kon ineens banen achtereen zwemmen! Heel kalm werkte ik baantje na baantje af. Geen gehijg en tussendoor stoppen was dit keer niet nodig. Ik werd echt zo blij! Ik moest er zelfs van lachen maar dat blijkt niet zo goed te combineren met zwemmen. Het pak heeft mijn zwembeleving in een paar minuten totaal veranderd: zwemmen blijkt enorm leuk te zijn! Dat is zo’n pak dus wel waard!

20180604_213341

Een tri-suit onder je wetsuit en dan alles weer uittrekken…

Dan moet er ook nog gefietst worden. Dit heb ik nog helemaal niet gedaan. Sterker nog: ik heb een racefiets maar die staat al minstens twee en een half jaar ongebruikt te wachten op een ritje. Omdat ik ‘vroeger’ wel fietste, heb ik een fiets met schoenen, helm, bril, handschoenen en wielerkleding. Als je dit allemaal niet hebt, kan je dus je portemonnee weer trekken. Ik heb mijn geld besteed aan een ‘kleine beurt’ voor de fiets zodat ik hem deze week helemaal tip top voor het eerst weer kan gebruiken. Toch ben je er dan nog niet. Je kan je na het zwemgedeelte van de triatlon uiteraard helemaal uitkleden en je wielerkleding aantrekken maar dat kost veel tijd. Daarnaast ben ik best preuts dus ik heb geen zin in ‘in mijn blootje staan’. Nou hebben ze daar in de tri-wereld iets op gevonden: een tri-suit. Dit is een pak waarin je kan zwemmen (draag je onder je wetsuit) en waarmee je daarna kan fietsen en vervolgens hardlopen. Er zit een extra dunne zeem in vanwege het zwemmen en hardlopen. Katjinggg! weer rinkelt de kassa.

IMG_20180605_201711_056

met onze GAC loopgroep in het bos

Ik heb al die spullen nu dus wel op orde. Het lopen gaat goed, in het zwemmen zit een stijgende lijn (goed kan je me niet noemen). Het fietsen moet ik nog oppakken maar ik denk dat dit wel lukt. Het lastige is om de sporten te combineren. Het hardlopen wil ik niet verwaarlozen want na deze triatlon wordt er getraind voor de marathon van Chicago in het najaar. Ik loop dus even behoorlijk wat minder maar ik train wel. Aan zwemmen heb ik de laatste twee weken relatief veel aandacht gegeven omdat ik zelf ook wel zie dat dit mijn zwakste punt is. Nu moet ik het wielrennen dus nog gaan toevoegen. Het is best een klus om hier een mooie balans in te vinden. Een dag heeft maar 24 uur daarnaast is het laatste dat je wilt dat je overtraind raakt. Met gisteren een dag waarin ik zwom in de ochtend en s’avonds nog een pittige bostraining afwerkte met onze hardloopgroep heb ik vandaag een rustdag. Gek om te merken dat ik dat jammer vindt: stiekem heb ik enorm veel zin om mijn wetsuit aan te trekken en weer even in de waan te zijn dat ik het wel kan; dat zwemmen!    

 

 

18 gedachtes over “Wat je ontdekt als ‘triatlon rookie’

 1. Petje af voor je lef en alle trainingsuren die je maakt. Jij moet toch stuiteren van de energie van al dat sporten.
  Waarschijnlijk raak je ook een (beetje) verslaafd aan de triatlon, wil je jezelf verbeteren en haal je die uitrusting er dubbel en dwars uit. 😉

  Like

  • Hey Rob, Ik ben heel benieuwd. Ik kreeg ook een reactie van iemand die de triatlon vreselijk bleek te vinden dus ook dat is mogelijk ha ha! De investering in t pak is nooit weg want we hebben hier een heelmoot buitenbad en met dat pak wil ik daar iedere dag wel in liggen!

   Like

 2. Echt superleuk om te lezen. Ik heb dit proces ook zo ongeveer doorlopen. En afgelopen zondag mijn eerste kwart-triathlon gedaan. Gelukkig mocht ik mijn wetsuit aan (t water is al redelijk warm en boven 22gr mag het niet meer) , anders had ik niet blij geweest! Zo’n gave ervaring! Dat smaakt naar meer! Dan is een marathon eigenlijk maar saai! 😉

  Like

  • Dank je wel. Gefeliciteerd met je eerste kwart triatlon! Ik ben bang dat het bij mij net te warm is voor een wetsuit maar ik houd de moed erin! Ben benieuwd of ik straks de marathon ook ‘saai’ vindt ha ha ha!

