Tips!

Schermafbeelding 2015-06-04 om 10.24.18

NB: de merken die hier voorbij komen sponsoren mij NIET! – ik noem ze omdat ik ze zelf gebruik / goed vind. Het staat iedereen vrij om zelf te bepalen wat hij/zij een goede keuze vindt.

 • voorheen adviseerde ik: koop twee paar hardloopschoenen, draag deze afwisselend (en dus ongeveer even veel). Kies 1 paar waarop je de marathon loopt (en zorg ervoor dat dit paar uiteraard niet ‘op’ is op de dag dat het zover is). Een ‘open deur’ wat mij betreft maar ik wil het toch benoemd hebben: het is in het algemeen aan te raden om je schoenen aan te schaffen bij een speciaalzaak: zij kunnen door middel van testen bepalen wat voor soort schoen je nodig hebt (neutraal of met een correctie)…. Inmiddels denk ik dat je prima op 1 paar schoenen vooruit kan. Dat komt door inzichten die ik kreeg door ‘Born to run’ te lezen. Omdat ik inmiddels veel loop en 3 marathons achter de rug heb, heb ik meer ervaring en ook veel schoenen… wat dat betreft heb ik dus makkelijk praten.
 • koop een Flip belt (ik vind hem super fijn, had ik veel eerder moeten doen).
 • Neem na iedere run eiwitten en koolhydraten. Een prettige manier (vind ik inmiddels) is het eten van kwark met muesli. In het algemeen zijn bijvoorbeeld vette vissoorten zoals zalm, of eieren ook goed maar dat vind ik op sommige momenten van de dag niet zo lekker. Je kan ook eiwit-shakes drinken, die koop je in poedervorm en maak je aan met water of melk. Ik vind dit een beetje kunstmatig al zijn er merken die heel ‘natuurlijk’ zouden zijn. De eiwitten zijn belangrijk voor je herstel, net zoals de koolhydraten. Als je een wedstrijd hebt gelopen of je zit in een andere situatie waarbij de kwark niet voorhanden is dan kan je bijvoorbeeld deze: proteïne kwark of Breaker high protein (mijn favoriet) meenemen.
 • Ook ben ik erg te spreken over de producten van Vega Sport. Vooral de ‘pre-workout energizer’ en de ‘Recovery Accelerator’ bevallen goed, net zoals de energy bar die prima smaakt, vult en ‘op de maag valt’.
 • Voeding is een van de meest vergeten dingen volgens een ervaren marathon loopster uit mijn omgeving. Je kan er enorm veel sterker van worden als je er goed mee omgaat. Bietensap (beetex) is een superding volgens deze tipgeefster. Maar ook in de weken/maanden van tevoren gewoon echt gezond eten, weinig/geen alcohol, veel vezels, eiwit en groenten en de laatste dagen juist snelle/slechte koolhydraten eten is haar advies.
 • Test verschillende energie gels. Het schijnt dat het per persoon nogal verschilt welke goed valt en welke minder goed ; sommige lopers worden misselijk van bepaalde merken. Ik kreeg die van OTE aangeraden maar kwam via ‘PowerGel’ uiteindelijk uit bij de gel van SIS (Science in Sports). Zelfs het bepalen van de smaak is handig weet ik inmiddels; probeer een paar smaakjes totdat je de juiste gevonden hebt.
 • Sommige lopers hebben last van schuurplekken, ik ben er zelf niet mee bekend maar ‘no fiction cream’ van het merk Born is perfect volgens iemand die er ervaring mee heeft. Ik hoor ook wel eens van mannen dat ze bij langere runs last krijgen van hun tepels door de wrijving die er kan ontstaan met hun shirt; good old Vaseline biedt dan uitkomst. Iets gênanter (waarom eigenlijk?) maar toch ook een probleem waarmee je te maken kan krijgen: last van de anus (wat is dat toch een stom woord)… in ieder geval schijnt ook dan Vaseline soelaas te bieden….