   Like

 3. Super leuk verhaal. Wat een veranderingen voor jou op sportgebied. Ben echt benieuwd naar de resultaten. Denk zelf dat dat wel goed zit . Heel veel succes verder. X

  Like

  • Ja klopt dat heb ik ook gehoord en dat ga ik dus zeker ook oefenen. Het schijnt dat het lopen even heel raar voelt. Ook hoorde ik (gelukkig) dat ervaren lopers er minder last van hebben dan onervaren lopers… ben benieuwd!

   Like

 4. Ik vind het heel interessant allemaal. Ik denk dat ik het niet ga doen zeker qua kosten niet, maar ik ga wel zwemles nemen om te leren crawlen. Ik heb sinds oktober een gravelbike =soort MTB/racefiets. Dus ik doe wel 3 dingen maar niet als wedstrijd, maar zeg nooit nooit 😉

  Toitoi met de tijdpuzzel.

  Liked by 1 persoon

  • Het kan ook heus wat goedkoper maar omdat mijn man alles heel goed geregeld heeft, kan ik niet achterblijven 😉 Anders verlies ik hoe dan ook (hij heeft bijvoorbeeld ook een veel nieuwere fiets maar ik geloof dat de fietser die erop zit belangrijker is dan de fiets ha ha!). Je kan uiteraard ook best met ouder/minder/geleend materiaal meedoen… dat scheelt dan weer.

   Liked by 1 persoon

   • Je bent jaren jonger Hedwig. Ik word 57 dit jaar. Meedoen is dan belangrijker dan winnen. Ik sport fanatiek op mijn manier. Je inspireert me zeker. Waarschijnlijk zijn de kosten een excuus van mij maar het speelt zeker mee.

    Like

   • ha ha nee hoor dorothé die kosten zie ik niet als smoes. Ik ben inderdaad 13 jaar jonger maar ik vind het best spannend en toch een hele onderneming! Ben benieuwd of ik op mijn 57ste nog zo lekker sport als jij! Ben wel bang dat ik meedoen dan nog steeds niet genoeg vind ha ha!! Dat zit in de aard van het beestje 😉

    Liked by 1 persoon

 5. Wat een inspirerende blog weer. Een tri-suit heb ik al, wetsuit nog niet. Naar aanleiding van jouw positieve ervaringen zit ik daar nu stevig over na te denken, aangezien een halve triatlon nog op de bucketlist staat. Net als jij wil ik dat goed voorbereid doen, dus borstcrawl-lessen nemen en wetsuit aanschaffen. Op dit moment richt ik me op een ultra-trail (volgend jaar). Het tri-gebeuren staat al een tijde in de koelkast, maar door jouw enthousiasme ben ik gemotiveerd om dat ook weer op te pakken. Het kan best tegelijkertijd allemaal ; -)

  Like

  • Wat een leuke reactie! Ik denk dat het absoluut naast elkaar kan. Het enige is: als je die ultra met een tijdsdoel doet, dan schijnt fietsen niet gunstig te zijn voor je snelheid. Als je gaat om hem uit te lopen, maakt het niets uit. Ik ga na deze korte triatlon voor de Chicago marathon maar blijf zeker zwemmen. Ik denk dat ik daarna redelijk snel een halve triatlon als doel ga stellen 🙂 Het is zo leuk! Succes met jouw plannen! Keep up the good work!

   Like

 6. Toeval of niet: op 7 juni een ex-wedstrijdzwemster gevraagd mijn zwemcoach te worden. Ze heeft “ja” gezegd. Het gaat echt gebeuren 🙂
  De ultra is een trail, ik ga voor genieten en de finish halen, niet voor een snelle tijd, al heb ik wel een richtlijn in mijn hoofd. De triatlon komt erna. Ben wel vrouw maar kan niet alles tegelijk.

  Liked by 1 persoon

 7. Krijg ook zin maar heb geen koersfiets en deed vorig jaar mijn hele fietsbudget op aan een mountainbike met toebehoren. 😉

  Knap van je Hedwig! Hopelijk zie ik je in Brugge op de triatlon. Ik probeer je te spotten bij de wissel na het fietsen. Tenzij mijn teamgenoot eerder aankomt in de wisselzone en ik eerder start met rennen.
  Veel succes!

  Liked by 1 persoon

  • Hey Katrien wat enorm leuk! Ik zit al in wave 3 dus dat is volgens mij best vroeg. Ik hoop dat we elkaar treffen en anders wellicht naderhand bij een biertje 😉 Succes met de laatste voorbereidingen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s