 • Als je een lange duurloop gaat doen, oefen dan met het drinken van water: wil je doorlopen tijdens het drinken: hoe gaat dat het beste? Ik heb wel eens een rietje meegenomen in mijn flipbelt, dat was zo gek nog niet 😉 Ik loop zelf met een waterrugzakje als ik langere afstanden ga trainen. Ik ben dan verzekerd van drinken ongeacht waar ik ga rennen. Tijdens mijn marathons maak ik gebruik van de waterposten die eigenlijk altijd veelvuldig aanwezig zijn; een waterzak vind ik dan onnodige ballast.
 • Doe balansoefeningen en core-trainingen om je enkels / hele lijf sterker te maken
 • Er zijn vele verschillende schema’s te vinden maar probeer in het algemeen: 1x per week een interval oefening te doen, 1x per week een duurloop op lagere snelheid (en dus hartslag) en 1x per week een snellere run. 
 • Laat je  ‘sportmedisch keuren‘ en laat dan meteen je ‘zones’ bepalen zodat je je training daar op kan afstemmen (Als je in Amsterdam woont bijvoorbeeld bij http://www.smcamsterdam.nl of bij http://www.fysiomed.org )
 • Onderneem actie als je ergens last van krijgt. Ga zo snel mogelijk naar een fysiotherapeut of sportarts. Ik heb zelf ook heel veel baat gehad bij het krijgen van massages toen ik een blessure aan mijn heup/knie had.
 • Eet en drink tot een uur voor de start en stop er daarna mee. probeer vlak voor de start nog even naar de w.c. te gaan
 • Draag (als het niet extreem koud is en je niet erg lang moet wachten zoals bij sommige marathons) een wegwerp-poncho (1 euro voor 3 stuks bij de HEMA). Een alternatief is een vuilniszak waarin je gaten knipt voor je hoofd en armen of bewaar de folie die je na een Halve Marathon / Marathon vaak aangereikt krijgt.
 • maak een goede playlist met muziek LET OP: ik weet van mezelf dat ik ook lekker doorloop als ik onverwacht geen muziek heb bijvoorbeeld als mijn telefoon ermee stopt. Als jij dit wel moeilijk vindt, is het misschien beter om zonder muziek te lopen.
 • NEW YORK specifiek:
 • zorg dat je voor de start een skipak aan hebt met bijvoorbeeld nep uggs en skisokken (je moet heel lang wachten in de kou) en neem ook een luchtbedje mee waar je op kan rusten tijdens de uren waarin je moet wachten.
 • Draag tijdens de vlucht compressiesokken Doordat deze vliegsokken lekker strak om je kuiten en enkels zitten, zorgen ze ervoor dat de bloedcirculatie in je benen goed blijft. Wanneer je namelijk in het vliegtuig lange tijd stil zit, wordt de bloedsomloop wat lager. Een goede bloedcirculatie betekent dat er voldoende zuurstof naar de spieren in je onderbenen wordt gebracht, waardoor ze niet zo snel zullen opzwellen. Weleens van reizigerstrombose gehoord? Met vliegsokken is de kans erop ruim 18 keer lager.
 • Draag tijdens de NY marathon een shirt waarop je je naam zet: mensen moedigen je dan aan door je naam te roepen. Draag -als je een koukleum bent of als het een koudere editie is- handschoenen en een muts (die kan je altijd nog ‘weggooien’ onderweg).
 • Zorg voor een extra batterij voor je mobiele telefoon / iets anders waardoor je mobiel het blijft doen ook als je 4 uur lang muziek luistert etc.
 • Doe hills trainingen zodat de bruggen die je moet trotseren niet voor een onaangename verrassing zorgen (het zijn er 5 waarvan 2 echt heftig; de eerste en de derde). Ik doe deze training 1x per week op een loopband maar als je bijvoorbeeld in de duinen woont of zuid-limburg dan kan het ook buiten.

Een gedachte over “Tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s